×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нов ужас за домакинствата в София, водата поскъпва


23 Август 2024, Петък, 11:21 ч.
Автор: Флагман.бг

В момента хората в София плащат 2,94 лв. за кубик вода с ДДС

Цената на водата в София да нарасне с 20%, предвижда заявление на “Софийска вода” АД, което е внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За период от три години предложеното поскъпване на водата в столицата е с близо 30 на сто. Същевременно със законодателни промени от КЕВР и от Министерство на регионалното развитие искат да бъде отвързано поскъпването на водата. В момента има изискване цената на водата да бъде социално поносима, тоест при потребление от 2,8 куб. метра на човек сметката за вода да не надхвърля 2,5% от средния доход на човек за съответната област, пише Труд.

В момента хората в София плащат 2,94 лв. за кубик вода с ДДС. Предложението на “Софийска вода” е цената през настоящата година да нарасне на 3,52 лв. за кубик. Но през следващите две години отново е предвидено увеличение и така за период от три години сумарното поискано поскъпване на водата е с 29,5 на сто.

Заедно с предложението за повишаване на цената на водата от “Софийска вода” АД са внесли в КЕВР и бизнес план на дружеството за периода до 2026 г. Общият размер на планираните инвестиции за настоящата и следващите две години е 142,5 млн. лв.

От началото на годината водата в страната поскъпна, но в София остана без промяна. Цената на водата в столицата от няколко години не е променяна, защото не беше одобрен бизнес планът на “Софийска вода”. А самият бизнес план не беше одобрен заради съдебен спор за размера на нормата на възвръщаемост на вложения от дружеството капитал.

През юни в КЕВР беше проведено обществено обсъждане на проекторешение за вдигане на нормата на възвръщаемост на собствения капитал на “Софийска вода” от 8,12% на 13%. На заседанието стана ясно, че има указания на Върховния административен съд, според които КЕВР трябва да утвърди посочената в допълнително споразумение към договора за концесия възвръщаемост на собствения капитал от 13%. Изчисленията на КЕВР показват, че при възвръщаемост на собствения капитал на “Софийска вода” от 13% и дял на собствения капитал от 100%, нормата на възвръщаемост на капитала на дружеството преди данъчно облагане трябва да е 14,4%.

На 10 юли, в изпълнение на задължителните указания на ВАС, КЕВР реши нормата на възвръщаемост на собствения капитал на “Софийска вода” да бъде 13 на сто. След като този въпрос вече е решен, остава КЕВР да приеме бизнес плана на дружеството и да реши какви да бъдат новите по-високи цени на водата.

Министерство иска такса „водомер“

Различен подход за вдигане на цената на водата предлагат от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Да бъде въведена такса “водомер”, тоест гражданите да плащат само за това, че имат водомер, дори да не потребяват вода, предлагат от министерството.

Цената на водата да включва два компонента - фиксиран компонент за това, че хората имат достъп до вода, и променлив компонент - цена на куб. метър потребено количество вода, предвижда проект на Закон за водоснабдяването и канализацията, пуснат от МРРБ за обществено обсъждане.

Подготвеният законопроект предвижда запазване на изискването цената на водата да е социално поносима. Но в проекта е записано, че принципът на социална поносимост е спазен, когато стойността на променливия компонент от цената на водата при потребление от 2,8 куб. метра на човек не надхвърля 2,5% от средния доход на човек за съответната област. Но като към променливата част от цената на водата прибавим и такса “водомер” реално плащаната от домакинствата цена ще може да бъде по-висока от социално поносимата.

От КЕВР предлагат таван за поскъпването на водата да няма, а “водни помощи” да получават само най-бедните, става ясно от становище на регулатора към законопроекта. При реализиране на този вариант, за хората, които работят и имат някакви доходи, водата ще може да поскъпва без ограничение.

Прилагането на критерия цените на ВиК услугите да бъдат под прага на социална поносимост създава изключителни проблеми за ВиК операторите, за които поради специфика в територията, на която оперират, цените би трябвало да надхвърлят този праг, посочват от КЕВР. Според КЕВР дори цената на водата да е под социално поносимия праг, това не гарантира достъп до ВиК услуги за най-бедните. От КЕВР предлагат на най-бедните да бъдат давани помощи, така че да могат да платят за 2,8 куб. м вода, а останалите да плащат цена на водата без таван.

Юни е бил най-горещият месец от 1930 година насам

Основните причини за недостига на питейна вода е сериозното засушаване и повишаването на температурите като е регистриран спад на водните количества с 87% в Северна България в сравнение с миналата година, съобщиха след проведена работна среща от регионалното министерство по разпореждане на служебния премиер Димитър Главчев.

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология 2024 г. е третата поред суха и гореща година, а месец юни е бил най-горещият от 1930 г. насам, като тази година периодът на засушаване е и най-дълъг като продължава повече от три месеца.

Загубите на питейна вода по старите водопроводни мрежи в определени населени места, както и загубите за напояване по амортизираните напоителни системи също са сред основните причини за липсата на вода в много региони.

От министерството на регионалното развитие и благоустройството обобщават, че ще бъде изготвен хидромелиоративен анализ, който да покаже както вариантите за подобряване на водоснабдяването, така и нуждата от ремонт и строителство на нови изкуствени водоеми.


В категории: София


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
ДРЕМЕ МИ.....
23.08.2024 13:41:18
0
3
на дедовия...10 лв. да стане кубика...
Местя...мамицата ви мръсна....
4.
Котора
23.08.2024 13:39:36
0
7
Защо бре мамицата ви мръсна в софия е 3 лв, а в Бургас 5лв. Всички от ВИК Бургас в затвора, буклуци.
3.
3
23.08.2024 11:55:17
2
8
С тази такса водомер ВИК иска да стане като Топлофикация ли? Как така ще плащаш без да ползваш вода?
2.
Хахахах
23.08.2024 11:32:42
0
5
Кой не скача е червен ХАХАХХАХАХАХ
1.
бургазлия
23.08.2024 11:28:06
0
21
Да дойдат в Бургас на 5 лв /куб и с бургаски заплати
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори