Каймак-торта: Върховна турска вкусотия без брашно и тесто, само от 3 продукта!
Сигурно ще ви напомни на нашенския крем карамел, с тази разлика, че турският вариант е по-плътен на консистенция и по-богат на вкус
Това е традиционна турска рецепта, която и до днес е любим десерт в южната ни съседка. Каймак-торта или Каймак-сладкиш е името, под което я намерихме в Инстаграм.
Приготвя се изключително лесно, само от три основни съставки – яйца, мляко и захар, но в зависимост от региона съотношението им може да варира. Обикновено на 1 литър мляко се слагат 8-9 яйца в зависимост от големината им и колко яйца, колко лъжици захар, които също могат да варират според вкуса. Сигурно ще ви напомни на нашенския крем карамел, с тази разлика, че турският вариант е по-плътен на консистенция и по-богат на вкус, а освен това няма карамелизирана захар.
Каймак-торта
Необходими продукти:
13 яйца
14 супени лъжици захар
1,5 литра хладко прясно мляко
Начин на Приготвяне:
В по-дълбока купа чукваме яйцата, добавяме захарта и разбиваме с миксера 5-6 минути или колкото е необходимо, за да се сгъсти сместа, да увеличи обема си и да се разтопи захарта.
След това при непрекъснато бъркане на тънка струйка добавете хладкото мляко. Разбърква се и сместа е готова.
Изсипете я в средно голяма форма и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса и веднага намалете на 200 градуса, след което печете около половин час.
ВАЖНО: Млякото не трябва да завира, така че ако нямате опит и не искате да загори на повърхността, най-добре нагласете печенето според вашата фурна или по следния начин:
Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете, колкото е необходимо (докато консистенцията стане стабилна).
Проверявайте от време на време с пръст, като докосвате повърхността, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да изстине до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка.
Преди печене може да прецедите сместа през цедка за по-гладка консистенция.
Оставете да се охлади добре, след което се насладете на вкусния десерт.
Да ви е сладко!
Обрязаните маймуни да си ги ядат.