Рецепта за свински вратни пържоли на тиган
С лук, чесън и мащерка
Необходими продукти:
3 бр. свински вратни пържоли;
2 средно големи глави лук;
1 средно голяма глава чесън;
сол;
черен пипер;
олио или зехтин;
30 г краве масло;
6 клонки прясна или суха мащерка.
Начин на приготвяне:
Овкусете пържолите със сол и пипер точно преди да започнете да ги готвите. В противен случай ще изтекат соковете им. В тиган сипете около 10 гр. (1 с.л.) краве масло с около 2 с.л. олио или зехтин и го поставете на котлона.
Когато кравето масло почти се разтопи, поставете пържолата и отгоре поръсете с 1/3 от нарязания на скилидки чесън и 1-2 клонки мащерта. Нека пържолата се запържи от всички страни. Периодично поливайте с лъжица от мазнината върху пържолата, за да остане сочна.
След като пържолата се "запечата" от едната страна, обърнете я и на другата страна.
Завъртете пържолата още 1-2 пъти, за да получи златист загар, но не и да се препържи. На този етап пържолата трябва да остане сочна и леко сурова. Ако обичате месото "алангле", то пържолата за вашия вкус е готова за сервиране. Но ако обичате по-сготвено месо, продължете със следващите стъпки от приготвянето.
Нарежете лука на полумесеци и го разпределете на дъното на тавичка. Върху лука поставете "запечатаната" в тигана пържола.
Повторете процедурата със "запечатването" в тигана и с другите пържоли, като тях също поставите в тавичката.
Запечатайте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна около 10-15 минути на 180 градуса. След това махнете фолиото и запечете пържолите за още 5 минути.
Сервирайте готовите пържоли, докато са още топли. За гарнитура изберете свежа зеленчукова салата или картофеното пюре, пише annieandjeff.com.