×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Наесен да гласуваме пак така – служебните правителства са супер!


Наесен да гласуваме пак така – служебните правителства са супер!
Крум и Симеон са велики владетели, но рейтингът на синовете им Омуртаг и Петър със сигурност е бил по-висок сред предците ни, те са внесли спокойствие и мир - както сега служебният кабинет
26 Август 2024, Понеделник, 15:15 ч.
Автор: Стефан МИНЧЕВ, Колаж: Георги РУСЧЕВ

Политическите схватки у нас ще продължат, докато някой победи с разлика и това е неизбежно, но дотогава настоящата ситуация не е страшна. Даже е полезна

Има един кръг експерти по нещо си, не знам точно какво, които постоянно громят из телевизионните студиа конструкта, наречен служебно правителство. Каква ли може да е причината? Може би защото при редовно правителство реката, захранваща техния личен бюджет, е по-пълноводна?

Но от гледната точка на обществения, а не на нечий личен интерес, може би служебната власт в момента е по-изгодна за мнозинството българи.

На първо място – тя се старае да угоди на всички и едновременно с това не прави резки движения. Гледани под лупа отвсякъде и незащитени от монолитно партийно мнозинство, служебните министри по-трудно се изкушават да влязат в колаборация с олигарси и бизнесмени, хранещи се от държавния бюджет. Вероятно се случва и това, но по-рядко. Необвързани с дългосрочни ангажименти, служебните министри почти не се показват из телевизиите, за да рекламират и защитават свои идеи и програми. Така не дразнят народа, бълвайки обичайните клишета. Всъщност в настъпилия паритет доста е обрана в изказа си цялата политическа класа. Това хвърля в ужас телевизионните продуценти, които се чудят с какво да пълнят своите програми, особено сутрешните блокове. Но пък тази тенденция може да е за добро. Току-виж, принудени от обстоятелствата, телевизиите започнат да показват по-често хора на духа, вместо политици.

Димитър Главчев предложи Атанас Илков за вътрешен министър, президентът назначава кабинета

Друг голям плюс на служебните правителства е, че не правят масови чистки. Защото при редовните е закон Божи всяка новоизбрана власт да идва със своите хора, за които трябва да се освободят съответните места. Настъпва шок в системата, колелата скърцат, понякога даже спират да се въртят. Докато бъде направена калибровката, минава сума ти време. Не е български патент. Така се прави по цял свят. У нас обаче тези процеси понякога стигат твърде дълбоко и засягат експерти от по-ниските нива. А те са хората, които вършат работата. При служебно правителство администрацията остава почти незасегната и алгоритъмът не спира да функционира.

* Местните власти обичат служебните правителства!

България има да усвоява огромни средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Но тези пари не се раздават просто ей така, на произволен или квотен принцип. За да ги вземеш, трябва да представиш читав проект, най-добре окомплектован с всички необходими съгласувания, изменения, остойностявания...

Димитър Главчев изпратил имената на министрите в Президентството за съгласуване, Атанас Илков поема МВР?

И някак внезапно настъпи едно дългоочаквано урожайно време за активните общини! Бургас, например, от години безрезултатно настояваше да получи финансиране за близо 30 свои напълно окомплектовани проекта. Изведнъж при последните служебни правителства от 2023/2024 г. почти всичките получиха зелена светлина.

Грехота е България да не се възползва от този финансов допинг, а на държавно ниво, след смяната на вече не знам колко правителства само за няколко години, очевидно няма висока проектна готовност. Затова спешно се подкрепят инициативите на местните власти, вместо да им се пречи. Не пречат, а помагат включително и отделните партии, което, между другото, прави чест на техните лидери.

Премиерът Димитър Главчев си свери часовника и обяви: Трябва да се свали политическото напрежение

Крум и Симеон са велики български владетели. Но, ако можехме да телепортираме в миналото социолозите Първан Симеонов и Боряна Димитрова да направят едно допитване сред нашите предци, имам силно подозрение, че по-добър рейтинг щяха да имат управлявалите техни синове Омуртаг и Петър. Крум и Симеон са се покрили със слава, но са водили дълги, скъпи, изтощителни и разорителни войни. Омуртаг и Петър са били приятели на мира. По-малко героични, но пък по тяхно време данъците са били значително по-ниски и народът е работил на своите ниви и градини, вместо да обикаля насам-натам из Европа с меч в ръката. И повече от произведеното е оставало за него, вместо да отива за издръжка на армията.

Политическите схватки у нас ще продължат, докато някой победи с разлика. Това е неизбежно. Но защо пък наесен да не гласуваме като предишния път и да направим така, че още малко да ни поуправлява служебно правителство? Оказа се, че това не само не е страшно, ами даже е полезно. И през времето, докато новият Крум или Симеон събере сили, да поработим всеки за себе си, но също така да оставим властта – държавна и местна – да поработи без излишен натиск върху нея, защото България продължава да изостава от графика за усвояване на средствата в ПВУ.

 


В категории: Политика


Това не е Гала, а Спаска
Това не е Гала, а Спаска 13/09/2024, Петък 18:30 1
8
Коментара по темата
8.
До 7
27.08.2024 07:04:26
1
3
А какво направи еднокнижника предните 15 години докато беше на власт освен кражби, кражби, кражби,
Аааа да, на всичко, което взе 30 процента вече е за изграждане наново.
Ноу-хау магистрала. тип каруцарски път....луненни кратери за милиони.
Един съвет към всички свободни хора, пишете през проксита, защото скоро ще почнат да банват, заради изборите. Шиши плаща.
Вече се видя, че мафията дпс-герб-бси и патерици взимат от парите ви и ги дават на турчеещите се цигани. Поне ги спрете да не ви крадът!
7.
Въпрос с повишена трудност
26.08.2024 18:41:32
2
7
Какво се направи в България за 4 години? Избройте поне 3 значими постижения, с които държавата е мръднала напред (в инфраструктура, политика, и т.н.) и от които хората са доволни и скачат от радост...
6.
СОЦИАЛНА ПОНОСИМОСТ
26.08.2024 17:29:52
2
11
Mанипулативна Статия- няма Държава която е прокопсала само с Правителства по 2-3 месеца- Всъщност тези Правителства подписват много лесно важни документи и после изчезват без всякаква отговорност- И да Допълня -всяка администрация по места си е Гербаджийска - Всички Институции дори Главчев са си гербадджии-Та значи статията иска да ни каже че така да гласуваме )))) Браво манипулатори колкото щеш--Ако в Китай бяха така -досега щяха да са на дъното--Ама тук някакво си служебно Правителство подписва да си даваме оръжието за Украйна Подписва да приемем емигреантите убийци обратно в Бг-подписва да вдига данъци вода и каквото му падне -Подписва да продава земя - държавна- да точи злато друг - да плащаме за газ без да има газ -и така много лесно БЕ? Защо цената на Водата по региони е спрямо СОЦИАЛНАТА ПОНОСИМОСТ? АМИ ПОЛИТИЦИТЕ НЕ СА ЛИ РАЗБРАЛИ ЧЕ ТЯ СВЪРШИ КЪМ ТЯХ- ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ГИ ПОНАСЯ-ТЕ ДОРИ ЗА НЕВИДИМИ -ДОКАТО НЕ ПОДПИШАТ ДА НИ ВЪВЛЕКЪТ ВЪВ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ- тогава ще има линч на мегдана -ЕДИСТВЕНОТО ХУБАВО КОЕТО СВЪРШИХА Е ЗАКОНЪТ ЗА ЛГБТ В УЧИЛИЩАТА-И ДРУГОТО КОЕТО СВЪРШИХА Е -ЧЕ НАЙ НАКРАЯ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ КОИТО ДА СЪСИПЕ ДПС- ПЕ,,ЕВСКИ СЪСИПА ПОЛОВИН БГ И СЕГА ДПС--БРАВО НА ПРАСЧО!
5.
292
26.08.2024 17:23:33
1
4
Че какво им е на служебните правителства? Вярно, вместо партийни некадърници, министри са най-обикновени такива. Ама поне не ни прожектират ежечасно "по телевизора" някой министър-председател, който се хвали как неуморно се бъхти в името на човека. Вярно, че не ни казва кой е човекът, ама ние още от едно време си знаем как да го познаваме.
4.
Факти
26.08.2024 17:01:01
1
7
Половината ДПС е на Пеевски, половината ГЕРБ също. МВР от години си е на ДПС тоест на ДС. Радев е пионка на Доган, а Възраждане на Златев. Нещо не ясно.... ИТН собственост на Орлин Алексиев!
3.
Мяу
26.08.2024 16:37:26
1
13
"Наесен да гласуваме пак така – служебните правителства са супер!"

Ами за кой да гласуваме като са пак същите?
2.
Смях!
26.08.2024 16:06:06
1
23
Ти се базикаш с тая статия, но реално българина не е усетил дори, че от 5г няма редовно правителство. Буквално няма значение дали ще управлява ГЕРБ или въобще няма да управлява никой.
1.
Гошо
26.08.2024 15:56:49
8
28
Хитричко се промъква тезата, че при ГЕРБ си беше най-добре. Уважавам много господин Минчев за професионализма му, но в случая прокарва тежка манипулация. При управлението на ГЕРБ държавата работеше в режим: "калинка". Цялата държавна администрация е превзета от правилните хора и нямаше проект, който да мине ако не се вземат правилните комисионни. Да не говорим колко се крадеше по веригата от възложителя до крайния изпълнител. Всяко едни ниво си прибираше неговото и всички бяха щастливи. Когато някои хора се опитаха да разбият тези схеми много лошо е опариха. Цялата пропагандна машина беше впрегната срещу тях и въпреки стотиците доказателства за злоупотреби накрая ще излезе, че 12 години ББ са били само цветя и рози. Нито дума за КТБ, ББР, Хемус, Струма и прочее забатачени проекти. Да не говорим за състоянието на София - в момента излиза, че за всички брутални проблеми трупани по време на Фандъкова е виновен Терзиев, който за 8 месеца все още се натъква на мини.
Промените не се нещо лошо, а некадърните хора нямат място в държавната администрация. Само че те са основните гласоподаватели на ГЕРБ-авите, понеже знаят, че падне ли гербавото влияние и те си заминават скоропостижно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте двете версии за инцидента на "Граф Игнатиев" Вижте двете версии за инцидента на "Граф Игнатиев" Трудността на тази професия води до такива нежелани и много тежки инциденти, смята експертът Трагедията с пилотите - в петък, 13-и, в 13 часа Трагедията с пилотите - в петък, 13-и, в 13 часа Нашият Григориански календар означава, че вероятността 13-ият ден от месеца да се падне в петък е малко по-голяма, отколкото всеки друг ден от седмицата Единият загинал пилот чакал сватба и бебе Единият загинал пилот чакал сватба и бебе Следващата седмица била планирана сватбата му. Жена му е бременна в седмия месец Бойко Борисов: Кои хора изтриха записите от Граф Игнатиево Бойко Борисов: Кои хора изтриха записите от Граф Игнатиево Вижда се разруха навсякъде, а претенциите им са до небето, гневен е Борисов Ето го майор Петко Димитров, трагично загинал в "Граф Игнатиево" Ето го майор Петко Димитров, трагично загинал в "Граф Игнатиево" За безупречно изпълнение на служебните си задължения майор Димитров е награждаван многократно от министъра на отбраната и от командира на ВВС Смяната на пола на деца да се разреши при определени случаи, предлагат ПП-ДБ Смяната на пола на деца да се разреши при определени случаи, предлагат ПП-ДБ Законът обаче предвижда изключение: смяната на пола на деца се разрешава в случаи, когато съществува сериозна опасност за живота или здравето на децата Това не е Гала, а Спаска Това не е Гала, а Спаска Това било рожденното й име Наистина ли е на 51 години и е толкова секси Наистина ли е на 51 години и е толкова секси Освен на гена си, певицата залага и на здравословното хранене и движението в порядъчни количества Бургаски зрелостници получиха почетното отличие на Министерството на образованието Бургаски зрелостници получиха почетното отличие на Министерството на образованието Те са възпитаници на ППМГ и Немската гимназия в морския град В Камено питат как да изгонят Димче Миладиноски - направил медицински център, който никога не заработил В Камено питат как да изгонят Димче Миладиноски - направил медицински център, който никога не заработил От февруари т.г. той изобщо не се е появявал в града
Швеция ще плаща до 30 000 евро на мигранти, които напуснат доброволно страната Швеция ще плаща до 30 000 евро на мигранти, които напуснат доброволно страната Очакванията са мярката да влезе в сила в началото на 2026 г. Тежка катастрофа край Гълъбец, кола е премазана Тежка катастрофа край Гълъбец, кола е премазана Инцидентът е станал преди час Турция готви яка секира, която ще засегне всички Турция готви яка секира, която ще засегне всички Според властите тази мярка има за цел да направи финансовите взаимоотношения между потребителя и продавача по-прозрачни и да оптимизира процедурата по събиране на данъци Изгони мъжа си и ходи сама по плажовете Изгони мъжа си и ходи сама по плажовете От кадрите лъха истинска морска идилия и привидно на блондинката нищо не ѝ липсва, но опитните очи на последователите ѝ нямаше как да не забележат, че съпругът на Мария – Нойзи, не присъства на нито един кадър Най-голямата мъжка кифла във футбола си опъна бръчките Най-голямата мъжка кифла във футбола си опъна бръчките Любимият на Николета Лозанова е супер суетен мъж и да не изостане по-назад от ред други знаменитости в световен мащаб също е прибягнал до тази процедура Виктор Орбан: Германия най-накрая се събуди относно миграцията Виктор Орбан: Германия най-накрая се събуди относно миграцията Охраната на границата се превърна в негативна дума в последно време, защото всеки трябваше да пусне мигрантите – който ги спре, е лошият, каза Орбан Арестуваха майката, изхъврила бебето си в коша Арестуваха майката, изхъврила бебето си в коша От лечебното заведение в Силистра съобщиха, че момченцето е недоносено Вътрешният министър не потвърди за загинали в авиобаза Граф Игнатиево Вътрешният министър не потвърди за загинали в авиобаза Граф Игнатиево Подробности относно детайлите на инцидента вероятно ще се представят от военна прокуратура и наблюдаващия прокурор Вижте програмата за празника на ж.к."Меден рудник" Вижте програмата за празника на ж.к."Меден рудник" Тържествата започват в събота, 14 септември, с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на първите заселници Попадна в болница заради предозиране с Оземпик Попадна в болница заради предозиране с Оземпик Предозирала с лекарството за диабет, призна, че най-голямата грешка в живота й била да приема медикамента
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Баба казваше:
-Чедо, бягай от мъж със здрави и чисти чорапи. Или е женен или живее с майка си.
Виц на деня Виц на деня Сестра на дете, ударило друго:
- Що си ударила брат ми?
- Каза че съм дебела!
- И какво? Като го удари, да не отслабна?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мозъкът по принцип не се вижда, но отсъствието му се забелязва.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори