Правя тиган мекици за 20 минути, те ги унищожават за 10
Защо се казват така ли? Защото всяка мекица е с големината на тигана, в който ги пържа и стига за обилна закуска на един човек
Тиган-мекици – любимата закуска на всички у дома, особено на децата! Защо се казват така ли? Защото всяка мекица е с големината на тигана, в който ги пържа и стига за обилна закуска на един човек. Много са лесни и бързи, трябва ви само мъничко търпение:
Необходими продукти (измерени с чаша от 200 мл):
4 чаши брашно
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша прясно мляко
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода за хляб
2 супени лъжици олио
Начин на pриготвяне:
1.Смесете брашното, солта и содата за хляб. Добавете олиото, млякото и киселото мляко, след което замесете средно меко тесто. Трябва да се омеси добре, за да стане еластично (5-8 минути).
2. Оставете тестото да престои на стайна температура (топло) за 60 минути или го сложете в купа, покрита с плик и оставете да престои една нощ в хладилника (аз правя така).
3. След това разделете тестото на 8 топки (или повече, ако искате по-малки мекички), след което разточете всяка топка върху работна повърхност, поръсена с малко брашно.
4. Запържете ги в умерено загрято (горещо) олио по няколко минути от двете страни. Поставете изпържените мекици върху хартиена салфетка и ги наредете една върху друга.
Ако сте си приготвили тестото предварително, цялата процедура няма да ви отнеме повече от 10-20 минути.
Да ви е сладко!
-----
Аннааа, ти говориш бетер мени мъ каккооооууу!