×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българинът малко работи, но много спи


04 Септември 2024, Сряда, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Децата прекарват три и половина пъти повече време в компютърни игри и гледане на видео, отколкото в четене

На всеки жител у нас на 10 и повече години се падат 2,43 часа работа и 9,17 часа сън. Общо за сън, хранене и други лични грижи българите отделят средно по 12 часа и 28 минути от денонощието. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения се падат 5 часа и 28 минути, за свободно време и социален живот - 4 часа и 15 минути, и за пътуване - 1 час и 9 минути от денонощието.

Тези данни обяви днес Националният статистически институт. Те са част от изследване на бюджета на времето на населението, което се провежда за шести път у нас. То се прави по хармонизирана методология на Европейската комисия и днешните резултати са по анкети, проведени в периода 21 март 2022 - 21 март 2023 г.

Статистиката звучи странно - как е възможно да работим толкова малко, а да спим толкова много, но за това има обяснение - сборът от времето, прекарано в дадена дейност, се разпределя на всички анкетирани лица, независимо дали са извършвали тази дейност в деня на анкетирането. Когато се провери колко работят заетите хора - тези, които не са деца и пенсионери, а действително имат работа, нещата влизат в норма. При тях прекараното време в работа на ден е точно една минута над официалния осемчасов работен ден.

Как прекарваме времето в лични грижи

В групата на личните грижи най-голям е делът на времето, изразходвано за сън - 9 часа и 17 минути, или 38.7% от денонощието. Тук обаче влизат и периодите, прекарани в лежане поради болест или прекомерна старост. В сравнение с 2011 г. времето за сън се е увеличило с 4 минути, а за хранене с 15. Времето за други лични грижи остава приблизително същото.

За хранене се отделя средно по 2 часа и 16 минути дневно, а за други лични грижи - 55 минути, съответно 9.4 и 3.8% от денонощието.Мъжете и жените изразходват еднакво време за сън - средно по 9 часа и 17 минути, но мъжете се хранят с 13 минути по-дълго от жените.

Най-продължително време за сън отделят най-възрастните (65 и повече години) и най-младите (10 - 14 навършени години), съответно 10 часа и 17 минути и 9 часа и 50 минути. Най-много време за хранене отделят хората на възраст 15 - 29 навършени години - средно по 2 часа и 20 минути на ден.

Женените мъже спят и се хранят със 7 минути повече в сравнение с мъжете, никога не встъпвали в брак. За разлика от тях, омъжените жени спят средно с 9 минути по-малко от тези, никога не встъпвали в брак, и отделят средно по 5 минути по-малко за лична грижа.

Времето за сън е средно 10 часа през почивните дни, или с 1 час повече от колкото в делничните дни. Изразходеното време за хранене в почивните дни също е по-дълго с 31 минути.

Как прекарваме времето в работа

Тези данни обхващат хората на 15 и повече години. За платена работа населението в тази възрастова група отделя средно по 2 часа и 53 минути на ден, или 12% от денонощието. Времето, отделено за грижа за дома и домакинството е 3 часа и 6 минути, или 12.9% от денонощието.

Жените прекарват по-дълго време в домакинска работа (4 часа и 8 минути), отколкото в платена работа (2 часа и 26 минути), докато при мъжете това съотношение е в полза на платената работа. Те изразходват средно 3 часа и 22 минути в платена работа и 1 час и 58 минути на ден в домакинска работа.

Общо за платена и неплатена работа жените изразходват средно дневно 6 часа и 34 минути, или с 1 час и 14 минути повече от мъжете.

Най-голям дял в дейностите, свързани с грижата за дома и домакинството заема приготвянето на храна - 54 минути (жените - 1 час и 23 минути, а мъжете - 22 минути), следва измиването на чинии - средно 23 минути и пазаруване и услуги - 20 минути.

За физическа грижа за децата лицата на 15 и повече навършени години отделят средно по 10 минути на ден, като жените прекарват по 16 минути в тази дейност, а мъжете по 4 минути дневно.

Домакинската работа, за която мъжете изразходват повече време в сравнение с жените е: строителство и ремонт, градинарство и отглеждане на селскостопански животни.

Как разпределяме свободното си време

Свободното време и времето за социален живот на хората на 15 и повече навършени години е 4 часа и 4 минути дневно. Мъжете имат 45 минути повече за свободно време и социален живот от жените.

Най-голяма част от свободното си време населението прекарва в гледане на телевизия и видео - 2 часа и 6 минути, и в социалните медии - 52 минути.

 

Как прекарват времето учениците и студентите

Най-много време в учебни часове прекарват децата в началния етап на основното образование - средно по 6 часа и 41 минути. Следват учащите в образователна степен „Магистър“ - 6 часа и 13 минути. Най-малко време за учебни часове и лекции изразходват учащите в образователна степен „Бакалавър“ - 5 часа и 30 минути.

Учащите в средното образование и тези в образователна степен „Магистър“, отделят най-много време за обучение в свободното си време (курсове), съответно средно 1 час и 53 минути и 1 час и 54 минути.

В свободното си време децата в началния етап на основно образование прекарват средно по 2 часа и 8 минути в спорт и дейности на открито, 2 часа и 4 минути в гледане на телевизия и видео, 1 час и 46 минути в компютърни и видео игри
и 1 час и 10 минути в четене на книги.

С нарастване на възрастта времето за игра на открито намалява, докато времето за компютърни и видео игри се увеличава. Така децата, които се обучават в средното образование, изразходват средно по 1 час и 51 минути за спорт и дейности
на открито и 2 часа и 11 минути за компютърни и видео игри.

Разпределение на свободното време на учащите (часове и минути)

Как прекарват времето си работещите

Средното време, което заетите лица (на 15 и повече навършени години) прекарват в дейности, свързани с работа (основна, допълнителна, както и други дейности, свързани с работата), е 8 часа и 1 минута. Мъжете работят средно по 17 минути повече от жените.

Най-продължително работят наетите лица - средно по 8 часа и 4 минути. Това е с 29 минути повече от самонаетите и с 11 минути повече от самонаетите, имащи работници. Най-малко време за извършване на трудова дейност изразходват неплатените семейни работници - 7 часа и 10 минути.

Пътуването до и от работа на заетите отнема средно по 1 час и 7 минути.

Въпреки че работещите жени изразходват за работа 17 минути по-малко от работещите мъже, те отделят за грижа за дома и семейството си средно на ден по 3 часа и 7 минути, или с 1 час и 14 минути повече от мъжете: 34 минути повече в приготвяне на храна, 9 в измиване на чинии, 11 минути повече в почистване на жилището и 1 час и 9 минути повече в създаване и поправка на дрехи и други текстилни изделия.

Физическата грижа за децата се споделя равностойно, съответно 54 минути за мъжете и 55 за жените, но мъжете прекарват повече време в учене, четене и игра с децата - 1 час и 10 минути, или 17 минути повече от жените.

Средно време и относителен дял на заетите лица в дейности, свързани с грижа за дома и домакинството по пол


В категории: Животът


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
До 1
04.09.2024 22:08:07
2
8
Много вярно . Да отидат в Гърция и Испания , да видим кой колко спи. Ако погледнем Германия виж там нещата са други , но има едно голямо НО, за тези пари който плащат на час вярвайте ми и Българина няма да спи.
1.
КО-НЕ
04.09.2024 20:30:34
3
24
От всички европейци, българина прекарва най-много часове на раб. място и получава най-малко.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър  "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора Пресконференцията ще се състои на 17 септември от 11:00 часа в Актовата зала на Центъра за млади таланти И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото Александра Богданска показа как трябва да изглеждат майките на ученици - с костюм, а не голи крака и изскочили силиконови прелести
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори