×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Православната църква отбелязва Кръстовден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще унищожи ли изкуственият интелект света? Вероятно да, но не както си мислите


Ще унищожи ли изкуственият интелект света? Вероятно да, но не както си мислите
Не е нужно да хвърчат бомби и хората физически да бъдат унищожавани, след като може да бъдат контролирани в блестяща дигитална килия
30 Август 2024, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Той е само инструмент, но зависи как и от кого ще се ползва - най-добре е да не е в ръцете на държавите

През последните няколко години, откакто т.нар. изкуствен интелект стана публично достояние, мрежата не е млъквала за нови и нови развития в това направление от информационните технологии. Разбира се, резонният въпрос, който мнозина, вдъхновени от различните научно-фантастични филми по темта, задават, е има ли опасност ИИ да доведе до края на човечеството под една или друга форма.

Рационалният отговор, поне засега, е че не може. Но дали е така и ще има ли момент, в който най-лошите кошмари от „Терминатор” и „Матрицата” се сбъдват и се превръщат в реалност?

Има и добра, и лоша новина. Добрата е, че засега можем просто да дръпнем шалтера, ако нещо се обърка. Лошата е, че не знаем докога ще можем да действаме така.

Вярно е, че има редица защитни механизми, които са поставени, за да предпазват човечеството от потенциален злонамерен изкуствен интелект. Такъв, засега, нямаме и това. Нещо повече - това, което мнозина наричат ИИ, не е нищо повече от самообучаващи се в определена сфера невронни мрежи, следвайки логичните пътища на математиката и програмирането. Е, има и нещо друго, че в определен момент от развитието на тези мрежи, самите им създадетели не знаят точно как работят те, но това е друг въпрос.

Според мнозина, включително отявленият футурист и ум в сферата Рей Курцвейл, човечеството наближава т.нар. „сингулярност” - момент от развитието на технологиите, който ще бъде своеобразният край на нуждата да измисляме нови неща. Причината за това е проста - компютрите и в частност потенциалният разум зад тях, ще са много по-умни от човека. Нещо повече - те ще са по-умни от всички хора, взети заедно. Преположенията са, че ако това се случи, то след достигането на сингулярността, машината ще развие собствен разум и заради огромната информация, с която разполага, и заради бързината, с която работи, ще започне да се самоподобрява с главозамайваща скорост. Толкова бързо, че ще бъде практически невъзможно за човек да проследи процесът.

Това ни отвежда до прогнозите за това кога точно ще достигнем до този момент. Оптимистичните такива са до 2030 г., докато песимистичните варират между средата на 40-те години до напълно никога. С оглед на опасностите, които подобна ситуация би представила пред нас, то редно е да се вземе оптимистичната, ако може така да се каже, прогноза за най-късно средата на 30-те години. Ще можем ли тогава просто да дръпнем шалтера и да се спасим?

Ако сме внимателни, най-вероятно ще можем. Защото просто няма начин машината да избяга извън т.нар. „пясъчник”, в който би следвало да е поставена от програмистите. Проблемът е, че тук, както и навсякъде другаде, се намесва човешкото любопитство и още по-лошо - човешката алчност и желание за власт. Вече виждаме как сега съществуващите системи за изкуствен интелект се използват.

Ако погледнем ChatGPT и останалите аналогични големи езикови модели, ще видим, че голяма част от тях са програмирани да бълват информация само от единия спектър на политиката - лявото. Това е сериозен проблем, защото би могло да доведе до бум на мисинформация, базирана на политически интереси. И това вече се случва. Тази система вече влиза в образованието - децата все по-малко вярват на написаното в книги, които рядко четат, и все повече се доверяват на информацията, която халюцинира нерядко ChatGPT. Даваме следния пресен пример:

Баш там се намира... да
Това се нарича халюцинация. Не е ясно дали е въпрос на бъг в системата, или е по-скоро функция

Та в този смисъл една от основните заплахи, които представлява пред човечеството изкуственият интелект се крие не в това, че може да пусне стотици ядрени бомби върху главите ни - очевидно не е чак толкова умен, още. По-скоро проблемът се касае в това как се използва тази технология и колко дълбоко тя ще проникне в ежедневието ни. Засега, за да не бъдем заблуждавани, все още хората следят какво точно изплюва като информация машината и опитват да я коригират. Също така тя в по-голямата си част няма достъп до актуално интернет пространство и така - не може да „пипа” там, където не му е работата.

Но това не означава, че тази така или иначе мощна технология не може да бъде ползвана с користни цели - най-вече от правителствата по света.

Защото не е задължително изкуственият интелект да ни унищожи с бомби, каквито са страховете на мнозина. По-вероятна хипотеза е човечеството да не бъде физически унищожено, а по-скоро психически поробено от единственият играч, който има монополът над насилието - държавите. Те, ползвайки технологията, могат да се направят така, че хората да загубят сами желанието си за живот.
Донякъде този процес се наблюдава и днес в Китай, където алгоритми с изкуствен интелект за лицево разпознаване наказват хората за дори най-дребни нарушения и криввания от „правата” партийна линия. Виждаме го и в цензурата на интернет пространството дори на Запад. Така от инструмент за съзидание, изкуственият интелект бързо може да се превърне в инструмент на разрухата и тиранията и още по-бързо светът може да се окаже закопчан зад дигиталните решетки на цензурираното ни настояще.

 




Флагман.БГ Стяга сватба Стяга сватба 14/09/2024, Събота 19:20 0
Флагман.БГ Опитал да се самоубие в затвора Опитал да се самоубие в затвора 14/09/2024, Събота 17:20 3
10
Коментара по темата
10.
До 9
02.09.2024 22:15:16
0
0
тоест всичката тая тъпотия я написа за да ни обясниш че ти си беден и жените не ти пускат? Затова искаш да има работи най вече секс роботи че да те огрее нали? :)
9.
До 8
31.08.2024 12:28:58
0
0
По добре робот да прави пиците, защото ще си сигурен, че няма да ти е пренесал хиляда вида бактерии, паразити, микроби, бацили!!! В момента човек трябва да е напълно изперкъл или отчаян, за да се храни в ресторант, закусвалня, капанче, дюнерджойница!!! Аз за последните над 15 години съм посещавал заведение или закусвалня за не повече от 20 пъти, като това е било инцидентно по спешна нужда. Човешката циливицазия в боклук, затова колкото по-малко хора има на планетата, толкова по-добре ще бъде!! Така че напредакът на технологиите е за благото на следващите поколения, които ще се родят в свят с под 500 милиона биологични човеци, а останалото ще са роботи. Планетата определено ще изглежда по-добре и ще е по-чиста!!! Изродите, които сега правят деца, както и подкрепящите ги политици и активисти, трябва да бъдат мразени и наказвани, защото те забиват още пирони в ковчега на планетата!!! В момента се създават едни още по-мързеливи и нагли поколения, които търсят само мекото на хляба. Някакви миризливи корви искат мъжете им да карат Бентлита, апък някви миризливи момченца очакват да бачкат готвачи или пиколота и със заплата да купуват БВМ-Та И Мерцедеси. Сегашното поколение да го накараш да се вози на автобус или влак е абсурдно, защото те се чувстват изключително специални и искат отношението към тях да е като принцове и принцеси. Всичко това благодарение на либерастите!!! Така че, ако се разчита на хората в следващите години положението ще става още по тегаво, а планетата по-мръсна и отровна!!
8.
<<<>>
31.08.2024 09:38:16
1
2
вече видяхме кой залезе пръв. Помните ли дебелите лелки на каса за дюнер дето ви взимаха парите и ви дават касов бон.. е вече има сложени машини с тъчскрийн. Човекът стана излишен. А какво ще кажете за автоматизираната машина за пици на александровска? Няма и 1 човек. Робот ви прави пицата на момента.
7.
Ала бала
31.08.2024 08:48:54
1
2
Той е само инструмент, но зависи как и от кого ще се ползва - най-добре е да не е в ръцете на държавите - В чий ръце да бъде тогава - на Сорос, Ротшилд, Рокфелер, Бил Гейтс, Клаус Шваб, Марк Зукънбърг, Джеф Безос? Ей това е най-големият проблем на човечеството, че няма чий ръце да повериш нещо важно. Всички на тази планета от най-долното нисшо ниво до най-горното ниво на псевдо елита, са тотални боклуцй. Най-добре е изкуствения интелект да превземе човешката циливизация!!! Определено под господтвото на изкуствения интелект човешката раса ще живее по-добре!!!
6.
До 4
31.08.2024 08:31:15
3
1
Спокойно не ни пука за вас :) Вече има робот, който шпаклова :) Първо сте бачкерите, които ще останете гладни. А ние, офисните мишки, ще автоматизираме всички ви.
5.
Бай....
31.08.2024 08:05:52
2
2
Учените хора ще затрият света !
4.
Берекет версин!
30.08.2024 22:58:16
2
17
"Учи Маме, за да не работиш' е първата малоумна ганьовска сентенция, която ще падне жертва на ИИ. Цяла армия от хоумофис нищоправци ще стане излишна след няколко години. А зя нас хората, които си вадим хляба с ръцете си, не се притеснявайте!
3.
паткан
30.08.2024 22:09:56
2
15
Това не е интелект.
Пропагандата иска да изглежда като интелект.
Това е един доста комбинативен папагал.
Повтаря това което вече хората знаят , но няма интелект да прецени дали е вярно.
2.
Хх
30.08.2024 21:28:19
0
0
Извинения за объркването обаче, Ганьо е готов да приеме предизвикателството от ИИ, тия които го създават и всичките ..айся да не почваме наново.
1.
Хахахахахаха
30.08.2024 21:11:13
5
15
Може Русчев да си крие името, но се познава по стилът на писане. Изводите са патетични, повърхностни и без стойност. Извинете, но е редно да плащате на специалисти да ви пишат статиите!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шок! Шампионът Карлос Насар прекратява кариерата си заради скандали с федерацията? Шок! Шампионът Карлос Насар прекратява кариерата си заради скандали с федерацията? Първата стъпка е да се махне сегашното ръководство и да се сформира ново, категоричен е световният рекордьор Поетът Недялко Йорданов: Депутатите се превръщат от личности в себичности Поетът Недялко Йорданов: Депутатите се превръщат от личности в себичности Българският народ не е народ на всеобщото отрицание, посочва поетът Доц. Мангъров обясни как се разпространява болестта холера Доц. Мангъров обясни как се разпространява болестта холера Основният симптом е остра диария, която води до дехидратация От 16 септември 7 общински паркинга в Поморие стават безплатни От 16 септември 7 общински паркинга в Поморие стават безплатни Вижте кои терени остават платени  Гошо от Поморие загази, ченгета му дойдоха "на гости", ето защо Гошо от Поморие загази, ченгета му дойдоха "на гости", ето защо Близо 15 грама трева е намерена в дома на стария им познайник В МВР се ослушват за регистъра на педофилите В МВР се ослушват за регистъра на педофилите Два месеца ведомството бездейства за блудствалите с деца Опитал да се самоубие в затвора Опитал да се самоубие в затвора Надрусал се със „зомби дрога“, след което се нагълтал с отрова за мишки Трагичното бъдеще на любовта между Мая и Жоро Илиеви - предвещано от черни поличби на сватбата им Трагичното бъдеще на любовта между Мая и Жоро Илиеви - предвещано от черни поличби на сватбата им Вижте какви знаци са вещали нещастието на двойката още от сватбения ден 14-годишно момче е ранено при спречкване между младежи 14-годишно момче е ранено при спречкване между младежи Извършителят на деянието е на 16 г.  Вечер на царевската песен „Джурджуна“ Вечер на царевската песен „Джурджуна“ Седмото издание на фестивала създаде много настроение и приятни емоции за жители и гости на Царево
Стяга сватба Стяга сватба Топ готвачът Гордън Рамзи омъжва дъщеря си   Отмъсти жестоко на най-добрия си приятел - награби жена му Отмъсти жестоко на най-добрия си приятел - награби жена му Бен Афлек целува и прегръща жената на Мат Деймън, след като Мат и Джей Ло бяха щракнати заедно  Папата срещу Тръмп и Харис: И двамата са против живота! Папата срещу Тръмп и Харис: И двамата са против живота! Републиканецът е срещу миграцията, а демократът - за абортите Защо не носи разголени дрехи Защо не носи разголени дрехи Тя е принудена да крие фигурата си, защото непрекъснато я критикуват, че е твърде слаба Жестока буря удари Румъния, има загинали Жестока буря удари Румъния, има загинали Спасителните екипи евакуират села с надуваеми лодки, властите вдигнаха хеликоптер „Блек Хоук“ Полиция и охрана спасиха Новак Джокович от тълпата Полиция и охрана спасиха Новак Джокович от тълпата Ноле се опита да се срещне с всички, раздаде автографи и се снима няколко минути, като в един момент се наложи да тръгне към изхода Брижит Макрон изигра себе си в сапунката "Емили в Париж" Брижит Макрон изигра себе си в сапунката "Емили в Париж" Съпругата на президента застана пред камерата в собственото си облекло Той е световноизвестен, но го осъдиха на общественополезен труд Той е световноизвестен, но го осъдиха на общественополезен труд Хванат е да шофира пиян Германия отказа да предостави на Украйна ракети с далечен обсег Германия отказа да предостави на Украйна ракети с далечен обсег Руският президент Владимир Путин предупреди, че даването на зелена светлина на Украйна да използва оръжия с голям обсег ще означава, че НАТО е „във война“ с Москва Швеция ще плаща до 30 000 евро на мигранти, които напуснат доброволно страната Швеция ще плаща до 30 000 евро на мигранти, които напуснат доброволно страната Очакванията са мярката да влезе в сила в началото на 2026 г.
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Баба казваше:
-Чедо, бягай от мъж със здрави и чисти чорапи. Или е женен или живее с майка си.
Виц на деня Виц на деня Сестра на дете, ударило друго:
- Що си ударила брат ми?
- Каза че съм дебела!
- И какво? Като го удари, да не отслабна?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мозъкът по принцип не се вижда, но отсъствието му се забелязва.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори