Ако имате малко смокини, задължително направете този десерт
Карамелът така допълва вкуса, че е подарък за всичките ви сетива
Необходими продукти:
За карамела:
170 грама захар
5 супени лъжици вода
1 щипка сол
За блата:
130 грама краве масло или маргарин, на стайна температура
150 грама бяла или 200 грама кафява захар
3 яйца
150 грама кисело мляко или заквасена сметана
80 милилитра прясно краве мляко
200 грама брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
10 грама ванилова захар
300 грама смокини или колкото да покрият дъното
по желание 1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил или малко настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне:
Измийте добре смокините и срежете всяка на две. Подредете ги на дъното на форма за печене с диаметър от 26 или 28 сантиметра, покрита с хартия.
Направете карамела, като сипете продуктите за него широк съд за готвене. Сложете на котлона и загрейте, докато се разтопи захарта и придобие карамелен цвят. Внимавайте да не го прегорите. Щом стане кехлибарен, веднага го изсипете върху смокините.
Включете фурната на 180 градуса и оставете да загрее.
Пригответе блата, като в купа разбиете маслото със захарта до разпенване. Едно по едно добавете яйцата, като след всяко разбивате с миксера. След това добавете киселото мляко и прясното мляко и смесете.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го изсипете в сместа. След това добавете ванилова захар и по желание джинджифил или настъргана лимонова кора. Разбийте с миксер, докато сместа стане еднородна.
Изсипете тестото върху смокините и сложете във фурната. Печете за 30 минути и след това намалете на 150 градуса. Оставете десерта да се пече за още 7-8 минути. След това извадете и оставете да се охлади. Когато това стане, обърнете в поднос и сервирайте.