×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Главчев и петима министри застават пред парламента
  • Румен Радев ще лети с F-16 над Пловдив
  • Президентът на саудитския Ал-Ахли потвърди за Винисиус Жуниор и Виктор Осимен
  • Днес, 13 септември, е Международен ден на шоколада
  • Виетнам ще обмисли възможността за развитие на ядрената енергетика
  • Продължава делото срещу освобождаването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лихварят Лютви Кютюка забърса богат старец и започна да му прибира имотите


Лихварят Лютви Кютюка забърса богат старец и започна да му прибира имотите
Болният дядо Димитър започна да се освобождава от имотите си веднага след като попадна в ръцете на Кютюка
24 Август 2024, Събота, 18:08 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Преди 6 месеца 91-годишният дядо Димитър е отведен на неизвестно място и не е ясно какво се случва с него

Известният айтоски лихвар Лютви Мехмедали Кютюка вече шести месец държи при себе си 91-годишен богат, но безпомощен старец в деменция и е започнал да прехвърля имотите му на свои близки и роднини, научи „Флагман“. През февруари Кютюка е отвел дядо Димитър Димитров от дома му на ул. „Хан Крум“ в Бургас на неизвестно място и към момента няма никаква връзка с него. Телефонът на стареца е спрян. Всички опити на Флагман.бг да се свърже и разговаря с него се оказаха безуспешни. „Дядо Димитър е при мен. Добре е. Сменил съм му телефона“, каза Кютюка, но не пожела да предостави новия номер.

„Икономическа полиция проверява Мехмедалиев за имотна измама. Той е прибрал възрастен мъж да го гледа, а веднага е тръгнал да прехвърля имотите му. Работим по този случай“, потвърди старши комисар Емил Павлов, шеф на Областната дирекция на МВР в Бургас.

Кютюка научил за съществуването и имотите на дядо Димитър покрай негов приятел съименник – Димитър Камиларов, също на 91 години. Двамата възрастни мъже били някога колеги. Когато състоянието на Димитров се влошило, Камиларов му предложил да се грижи за него. Купувал му дрехи и храна. Вечер оставал да спи при него в апартамента на „Хан Крум“. Не е ясно дали Димитров е осъзнавал какво прави, но по това време подписал пълномощно на приятеля си Камиларов да управлява спестовната му сметка, в която имало 60 000 лева.

Здравият дядо Димитър разказва, че по тази причина не се налагало да пере мръсните дрехи на болния си другар. Направо ги хвърлял и му купувал нови. Същевременно с по 2000-3000 лева в джоба отивал често на баните във Ветрен, за да се потопи в минералния басейн. Там се запознал с Кютюка, който също всеки ден стоял в басейна.

„В началото той мислеше, че аз съм богат и прояви голям интерес към мен. Води ме на негова вила, запозна ме с някои нежни женички и ме оставяше насаме с една от тях“, разказа Димитър Димитров. От дума на дума обаче дядо Димитър признал пред Кютюка за съществуването на болния имотен старец, както и че парите всъщност идват от него.

„Той първо мислеше, че аз съм богатия и ме запозна с някои нежни женички“, разказва Димитър Димитров.

 

Почти веднага след това Мехмедалиев извел 91-годишния Димитър Димитров от дома му и го взел при себе си. Дни по-късно дядото останал без апартамента си на „Хан Крум“. По документи той е прехвърлен на зетя на Кютюка. „Помещението беше в ужасно състояние. Накарах зетят да го купи, за да помогнем на дядото да вземе малко пари“, обясни лихварят. Жилището е малко - 30 кв. м, но в идеалния център на Бургас и е с пазарна цена над 100 000 лева.

Същевременно Мехмедалиев завел с колата си болния от деменция старец в Нова Загора, за да се опита да прехвърли и нивите му, които са в землището на общината, разкриха полицаи. „Той каза, че иска да си продаде цялата земя, затова реших да помогна“, обясни Мехмедалиев.

При вида на възрастния мъж тамошните нотариуси отказали да изповядат подобна сделка. В Бургас обаче Кютюка открил подходяща, известна с услужливостта си при подобни случаи, нотариуска, която оформила пълномощно. С него дядо Димитър, пак без да е ясно дали е осъзнавал какво прави, прехвърлил всички права да се разпорежда с имотите му на 58-годишния Станчо Станчев, близък приятел на Кютюка. Мехмедалиев призна това, но го обясни единствено с желание да помогне на болния старец.

Същевременно адвокатът на Мехмедалиев завежда заповедно производство срещу здравия дядо Димитър с искане да предаде 35 000 лева, похарчени от спестовната сметка на болния му съименник, тъй като дядото в деменция си ги искал. Димитър Димитров отказва да върне парите. Всичко това се случва по време, когато полицията вече усилено разследва Кютюка.

Лютви Мехмедалиев Кютюка се радва на здравия дядо Димитър по времето, когато все още не е знаел откъде всъщност идват парите.

 

От полицията разказаха, че няколко пъти е имало опити да им се пречи на работата. Те изпратили разпореждане до всички нотариуси да спрат да изповядват сделки с имотите на болния дядо Димитър. Двама бургаски нотариуси пуснали веднага възражение до прокуратурата, че с това разпореждане полицията пречи на работата им.

В Бургаския окръжен съд пък се е водило дело за поставяне на болния дядо Димитър под запрещение. Въпреки, че в съдебната зала той не разпознал никого от присъстващите и се държал неадекватно, магистратката Боряна Димитрова, бивша членка на Висшия съдебен съвет, отказва да го постави под запрещение. Мотивите ѝ не са ясни, защото не са посочени в официално публикуваното решение.

Часове преди появата на този текст Лютви Кютюка се опита да притисне редакцията на „Флагман“ да не публикува нищо по този случай.

Мехмедалиев е стар познайник на полицията и съда. Преди повече от 10 години бе съден за лихварство и присвояване на имущество чрез фалшифициране на документи. Първоначално бе осъден на 4 години затвор и конфискация на половината му имущество. В документите по делото пише, че неговите жертви са най-обикновени хора, които вземали заеми. Обикновено трябвало да плащат по 3 процента лихва на седмица. Така за няколко месеца сумата се увеличавала лавинообразно и длъжникът затъвал все повече. Често за заем от 1000 лв. Мехмедалиев се сдобивал с цял апартамент. Тези, които дръзвали да се оплакват, ги чакали заплахи и мъчения. „Освен сицилианската примка, Мехмедалиев прилагал като способи горене по стъпалата с ютия и бесене с главата надолу“, пише в документите по делото. Но на последна инстанция адвокатите му успяха да убедят Върховния касационен съд, че Кютюка не е толкова виновен. Окончателната присъда на 22 юли 2013 г. бе три години решетки условно.
 


В категории: Разследване , Айтос


Флагман.БГ Изверг я уби и пюрира в блендер Изверг я уби и пюрира в блендер 13/09/2024, Петък 09:00 0
22
Коментара по темата
22.
Даниел Златев помака
27.08.2024 11:26:14
0
1
Не можем да не отбележим освен кютюка Сунай и Даниел Златев помака по същия начин се сдоби по същата схема двуетажна къща до ВиК Айтос
21.
До 16
27.08.2024 07:55:07
0
1
Този Сунай работи в охранителна фирма и е верно че измами стареца и му взе къщата на ул.шейново етажа над полицията
20.
Pol
25.08.2024 11:44:28
0
12
Сега вече е време за 9мм. "Изравнител".Той прави всички равни!!!
19.
АБВ
25.08.2024 11:26:30
1
15
Тази Боряна Димитрова изискала ли е мед.експертиза ? Как отказва да го постави под запрещение ? Или и тя има финансов интерес ???? Егати и съдийката ? Очи няма ли ? Човешки морал няма ли ? Как отсъждаш нещо , когато фактите са очевАдни ?????В Бг май само мошениците и измамниците имат права, особено когато си плащат тук и там . ....
18.
Мислещ
25.08.2024 10:53:55
1
11
Не разбирам, как може такива индивиди като този Кютюка или Сунай да имат доблестта да мамят хора,на чужд гръб с измами да изхранват децата си. Впоследствие с гордост да обикалят центъра на Айтос. Еми сч.....те им краката на тези мошеници.
Я кажете кои индивиди са на подчинение на Кютюка като наказателна бригада.
17.
Мнение
25.08.2024 01:20:25
0
21
В Германия такива сомотни възрастни се пращат в старчески домове, а издръжката е от продажбата на жилището им, с което се разпорежда кметството. А не някакви измамтици да се облагодетелстват.
16.
Кой е Сунай
25.08.2024 01:09:24
0
8
На тоз Сунай жена му да не фризьорка от м. поляна
15.
Ами
25.08.2024 00:56:14
0
7
Наоравоцда сец4азстрелват на м8мента и да се конфускува всичко
14.
SS
24.08.2024 23:34:24
0
15
Кой изпълняваше песента "Пътнико Свиден " ???

Тоз помияр пак изпълзя от дупката си....да видим, кво ще стане.
13.
елементарно
24.08.2024 20:43:34
1
39
резакът дели с някого, много таен ... сещайте се кой. А кои са двамата "нотариуси" с протести? Пишете ги, за да не е тайна, от коя мафия излиза чадърът.
12.
Македонеца
24.08.2024 20:31:09
0
48
Егати наглия турчин ибрик! Къде е полицията? Къде е прокуратурата? Да дойде в Несебър да види от къде изгрява слънцето!
11.
Ка# сабова,
24.08.2024 20:11:43
0
29
нали се сещаш Вальо,колко време се занимаваше с тоя имотен измамник.Вместо да те плаши да не поместваш информация...и ако все още имаш...към Вальо...впрегни целия си потенциал от журналисти...и тотална атака срещу боклука,и всички негови ,,чадъри"...докато не влезе там, където му е мястото...щото ютиите там може да са с фреон и да му харесат....
10.
Токаито
24.08.2024 20:01:41
0
30
Има още един Сунай този мошеник за 1 литър ракия взима имота на един точно до болницата и 30 декара ниви какво прави полицията и наиголемия куриоз че полицията и общината му плащат наем смятам че прокуратурата и съда трябва да вземе някакво становище по случая и за Сунаи ..
9.
Мариян
24.08.2024 19:57:00
0
48
Голям измамник, по цял ден обикаля Бургас и търси да измами някои. Не го е страх ни от полиция ни от прокуратура. Все се хвали че е недосегаем и никои не може да му каже нищо. Не знам защо още полицията не го е арестувала, все ще има за какво да е виновен!
8.
ДПС
24.08.2024 19:53:15
8
11
А така ве кърджалии
7.
*********
24.08.2024 19:43:48
0
20
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
IQ Зиро
24.08.2024 19:14:45
1
28
три години решетки условно
----
Ай ся кай честно - как хем решетки, хем условно?
5.
Holms
24.08.2024 19:13:48
26
15
Грижи се за стареца. Някой друг грижи ли се. Кой ще наследи дядото, някой който не го е грижа. Ми на приятеля му тегли по 2000 лв на месец от сметката му за да си живее охолно, да ходи на бани, да си угажда. Абе за какво са пералните, обществените, в кралските дворове си перат бельото. Взима храна от кухнята за социално слаби за стотина лв, минава да види златната кокошка жива ли е още , пълен глупак че е преотстъпил златната кокошка на друг. Жалко , че човека е самотник, без роднини който да се грижат по някакъв начин за него.
4.
Бай Иван
24.08.2024 19:11:56
0
16
Китка държи дядото в Изворище. Или са на монетните бани във Ветрен.
3.
Минчо
24.08.2024 18:45:28
2
66
Начи, какво отново излиза - полицията е работила по случая, предприели разнообразни методи и накрая е успяла да вкара дело в съда. Браво.
Но от там, айде, всичко е наред. Бахти съда, егати града!
Браво на бургаската полиция!
2.
Исках,ама нямах желание!
24.08.2024 18:35:30
3
57
Полицията сезирахте ли я,като отговорни граждани,или чакате да се самосезира?Възрастен човек е в неизвестност или в известност ,докато е нужен?!
Иначе,много обичате да списвате,ами айде и малко да разследвате,не да се жалвате ,че ви притискат!Подайте сигнал!
1.
msp
24.08.2024 18:21:50
1
112
kak, да не му строшиш зъбките на този мазен айтошки лихвар!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Неделя и понеделник ще са най-студените дни, проф. Рачев заговори за замръзване на бананите Неделя и понеделник ще са най-студените дни, проф. Рачев заговори за замръзване на бананите Третата десетдневка се очертава с много стабилно и хубаво време за отдих и почивка край морето, каза климатологът  Филмът й е номиниран за Оскар Филмът й е номиниран за Оскар Филмът е копродукция между България и Гърция, сценарият е на Кристина Грозева, Дечо Таралежков и Петър Вълчанов Румен Радев ще пилотира F-16 по покана на ВВС на САЩ Румен Радев ще пилотира F-16 по покана на ВВС на САЩ Той ще удостои с Почетен знак американският бригаден генерал Тад Кларк Ракът и Лъвът да не пазаруват днес, а Везните да не прекаляват с алкохола! Ракът и Лъвът да не пазаруват днес, а Везните да не прекаляват с алкохола! Хороскоп за деня – 13 септември 2024, петък  Криминогенът Димитър Димов от Камено ошушка детските клатушки в жк. "Славейков" и Морската градина Криминогенът Димитър Димов от Камено ошушка детските клатушки в жк. "Славейков" и Морската градина 31-годишният мъж задигнал всичките стотинки от монетниците от съоръженията 3 зодии ще се оплакват от празни джобове през есента 3 зодии ще се оплакват от празни джобове през есента Телецът няма да има късмет с парите. Каквото спечели, това ще похарчи Гръцката мусака, по която домакините полудяха Гръцката мусака, по която домакините полудяха Вижте рецептата Невероятният концерт-спектакъл "Обичам Бургас" закрива феерията от културни събития през лято 2024 г. Невероятният концерт-спектакъл "Обичам Бургас" закрива феерията от културни събития през лято 2024 г. Шестото издание на най-чаканото културно приключение ще се проведе на 14 септември в Летния театър Зимата идва Зимата идва В петък валежите ще започнат както в Добруджа, така и в северозападните райони, бързо ще преминат две облачни вълни. Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Цял Добрич се гнуси от постъпката на тази тяхна съгражданка Жената млатила като празен брашнен чувал майка си, която била на цели 83 години
Изверг я уби и пюрира в блендер Твърди, че било самоубийство На 61 години изгря на корицата на списание На 61 години изгря на корицата на списание Холивудска икона изглежда подобре от всякога в пищна фотосесия на фотографа Петра Колинс, а Деми направи фотосите, за да популяризира новия си филм „The Substance“ Яд ги е че ползвам женската тоалетна, обяви този атлет Яд ги е че ползвам женската тоалетна, обяви този атлет Петрило до 2019 г. е пълноценен мъж и носи името Фабрицио, но след това се подлага на операция за смяна на пола Тръмп отказва втори дебат с Харис Тръмп отказва втори дебат с Харис Тя настоява с опонента ѝ да се изправят отново един срещу друг в ефир Украйна загуби още един град, а Путин плаши НАТО Украйна загуби още един град, а Путин плаши НАТО Ако Западът позволи на Киев да използва оръжия с голям обсег, влиза във война с Русия, предупреди президентът Първата частна разходка в космоса е успешна Първата частна разходка в космоса е успешна Милиардерът Джаред Айзъкман и инженерa Сара Гилис излезли от космическия кораб на SpaceX с интервал от около 15 минути, облечени в специално разработени костюми. Карма: Задигнаха чантата на министър на полицейска среща срещу кражбите Карма: Задигнаха чантата на министър на полицейска среща срещу кражбите Великобритания е обхваната от епидемия от антисоциално поведение, обири и кражби от магазини, изтъкна Диана Джонсън Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Спасиха шестима българи от потъващ кораб край Гърция Сънародниците ни са в добро състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Призна се за виновен за шофирането в нетрезво състояние Очаква се поп певецът Джъстин Тимбърлейк да се яви лично пред съда в петък Допинг скандалът продължава Допинг скандалът продължава Продължават разследването срещу световния номер 1 в тениса
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Баба казваше:
-Чедо, бягай от мъж със здрави и чисти чорапи. Или е женен или живее с майка си.
Виц на деня Виц на деня Сестра на дете, ударило друго:
- Що си ударила брат ми?
- Каза че съм дебела!
- И какво? Като го удари, да не отслабна?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мозъкът по принцип не се вижда, но отсъствието му се забелязва.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори