9 кухненски предмета, които използвате неправилно
В повечето случай действаме машинално или спазваме трикове, които сме научили от майките и бабите ни
В кухнята често използваме тайни трикчета, които сме научили от майките и бабите ни. Някои от тях, за съжаление, са доста далеч от реалността... ли поне времената, в които сега живеем.
Никой не ни учи как и какво да правим, когато готвим и чистим „според науката“; ние просто вярваме на думите на тези, които ни показват как се случва всичко.
Но замисляли ли сте се кои са най-честите грешки, които правят повечето хора в кухнята.
Повечето хора белят скилидките чесън, изхвърлят обелките и смачкват само скилидките. Но знаете ли, че всъщност обелките на чесъна може да помогнат за много неща и имат куп приложения.
И не само това – как ще реагирате, ако научите, че има точно 9 кухненски предмета, които на бас, че цял живот сте употребявали погрешно.
Ето кои са те и как правилно да боравите:
Белачка
Този предмет е предназначен за нещо повече от белене на зеленчуци. Можете да го използвате, за да нарежете сирене на тънки, равни филийки, да направите шоколадови парченца или зеленчукови панделки за салати.
И белачката за зеленчуци, между другото, е по-безопасна за пръстите в сравнение с ренде, така че можете спокойно да я давате на деца (под наблюдение, разбира се).
Точило за ножове
Често срещана грешка е да се заточва само средата на острието. За да поддържате равномерно остър ръб, не забравяйте да прекарате ножа по цялата дължина през точилото.
Или, ако не сте уверени в способностите си за заточване, заточете ножовете си от специално обучено лице.
Блендер
Вместо просто да хвърляте всичко в блендера наведнъж, подредете правилно съставките си. Започнете с течности, след това добавете меки съставки и завършете с твърди вещества, за да осигурите гладко смесване.
Ледът трябва да се добави последен и да се натроши в импулсен режим, за да не се повредят ножовете.
Уред за готвене на ориз
Използването на т. нар. „оризова печка“ само за готвене на ориз е сериозен пропуск. Можете също да готвите зеленчуци на пара, да готвите овесени ядки или дори да изпечете пай в него.
Процесът изглежда абсолютно същият като варенето на ориз, само че вместо това сложете нещо друго.
Съдомиялна машина
Претоварването на съдомиялната може да попречи на правилното почистване. Уверете се, че сте оставили място между съдовете и винаги поставяйте големи предмети като тенджери и тигани отстрани или отгоре, за да избегнете блокиране на водния поток.
Мерителни чаши
Когато измервате сухи съставки, не ги изсипвайте направо в мерителната чаша. Разбийте ги леко и ги изравнете с нож, за да осигурите точни измервания. Грешката може да бъде доста забележима, между другото - до няколко десетки грама!
Чугунен тиган
Някои хора избягват да използват сапун върху чугунени тигани, но малко мек сапун няма да навреди, ако изтъркате отново тигана след това. Не го накисвайте във вода, за да предотвратите ръжда.
Микровълнова фурна
Вместо да поставяте храната в центъра на микровълновата чиния, поставете я на ръба (да, инструкциите не казват това!). Това ще помогне за равномерното нагряване, тъй като храната ще се върти по-ефективно в горещите точки на микровълновата фурна. / jenata.blitz.bg