×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Растежът на българската икономика се запазва, най-вече благодарение на потреблението


Растежът на българската икономика се запазва, най-вече благодарение на потреблението
Ключови думи: Бизнес ЮГ, БсТПП
29 Август 2024, Четвъртък, 13:54 ч.
Автор: Пресцентър БсТПП

През изминалата седмица НСИ публикува експресните данни за брутния вътрешен продукт на България. Важната новина е, че икономиката на страната запазва здравословен растеж – 0,5% в рамките на второто тримесечие на 2024 г. и 2% спрямо година по-рано. Този ръст е много сходен до наблюдаваното през последните няколко тримесечия, а на годишна база дори има леко ускорение. Видимо икономиката на страната продължава да се представя прилично в период на политическа нестабилност и по-рестриктивна парична политика в глобален мащаб. Естествено, двупроцентов растеж не ни казва много сам по себе си, затова и в тази статия ще разгледаме последните данни за БВП в повече детайли и в контекст.

На фона на повечето страни в ЕС, България определено се справя добре – годишният ръст на БВП за целия Съюз през Q2 2024 г. е едва 0,8%, а за Еврозоната – 0,6%. Със своите 2% България бележи петият най-висок ръст[1] в страните членки, като по-добре се представят Словакия (2,1%), Испания (2,9%), Кипър (3,7%) и Полша (4%). Същевременно има и пет страни, при които се наблюдава свиване на годишна база – Естония (-1,7%), Ирландия (-1,4%), Финландия (-0,7%), Латвия (-0,4%) и Германия (-0,1%) – както и две, които бележат нулев растеж – Австрия и Швеция. Ако разглеждаме промяната в БВП на тримесечна основа, само в Латвия, Швеция, Унгария и Германия се наблюдава свиване, но предвид че в предходното тримесечие тези страни са белязали ръст, нито една от тях не се намира технически в рецесия.

По текущи цени, БВП на България за второто тримесечие на 2024 г. възлиза на 45,15 млрд. лв. и от тях 81% представляват крайно потребление, а 17,3% – брутно капиталообразуване или инвестиции. Останалите 1,7% са външнотърговското салдо – разликата между стойността на износа (60,9% от БВП за тримесечието) и вноса (59,2%). За годишния растеж от 2% най-голяма роля играят потреблението (годишен ръст от 2,8%) и инвестициите (годишен ръст от 6%), докато външната търговия има негативен ефект, предвид че износът е нараснал доста по-слабо от вноса спрямо второто тримесечие на 2023 г. Ако обаче разгледаме растежа в отделните компоненти на тримесечна база, картината изглежда различно – на практика само потреблението расте устойчиво през последните четири тримесечия, докато големият ръст на инвестициите се случва през Q3 2023 (цели 7,2% за тримесечие), следвано от леко понижение или стагнация в следващите тримесечия. Износът също не следва всеобщата динамика на растеж – за последното тримесечие той расте с 0,9% на годишна база и с 2,3% на тримесечна, но това идва след три поредни тримесечия на годишен спад. Всичко това сочи, че стабилното представяне на българската икономика през последната година се случва най-вече на гърба на устойчиво растящо потребление, докато останалите разходни компоненти имат разнопосочен принос за общия растеж.

Силното потребление е свързано с високия ръст на доходите. По-рано тази седмица НСИ също публикува данните за средната брутна работна заплата в страната, която за второто тримесечие на 2024 г. възлиза на 2296 лв. или с около 17% повече от година по-рано (1957 лв.). Основен фактор тук е недостигът на работна сила, наблюдаван у нас в последните няколко години, който оказа натиск за повишаване на работните заплати и съответно на доходите. Върху ръста на потреблението влияние оказва и поведението на банките –  от една страна потребителското кредитиране се разширява (ръст от 13,9% на годишна база за първите пет месеца на 2024 г.) и лихвите по него дори леко се понижават тази година, а от друга страна реалната възвръщаемост на депозитите остава отрицателна, с което домакинствата имат ниски стимули за спестяване.[2]

На фона на стабилния всеобщ растеж, индустриалното производство у нас не се представя добре. За месец юни нивото му спада с 5,2% на годишна база. Само в три други страни-членки на ЕС спадът е по-висок – Ирландия (-17,4%), Хърватия (-8,3%) и Латвия (-5,5%). Спадът в индустриалното производство до голяма степен е общоевропейска тенденция – средно за ЕС годишното понижение към юни е -3,2% и в 16 от 27-те страни членки наблюдаваме понижение на индикатора. Свиването в промишленото производство не е нова тенденция – стойността на индекса достига най-високите си стойности около средата на 2022 г., след което постепенно спада в следващите месеци. Дори ако разгледаме единствено преработващата промишленост с цел да се отсее бума на енергийното производство в предходните няколко години у нас, отново наблюдаваме същата тенденция – пик около втората половина на 2022 г. и плавен устойчив спад след това. С други думи, в продължение на над година цялостната българска икономика расте, докато индустриалното производство на страната спада.

Последните макроикономически данни показват интересна тенденция – българската икономика расте, при това устойчиво и със сравнително добри темпове спрямо другите страни-членки на ЕС. Същевременно растежът не е повсеместен – износът и промишленото производство бележат спадове в последните няколко тримесечия. Това, което определено се представя устойчиво добре обаче, е потреблението, тласкано от растящите доходи от труд, които пък са плод на високата конкуренция за работници. И въпреки че недостигът на работна сила сигурно ще остане траен структурен елемент от българската икономика занапред, дори частично скъсяване на дистанцията между търсене и предлагане на труд и съответно забавяне в ръста на заплатите би могло да охлади ръста в потреблението. Това от своя страна вероятно ще прекъсне растежа на икономиката, ако той продължава да разчита твърде много на потребление и недостатъчно на инвестиции и износ.

Автор: Теодор Недев, Институт за пазарна икономика

Източник: Инфобизнес


В категории: Бизнес ЮГ


България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Румен Радев, президент Румен Радев, президент Когато Пеевски рискува живота си за България, нека искат оставки. Виц на деня Виц на деня В дискотека:
- Бейби, искаш ли да правим с*кс?
- Уау, какво нахалство! Направо останах без думи!
- Е, нищо де, само кимни с глава!
Виц на деня Виц на деня Звъни тъщата на зетя:
- Синко, идвай, жена ти ражда. Има три пръста разкритие.
- Това нищо не е, така ми я дадохте.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мили деца, учете! Вие сте бъдещето на Германия, Великобритания и Щатите.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори