×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако България беше София, би била средно богата европейска държава


Ако България беше София, би била средно богата европейска държава
Според определени проучвания България би трябвало да догони средните за ЕС доходи през следващите десетилетия, но дали...
27 Август 2024, Вторник, 17:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Страната ни все още изостава в достигане на средните заплати за ЕС

 

Доходите са основна тема за всички българи. България все още изостава в достигането на средните за ЕС. Въпреки това някои региони успяват да догонят средно европейските възнаграждения. Затова и е резонно да се попитат водещите експерти в областта следния въпрос: „Кога България ще догони европейските доходи“, пише Bloomberg.

Георги Първанов, експерт човешки ресурси

„България с бързи темпове настига европейските доходи, като продължаваме и през 2024 г. да наблюдаваме двуцифрен ръст на заплатите и със сигурност средния за годината ще бъде над 10%. Вече сме на нивата на заплатите в Португалия и Гърция и частично Италия и не сме много далеч като заплащане от Испания. Страната има два големи проблема, с които трябва да се справи, за да може да навакса. Първият е политическата нестабилност – за три години сменихме седем правителства и това се отразява на инвеститорите. Второто е привличане на чужди инвеститори, като там продължава да има спад. Румъния, Полша и Унгария много агресивно предлагат допълнителни придобивки на инвеститорите и се опитват да ги привлекат по всякакъв начин.“

Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Кепитал"

„България в момента е на последно място по БВП на глава от населението в ЕС и по средни доходи на глава от населението. За да растем, единственият начин това да се случи устойчиво без инфлация и да продължава във времето, е да се вдига БВП на глава от населението. Това няма да стане с държавни разходи, увеличаване на МРЗ, увеличаване на пенсиите и с увеличаване на заплатите на държавните служители. България икономика, доминирана от частния сектор, което значи, че за да се случи устойчив растеж на доходите – частният сектор трябва да расте. Единственият начин това да се случи е да се инвестира и да се увеличава нивото на икономическа активност в държавата. Ние нямаме натрупани капиталови запаси в страната, които да се използват като инвестиции. За това единственият начин да се расте изпреварващо е да се разчита на преки чужди инвестиции и то в огромни размери.“

Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO

„Грубо казано, за да настигнем европейските доходи, означава заплатите ни да са по две при запазване на същите цени. Това означава да стигнем стандарта на живот на Италия и Испания и да изпреварим държави като Чехия и Полша, които са доста пред нас в момента. Световната банка имаше едно изследване миналата година и тя даде 3 сценария кога България може да го направи. Те бяха за 15 години, 30 години или никога да не се случи. Това изцяло зависеше от конкретни реформи, които трябва да се направят от държавата за подобряване на средата и скоростта, с която ще ги направим, като те са в 4 основни направления. Едното е насърчаването на инвестициите (привличането на чуждестранни и насърчаването на наши). Второто е производителността на труда."

Михаил Димитров, финансов анализатор в ПФБК

„Според Световната банка това би могло да се случи до 2050 г. при базов сценарии и при по-оптимистичен сценарии около 2038 г. Важно е да кажем, че този процес няма как да се случи сам, а следва да бъде придружен от редица реформи с дългосрочна визия, които да повишат конкурентоспособността на българската икономика и да направят страната ни привлекателно място за правене на бизнес. За съжаление през последните няколко години виждаме пълно отсъствие на такива реформи, даже има сериозно изоставане по отношение на капиталовата програма.

Михаил Кръстев, икономист

„Ако погледнем националната статистика, България се приближава все повече към доходите на ЕС, тоест тази конвергенция, която годим се случва с годините. Но ако погледнем регионално, то виждаме две различни неща. Както Европа имаше идея да бъде на две скорости, така очевидно България се движи на две скорости. Едната скорост е софийската – тя надминава тази на ЕС. България, ако беше София би била една средно европейска богата държава и дори над средното ниво. За съжаление обаче регионалното разделение не е такова и в голяма част от районите в страната доходите са много по-ниски отколкото са дори и средните за големите областни центрове като София и Пловдив, а да не говорим за средно европейските. За да постигнем европейска конвергенция, то първо трябва да преодолеем националните различни и да постигнем национална такава.“

През последните години страната успява бързо да наваксва изоставането си. Въпреки това все още сме далеч от средните за ЕС доходи.

Последните проучвания показват, че европейската икономика се справя добре въпреки липсата на постоянно правителство. Голямото предизвикателство обаче е продължаващото ниско ниво на чуждестранни инвестиции.

Според определени проучвания България би трябвало да догони средните за ЕС доходи през следващите десетилетия. Липсата на редовно правителство и недостигът на външни инвестиции обаче поставя под въпрос реалното постигане на подобна идея.

В София доходите вече до голяма степен достигат средните за Европа. Някои професионални сфери дори дават заплати, надхвърлящи го. В останалите региони обаче все още има твърде много предизвикателства, за да се достигне подобно ниво на доход. За това е и важно държавата да обърне внимание на регионите.

България е част от ЕС от вече 17 години. Оттогава страната се опитва да догони средните за Европа доходи. Успех е възможен при правилно управление на икономиката.

 


В категории: Бизнес , Политика


18
Коментара по темата
18.
дедо
28.08.2024 11:43:03
0
3
до 9
Изключително точно и вярно!!!
И това не е от сега... Още от времето на "омразния социализъм",когато цялата индустрия на Бургас работеше и всичко отиваше за благото на човеците в София. НХК,пристанище,кабелен завод,дървопреработвателен завод,металургичен "Дебелт",пивоварен,Винпром,безалкохолни напитки(Швепс,Кока Кола и др.),рибноконсервен "Славянка",захарни изделия"Победа",кораборемонтен, вагоно ремонтен... Почти нищо от това вече не съществува. Сега си имаме Лидъл,Кауфланд,молове, бензиностанции,болници и ДКЦта колкото щеш ,ама те пари не правят(правят за тях си)
" Икономика на услугите не генерира печалба! Тя е обречена на изчезване без суровинна и индустриална периферия."
17.
Да уточня!!!
28.08.2024 05:15:09
1
9
Ако я нямаше тази централизация и монополизация в София, България може и да има шанс да бъде средно богата европейска държава.
16.
с.Труд
27.08.2024 23:34:23
0
11
Армия от 106.000 супер платениI Tспециалисти със месечни заплати от 5000лв÷20.000 лв ЖИВЕЯТ в СОФИЯ
Тези 106.000 IT-та дърпат като мощен локомотив и надувятхдо припадък ЦЕНИТЕ на имотния пазар и кредитиранено в СОФИЯ където цените на повечето имотите гонят 3200 € а в Докторската градина в центъра гонят 7000€÷8000€
НАД 10.000 сохициянзи ИМАТ имоти в ГЪРЦИЯ а 400 шопи имат Хотели в Халкидики и района м-у Кавала и Солун
Това кара БЕДНИте работещи от переферията с виски 1500 лв заплати от провинцията (като Бургас)с НИСКИ доходи да се облизват като гладни песове и да завиждат с основания на шопския стандарт
Към 106.000 IT прибавим и армиятя от държавни 150.000 чиновници от разни министерства със заплати над 3800 лв сами можете да се досетите че София отдявна е ЕС а градове като Бургас със стандарт на Северен Кавказ Россия
15.
Abc
27.08.2024 21:32:42
1
11
Най-логичното е софиянците да си седят в държавата и да не се притърчат за два дни да правят само навалица по морето .
14.
Кинтекс
27.08.2024 19:36:44
5
15
За 17 години в еврогейския не съм станал по богат ,а съм сменил няколко работи.Сега даже е по зле заради инфлация и ниски доходи. Ще стигнем еврогейците след 1000 години.Щонсе отнася до техните еврогейския инвестиции в кочината,от тях никой не е изкарал пари,само тези които са строили с парите.Мазната беднотия облечена в заеми нищо друго.Заплати около и под санитарния минимум от 1469 лева на човек сам без семейство.
13.
Фарскейп!!!!!
27.08.2024 19:30:12
20
4
МИТ или РЕАЛНОСТ са ниските заплати в България ?

Журналистите от сайта, да направят една статия в по ограничен мащаб- да кажем, само по отношение на бургазлии.

Аз лично, от хората които познавам, нито едни не получава по-малко от 2200 чисто.

Дори се замислих за момент, за да сложа най-ниската цифра получаван от човек, а, не по статистика.

Да, разни дистрибутори, шофьори, склададжии и др.неквалифицирани служители, може да получават по 1500-1800 лв., но за една нормална професия, тук в Бургас, заплатата е не по-ниска от 2200-2500ЧИСТО!!!!

Недоволните от ниско възнаграждение, да търсят причината в себе си.
Или скатават по цял ден на бачкане, или не вършат нищо трудоемко и се ровят в нета.

Е, няма как!!
12.
Келнер
27.08.2024 19:03:36
0
20
Като гледам цените на имотите, в Бургас всички се въргалят и къпят в злато и кеш :)
11.
Сеператиска органозация .
27.08.2024 18:52:22
1
12
Време е май черномерието да се отдели от "София" . Само идват с бронираните камиони да оборат парите от данъци такси и глоби !
10.
Аз
27.08.2024 18:45:03
1
14
...Почти точен цитат :
" В една неуредена държава, зле живеят и бедни, и богати!"
Платон - из трудът "Държавата"
....
П.с.
Нашата държава не е неуредена, тя е загинала, на практика, поне преди 5 години.
... А свръхбогатите (олигархия) са друга категория!
9.
Д-р Докторов
27.08.2024 18:39:18
2
18
София е тумора, който изсмуква България.
8.
Опитайте пак!
27.08.2024 18:30:16
0
15
Средно богата - може би, но европейска -не. Някой ходил ли е в софийския квартал" Модерно предградие" да види за какъв стандарт става дума?
7.
До 4
27.08.2024 18:15:01
18
8
Говориш неверни неща. Това че някой взема 1000лв в Бургас, което вече е минималната заплата, не значи че това е средна заплата за Бургас. За средна за Бургас приемам 2000лв че е. Останалото е глупости. Може някой и за 900лв работи, но това са много редки случаи
6.
Тъжно, но факт!
27.08.2024 18:11:42
0
19
Което значи, че София не е България и България не е София. Да не се обиждат софиянци, но де факто си имат отделна република, само де юре се водят в България.
5.
Причина -следствие
27.08.2024 17:59:44
2
24
Ако Боко и Шиши вече бяха в затвора, щяхме да имаме перспектива за средна държава.
4.
654
27.08.2024 17:31:52
3
34
За четящите от други градове: в град Бургас през 2024г.средната заплата е все още под 1000 лв. А наемите често са между една и две и над две бургаски заплати. Цените на апартаментите често не могат да се изплатят дори с работа от няколко живота на цялото семейство на средния човек.
3.
Хахаха
27.08.2024 17:16:11
1
28
Какви заплати какви доходи . Само излезте пред панелката в която живеете и се огледайте хахахах .
2.
Груди Кочов
27.08.2024 17:11:18
3
29
Трябва да се спрат данъците от регионалните центрове към София и всичко ще се оправи на другият ден.
1.
Магнитски и др.
27.08.2024 17:09:10
2
31
Ако простотията от София, не заливаше страната, бихме били средно европейска държава.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори