×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Антон Стефов: Искам България да е сред европейските центрове за производство на отбранителна техника


Д-р Антон Стефов: Искам България да е сред европейските центрове за производство на отбранителна техника
Собственикът на International Armored Group (IAG) за предстоящото откриване на завода за бронирани автомобили в Бургас
04 Септември 2024, Сряда, 10:13 ч.
Автор: Флагман.Бг

Има амбициозни и умни хора в България и много се надявам да открия част от тях в Бургаския регион, коментира д-р Стефов

- Д-р Стефов, на 1 октомври откривате първия си завод в България и въобще в Европа. Какви машини ще произвеждате?

- Още преди 2 години, когато се заех с търсенето на терени за завод в България, бях твърдо решил, че тук IAG ще произвежда цялата гама от машини и един ден ще стане най-големия ми завод в света. Имаме няколко модела, които непрекъснато се поръчват от чуждестранните ни клиенти и със сигурност ще започнем с тях. На първо място е серията РИЛА – включително най-новата бойна машина на пехотата „РИЛА 8х8“, както и плаващата 8х8 от тази серия. Естественно, и РИЛА Xtremе с противоминна защита. Има голям интерес и към леките патрулни автомобили. Ще произвеждаме и защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, както и военни кранове. Всичко зависи от търсенето, то ще ни води в производствените планове.

„РИЛА 8х8“
РИЛА Xtremе

Гордея се, че за първи път в България ще се произвежда отбранителна техника по най-високите стандарти на НАТО. Всички нови разработки на IAG, които правим в заводите в чужбина, ще се правят и в България. Разчитам много на български фирми, с които вече сме говорили за партньорство, за производството на голяма част от компонентите. Например, над 65% от компонентите на серията дронове на IAG ще се произвеждат в България.

Проектът на завода в Бургас
Реализираният проект

- Кой ще работи в завода, ще разчитате ли на кадри от Бургаския регион?

- Производството на бронирана техника изисква много специализирани инженерни познания, каквито за съжаление трудно се намират в България въобще. Имам амбицията да обуча български специалисти с помощта на колегите от другите ми заводи и така да създам експертиза, която да остане в България. Първите машини в завода в Бургас ще се изработват от специалисти отвън заедно с български инженери с потенциал да овладеят материята бързо. Оптимист съм. Има амбициозни и умни хора в България, много се надявам да открия част от тях в Бургаския регион. Предстоят ни сложни проекти, в момента разработваме наземни роботи, въобще виждам бъдещето в отбранителния сектор в роботизацията и все по-засиленото използване на изкуствен интелект. И цялото това знание ще остане в България за младите инженери, които искат да се развиват в тази област в бъдеще.

- Кои предимства ще донесе на града ни и жителите му изборът ви на място за построяване на завода?

- Бургас е един прекрасен град, чел съм, че често е определян за най-добрия град за живеене и се радвам, че намерихме терен тук. Разбира се, за нас е огромно предимство, че е морски град, защото голяма част от износа на изделия в чужбина ще става по море. Другото предимство за нас е, че сме в индустриалната зона, където виждам много възможности да работим на място с други български производители от отбранителния сектор. И тук вече идват предимствата и за жителите на Бургас. Производство като нашето ще създаде възможности за бизнес на много други видове компании, които ще бъдат наши партньори, подизпълнители, доставчици – голяма част от тях от Бургас и областта. Ще стимулираме икономиката на целия регион, в много сектори извън нашия - и хората ще го усетят.

Заводът в Бургас отвътре

- За износ ли ще е основно продукцията? Проявявала ли е интерес Българската армия към вашите машини?

- IAG е добре позната в целия свят, бизнесът ни е основно ориентиран към износ. Но лично на мен ще ми донесе огромно удовлетворение да помогна за модернизирането на Българската армия с качествена, сертифицирана техника, защото знам, че предлагаме страхотен продукт. И отбраната на България може да се модернизира с много качествени машини, по НАТО стандарт, на достъпни цени – защото ще се произвеждат и поддържат в България. Факт е, че специалистите, които работят в институциите, с които се познаваме и сме разговаряли много пъти, много харесват машините ни. Но това все пак е въпрос на държавна политика, в която не искам да се бъркам. Много по-голямата ми амбиция е България да се нареди сред европейските центрове за производство на отбранителна техника, да създам специалисти, каквито не е имало досега у нас, да подкрепя икономиката на страната ни. Аз така разбирам патриотизма и ще направя всичко, каквото зависи от мен и от моя екип.

- Как се решихте на такава голяма инвестиция във времена на политическа нестабилност и постоянна смяна на правителства?

- Политическата криза в момента не е нещо отличително само за България. Виждаме такава ситуация в доста европейски държави. Дългогодишният ни опит в държави, в които е трудно да пробиеш, но въпреки това имаме успешен бизнес, ни е научил, че най-важно е да преценим дългосрочно нуждите на пазара – в нашия случай говорим за световния пазар. Колкото и да е променлива политическата обстановка в България, големите инвеститори са добре дошли. Дори виждам положителна промяна в отношението към големите инвеститори в последните години. Отбраната и сигурността стават все по-важни навсякъде. Прогнозите са за ръст от около 5% на пазара на годишна база според международните доклади за бронирани автомобили. Така че нямам никакви колебания и със сигурност заводът в Бургас няма да е единственият ми български завод. Тук е моментът да кажа, че съм благодарен на всички национални и местни институции, които в нито един момент не сложиха изкуствени пречки пред нашия проект, колкото и да е сложна политическата обстановка. Досега сме вложили повече от първоначално обявените 20 милиона лева и съм убеден, че инвестицията си заслужава.

Д-р Антон Стефов представя International Armored Group на световно изложение

- Излезе информация, че ще правите и втори завод в Симитли, вярно ли е?

- Да. Проектът за Симитли вече е задвижен, но има време, докато започнем строежа. Избрахме града, защото в него също има индустриална зона, добра организация и инвестиционната политика е на много високо ниво. Теренът вече е наша собственост. Радвам се, че е в област Благоевград, където съм роден – и че ще помогна за развитието на региона.

- Като човек, който работи за отбранителния сектор в  цял свят, как ви се струва състоянието на Българската армия? Какво е необходимо за защитата на България в сегашната реалност с война толкова наблизо?

- Новата реалност, в която се намираме, с война в Европа, втора на Изток, не просто насочи вниманието на всички държави към нивото на тяхната сигурност, но превърна отбраната в приоритет номер едно за целия свят. България не е изолирана част и трябва да обърне по-сериозно внимание на своята отбрана, а не постоянно да разчита някой друг да я защитава и да няма контрол върху този процес. Време е да осъзнаем, че модернизирането на армията е не просто задължително, а вече е неотложно.

- Казвали сте, че живеете едновременно на 5 континента. Смятате ли да се установите трайно в България?

- За да се установя трайно в България, ще трябва да се пенсионирам – но съм много далече от този момент (смее се). Дейността на IAG е такава, че се налага да пътувам из целия свят целогодишно. Трудно бих се установил на едно място, колкото и да обичам България. Но сега с новия завод в Бургас ще могат да прекарвам повече време в моята родина. България си остава мой дом и винаги ще е с предимство във всички мои планове.


В категории: Бизнес , Бургас


България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори