Никой не може да устои на този манастирски кекс
Постен, бюджетен и много вкусен
Първо, този сладкиш е много вкусен, и второ, разбира се, е доста евтин, а освен това се приготвя много бързо. Няма как да не отбележим, че е постен, защото това в никакъв случай не повлиява вкуса му – неустоим е! Всеки ще поиска още едно парче!
Ето необходимите съставки за евтиния и бърз :
Манастирски кекс
Необходими продукти:
400 мл вода
12 супени лъжици захар
20 големи лъжици меко брашно
1 пакетче бакпулвер
1 малка чаена лъжичка сода бикарбонат
4 големи лъжици смлени орехи
4 големи лъжици нарязани по-едро орехи
4 големи с.л.мармалад по избор
Освен това:
4 големи лъжици мармалад по избор
4 големи лъжици смлени/счукани орехи
Начин на приготвяне:
Процедурата за приготвяне е много проста.
Всички съставки се поставят в по-дълбок съд, разбъркват се с лъжица или шпатула до получаване на еднородна хомогенна смес.Изсипете тази смес в тава или средно голяма форма, предварително намаслена и набрашнена или застлана с хартия за печене. разклатете малко съда, за да изравните тестото.
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около половин час, но тъй като всички фурни пекат по различен начин, можете да проверите с клечка за зъби – ако излезе суха, значи кексът е готов.
Веднага докато е горещ го намажете с избрания от вас мармалад, тъй като от топлината мармаладът се разтапя и се намазва по-лесно. Отгоре обилно поръсете със смлени или счукани ядки по ваш избор.
Също така мармаладът е по ваш избор, можете да сложите какъвто искате или просто какъвто имате в момента. Слагам мармалад от кайсии. По желание може да се залее и с шоколадова глазура.
За шоколадовата глазура: 200 гр. постен шоколад се смесват с 2-3 с. л. олио и се разтопяват на слаб огън до пълното му разтопяване. След това постепенно излейте глазурата върху сладкиша и я разнесете равномерно.
Отгоре може да поръсите със смес от смлени и накълцани орехи или лешници и бадеми или фъстъци. Каквото и да използвате ще бъде вкусно и декоративно.
Кексът е мек като памук, много вкусен и ароматен.