×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как отново ПП и ДБ ще се явят заедно на избори, за да не гледат НС през крив макарон


Как отново ПП и ДБ ще се явят заедно на избори, за да не гледат НС през крив макарон
Как ще се гарантира поставянето напред на качествени лица и доказани професионалисти, за което явно свидетелства видимото нежелание на ПП и ДСБ да се съгласят на предварителни вътрешни избори в коалицията
05 Септември 2024, Четвъртък, 15:40 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

ПП и ДСБ не подкрепиха предварителни избори, надали иначе двете формации ще успеят да пласират в парламента хора като Даниел Лорер, Настимир Ананиев, Стоян Михалев, Атанас Атанасов

Във вторник, 3 септември, Изпълнителният съвет на "Да, България" взе решение партията да остане в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". Обявената цел – да си върнат 100 хиляди избиратели от загубените на предходните избори. Макар през последните седмици всички сигнали да сочеха, че е по-вероятно този път двете формации да се явят поотделно на предстоящите предсрочни избори, явно в ДБ е надделяла амбицията да си подсигурят влизането в парламента.

Демократична България

През последната година редица от симпатизантите, както и от ключовите в даден етап до формацията лица, нееднократно алармираха, че коалицията с ПП носи само негативи на ДБ, а одиозни фигури като Бойко Рашков, както и некомпетентността и постоянните трагикомични изказвания на Кирил Петков, допълнително утежняват ситуацията, отблъсквайки и потенциални, и редовни гласоподаватели. Това обаче не попречи на лидерите да продължават да крепят тази все по-оредяваща откъм проценти и доверие коалиция. Къде с мисълта, че 2+2=4, което със сигурност им гарантира влизане в Народното събрание, макар в политиката това простичко уравнение да не е гарантирано. Къде с мисълта, че с демонстрираната – поне на думи – единна позиция имат доста по-голям шанс, особено в момент, когато текат процеси на разпад в други партии - ДПС и БСП.

Въпреки че предложението на “Да, България” за предварителни избори беше отхвърлено, а другото – „качествени критерии за избора на депутати”, да звучи прекалено формално, поради което нищо не би могло да го гарантира. В същността си и двете идеи целят да бъдат избегнати парашутисти (предимно от ПП), които на последните няколко вота изместиха безспорно доста по-опитни и качествени лица от ДБ. ПП и ДСБ не подкрепиха идеята за предварителни избори, а логиката им е ясна – надали иначе двете формации ще успеят да пласират в парламента хора като Даниел Лорер, Настимир Ананиев, Стоян Михалев, Атанас Атанасов.

Въпреки че споменавайки Ананиев, все пак, трябва да отбележим, че ДБ постигна поне едно нещо – „Волт” вече няма да е част от коалицията ПП-ДБ. От писмо на съпредседателя на партията до медиите става ясно, че именно ДБ е причината те вече да не са част от коалицията.

Това обаче, макар и явно съобразяване с отдавнашното желание на ДБ, само по себе си не е достатъчно, за да се гарантира поставянето напред на качествени лица и доказани професионалисти, за което явно свидетелства видимото нежелание на ПП и ДСБ да се съгласят на предварителни вътрешни избори в коалицията.

Именно този им отказ беше сочен като една от вероятните причини „Да, България” да се яви самостоятелно на избори, но за пореден път партията даде заден ход и отстъпи от заявяваните многократно принципи, които рязко олекват около избори. Още повече, че изказването на Лена Бориславова направено ден по-рано, в което тя заяви, че коалиционно споразумение между партиите е одобрено преди поне две седмици, вбеси редица лица от ДБ, стигайки се дори до публични укори към нея на техни членове и дори депутати.

Наясно съм, че на терена на политическото няма никакво значение кое е истина, а кой какво казва по чиливизора и колко лайка ще получи във ФБ за това, ама все пак ... всеки прави своя избор какъв да бъде и спи с този избор - с чиста съвест, или не ... както си е преценил, че му е добре ..." написа депутатът от "Демократична България" Николай Христов в своя фейсбук профил.

Георги Няголов пък, Част от Национален съвет на „Да, България“ беше още по-краен: „Ако някой не разбира какво се случва в коалицията ПП-ДБ, може да опита през аналогия с домашното насилие. Прилича на ситуацията в брака, когато единият партньор системно насилва другия и му изневерява, но същевременно го използва. Пред другите се преструва, че всичко е наред, но у дома заплашва, че ако другият си тръгне, това ще провали бъдещето на децата, и за всички външни хора ще е винаги виновен”, което напълно припокрива мнението и на голяма част от симпатизантите на партията, но за пореден път не беше отчетено от лидерите, които решиха че основен приоритет им е да влязат в парламента, дори с цената на погазване на шумно заявените си приоритети и идеали.

ДСБ

Там работата е от ясна по-ясна. Мон женерал се е вкопчил като удавник за сламка във властта и евентуално самостоятелно явяване на ДСБ означава почти сигурно отпадане от следващия парламент, както и детронирането му от председателското място в партията. Още повече, че съставът на Демократите е крайно оредял, след като на последните избори за лидер той беше избран сред крайни вътрешни брожения.

Още през 2022г. си тръгнаха и лица, съставящи ядрото на партията, а националният младежки клуб към ДСБ взе решение да прекрати съществуването си, защото по думите им тогава: „партийният апарат е компрометиран, амортизиран и вреден”.

В края на годината и Цецка Бачкова, която беше опонент на Атанасов за председател, напусна ДСБ, като една от причините беше, че тя не попадна в листите на тогавашните избори за парламент, което е било решение точно на Атанасов.  И макар столичната организация на партията да  поиска оставката му, като основна причина беше посочена едноличната подмяна на водача Бачкова в листата, мон женерал се окопа в поста си, като повлече към дъното и партията, която и без това напълно се обезличи в последните години.

И сега, логично, Атанасов нямаше друг избор освен активно да лобира за запазване на коалицията ДБ/ПП, с надеждата, че поне този път ще се добере до председателското място в парламента. Е, ако това не се случи, депутатското – само по себе си, не е малко постижение за отдавна изчерпано политическо лице като него.

ПП

вероятно също биха последвали съдбата на ДСБ, ако се стигне до самостоятелно явяване. В най-добрия случай, дори и да влязат в НС, това би означавало абсолютно формално участие под формата на непродуктивна опозиция, а Кирил Петков, Асен Василев и иначе мултифункционалната Лена Бориславова повече никога да не се докоснат до реалното управление.

А патосът, с който някои от основателите на формацията, в случая Кирил Петков, заобясняваха, че видите ли „Цялото общество и нашата общност очакват да бъдат представени от коалиция, която да е силна“, са просто едно клише, което по звученето си крайно напомня някоя партийна декларация от годините преди 90-те, в която ни убеждават, че партията съществува и работи само за да ни е добре на нас.

Че ПП е сбирщайн от политически неграмотни хора, които ги свързват предимно лични или бизнес отношения, ясно говори и фактът, че през годините те най-лесно преглътнаха трудно смилаеми за уж десни хора коалиции и лица – подкрепата за президента Румен Радев, включването на хора като комунистическият следовател Бойко Рашков в листите им, доскорошното участие на политическия номад Настимир Ананиев във формацията и прочее.

Някои ще припомнят думите на Асен Василев, че няма ляво и дясно, но пък тогава за какво дясно политическо пространство, в коалиция с ПП, говори ДБ, е трудно да разберем.

Саламът или свободата

Този въпрос не стои на дневен ред пред лидерите на ДБ (за ПП да не говорим), които с решението си да се явят отново на избори в коалиция с Промяната, си мислят, че са ударили кьоравото, а всъщност рискуват да загубят и малкото си останали поддръжници, които нееднократно ги предупреждаваха, че в коалиция с ПП не само, че няма да се върнат обратно, давайки гласа си за тях, а че рискуват завинаги да загубят тяхната подкрепа.

Но за пореден път, въпреки торбата клишета, които изляха в позицията си, за всеки става ясно, че вероятно никога не е ставало и дума за убеждения, а само за размера на порцията. И всичките високопарни слова за реформи, промяна, почтеност и прочее, няма как да прикрият простичкия факт, че опре ли ножът до кокала, разбирайте – до това да не влязат в парламента, цялата идеология и принципи рязко биват потъпкани.


В категории: Политика


Флагман.БГ Свалила 13 килограма за 1 година Свалила 13 килограма за 1 година 16/09/2024, Понеделник 14:20 3
19
Коментара по темата
19.
XX
05.09.2024 21:54:11
1
3
До 16

"Дърветата правят града много по-европейски, отколкото велоалеите и гей парадите." - то па в Европата градовете са едни зелени....
Абе про'с'так неграмотен, дърветата правят града приятен, не "европейски"! Точно гейовете и неграмотните про'с'таци като теб го правят "европейски".
18.
явно
05.09.2024 21:36:14
5
10
Явно Герб много са го загазили за да плащат за статии очернящи другите партии.
17.
явно
05.09.2024 21:27:27
6
14
И Герб се разпада. Нямат кадри и образовани хора. Предлагат само старите компрометирани муцуни отдавна станали отвратителни на хората. Щом плащат за такива статии какво да си помисли човек.
16.
Педалите и Смукателите - вън
05.09.2024 21:19:11
7
17
Цялата умнокрасива концепция какво следва да представлява една „модерна, европейска столица“ е сбъркана. Дърветата правят града много по-европейски, отколкото велоалеите и гей парадите. Ако първото ви е враг, а второто – приоритет, то от сега ви обещавам, че не след дълго софиянци ще ви изритат.
15.
Ала-бала,шменти капели= ПП-ДБ
05.09.2024 21:05:21
5
27
България не може повече да се доверява на хора, на които устите им са по-големи от делата!
14.
Мафията ПП.ДБ и мистър Кеш
05.09.2024 20:53:35
10
30
Колкото повече се мъчат да спрат ББ, двойно повече му се увеличава подкрепата от хората!
Лидерите на ПП-ДБ може и да смятат, че ще бъдат четвърти, но да не се окаже, че ще се борят с БСП за петата позиция.
13.
До №1 тролчето на ПП-ДБ
05.09.2024 20:42:01
4
39
Рано или късно от ПП-ДБ-СС ще се научат, че законите трябва да бъдат спазвани! Очевидно още им е трудно да осъзнаят къде се намират. Може и да го разберат, но явно ще е по трудния и болезнен начин! Законите в държавата не са пластилин, за да могат те да си ги оформят, според нуждите им и ако не им харесва, да ги смачкат и да ги преправят. Законите в държавата са, за да бъдат спазвани такива, каквито са.
12.
Някой
05.09.2024 20:12:42
40
13
Боко по колко ви плаща за такива статии. 4 бона хващате ли или евтино ги драскате?
11.
*********
05.09.2024 20:07:35
35
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
10.
Мишел
05.09.2024 19:29:20
6
46
За нищо не стават подкрепях ги но просто но положението едно и също а вече и по лошо!
След като не съумяваш да направиш промени отивайте да пасете крави там акъл не се иска много!
Само украйна та украйна куде бяхте когато хората имат проблеми или катаклизми
С лопати били тръгнали той химикална не може да държи!
По селата проблеми няма техника, пожари наводнения,сега суша!
Безводието е проблем за всичко особенно за туризма решение и мерки трябва да се вземат днес и сега !
Иначе реформи само говорим съдебни ситеми и глупости!
За нищо бе ставате
9.
Ала-бала с президента
05.09.2024 18:30:50
6
38
На тези избори ще е почти като на последните, но на следващите избори напролет ще се стопят като пролетен сняг.

Дано дотогава се появят някакви по-свестни партии без стари муцуни, бивши членове на бекапето или комунистически отрочета.

А правителство си имаме през цялото време, върши си работата не по-зле от предишните и приказките за криза са ала-бала без президента.

Паниката и вълненията са само сред политиците и глашатаите около тях, на повечето хора не им пука и затова не гласуват.
8.
Минка
05.09.2024 18:10:31
9
53
Цялата коалицийка е около 50-60 човека. Програма нямат, днес са леви утре десни. В зависимост от вятъра и кой дава парите. За локуми и лакардийки са недостижими. За тях гласуват роднини и такива дето звездите им говорят. Основно е ала бала с машините. Премахнат ли машините при гласуване изчезват като газ след консумация на боб.
7.
кривия макарон
05.09.2024 17:51:46
8
46
По трудния начин ще разберат истината за своите вождове революционерите от 2020год.
Цяла една държава е заложник за пенсията на Гнома от ДСБ.
Пеперасите се справиха с корупцията, привлякоха най- крупните инвеситори, то не бяха мостове и магистрали.... за тунели да не говорим. Години няма да стигнат да обиколим направеното от тях. За пудели и пачки няма да се говори. За това е виновна войната в Украйна.
ДБ сега като го няма Доган къде ще правят десанти и Кой ще им е виновен че гащите им са изцапани?
Казват че избирателите на ДПС били глупави и крепостници. Но поне проглеждат, а на революционерите избирателите са тежък случай.
6.
До Викито
05.09.2024 17:05:48
35
6
И кво?Яд ли те е?!
5.
абе
05.09.2024 16:57:59
39
10
Кво става с задържаните от митницата. Вече половин година стоят в ареста а прокоратурата няма данни да повдигне обвинение. Мирише на политически арест.
4.
Ivo
05.09.2024 16:45:45
10
30
Мразя пеевски и борисов но тези боклуци са ми също толква антипатични, не са такива големи мошенници но са по-нагли и продажни. Вземете този олигофрен тик токър депутат дървото няма ли кой да му каже абе друже много си прост, не ставаш за тази работа оттегли се.
3.
*********
05.09.2024 16:42:43
5
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Салимехмед
05.09.2024 16:42:38
17
58
Истината е, че но 27 октомври вместо да си върнете 100 хил.гласа ще загубите още 100 хил.гласа.Тогава ще разберете какво е народна любов.Вие простоидиотите с пуделите и пачките си мислите, че народа е много глупав и отново ще ви повярва.Ът мен един звучен Зарттттттттт.
1.
на
05.09.2024 16:38:00
63
26
На тези избори да подкрепим ПП ДБ защото само те имат потенциала и кадрите да измъкнат България от блатото където ни вкараха другите партии начело с Герб. Апък тази Виктория Георгиева ръси празни приказки и написала поръчкова статия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото Александра Богданска показа как трябва да изглеждат майките на ученици - с костюм, а не голи крака и изскочили силиконови прелести Апартамент в сърцето на Бургас избухна в пламъци Апартамент в сърцето на Бургас избухна в пламъци Пожарникарският екип е реагирал мигновено, пламъците не са нанесли сериозни щети Исмаил Осман: Не аз предадох ДПС, а тези, които днес номинират депутати за друга политическа структура Исмаил Осман: Не аз предадох ДПС, а тези, които днес номинират депутати за друга политическа структура Господа, аз съм в Движението за права и свободи, но вие къде сте?, попита риторично председателят на Общинския съвет в Руен, който и доскоро бе най-обичаният кмет за своите в новата ни история Учебните заведения в Поморие посрещнаха ласкаво общо 3142 деца и младежи Учебните заведения в Поморие посрещнаха ласкаво общо 3142 деца и младежи Нека бъдем до децата си, нека им помагаме, защото бъдещето е в тях, каза кметът Иван Алексиев с пожелания за успешна учебна година Сириец бере душа, намушкан е с нож от сънародник Сириец бере душа, намушкан е с нож от сънародник Борят се за живота на пострадалия Кметът Жельо Вардунски откри учебната година в СУ "Христо Ботев" в Камено, пожела здраве, благополучие и добротворство Кметът Жельо Вардунски откри учебната година в СУ "Христо Ботев" в Камено, пожела здраве, благополучие и добротворство Трупайте знания, не губете устрема и желанието си да научите повече, защото знанието е сила, заяви директорката Румяна Сотирова Извънредно! Тежка катастрофа на АМ „Тракия“ край Карнобат Извънредно! Тежка катастрофа на АМ „Тракия“ край Карнобат Причината е висока скорост и неспазена дистанция Свалила 13 килограма за 1 година Свалила 13 килограма за 1 година Напълно здравословно, без никакви инжекции, каза Мис България Антония Петрова БНБ пуска нова уникална сребърна монета БНБ пуска нова уникална сребърна монета Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева Разбиха кантората на известен адвокат в Бургас… два пъти Разбиха кантората на известен адвокат в Бургас… два пъти В рамките на няколко дена помещението е било атакувано от неизвестни нападатели, причините не са ясни 
Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца Борис взе 6 жертви в Румъния Борис взе 6 жертви в Румъния Циклонът отне и живота на пожарникар в Австрия Трагедия в Ламанша! 8 загинали при опит да го преминат с лодка Трагедия в Ламанша! 8 загинали при опит да го преминат с лодка 60 авантюристи искали да отидат от Франция във Великобритания с гумен плавателен съд  Нов опит за убийство на Тръмп, нападателят набирал наемници за Украйна за $1200 на месец Нов опит за убийство на Тръмп, нападателят набирал наемници за Украйна за $1200 на месец Заловеният Райън Уесли Рут желаел да се бие на страната на Киев
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори