×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Солени ветрове“ сверява часовника, но едва ли ще промени климата в света


„Солени ветрове“ сверява часовника, но едва ли ще промени климата в света
Сценаристът на „Солени ветрове“ Антон Димитров разкри каква е магията, която поражда явления като „Молец“, а бардът Атанас Стоянов намекна, че живеем в мъгла и хоризонтите се размиват
19 Август 2024, Понеделник, 21:30 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Поетът с китара и председателят на сдружението, което организира фестивала, отговориха на читател на Флагман.БГ, който настоява за молебен, след като известен бард отиде в небесния хор

Магията на „Солени ветрове“, която поражда явления като „Молец“, е във всичко – и в изпълнителите, и в публиката, и в общината, и във всички, които работят за успехите на Бургас. Това каза в интервю за Флагман.БГ Антон Димитров.

Бардът Атанас Стоянов пък коментира, че ключовите думи в потока от новини и сега, и преди 10 години е била и е замъгляване. Той разкри, че 10-те песни, които ще участват в конкурсната програма на фестивала, отразяват нашето ураганно време. 

Председателят на едноименното сдружение, което за 16-та поредна година организира в морския град международен бардфестивал, пък отговори и на читател на сайта, който в свой коментар под статия за обичания поет с китара Явор Георгиев предложи молебен за здраве, за да спре „черната серия“. На следващото общо събрание ще предложа да го организираме, обеща Антон Димитров.

36 барда от четири страни на „Солени ветрове“ в Бургас

-За 16-та поредна година Бургас ще е столица на изпятата поезия. А вие като един от организаторите на Международния бардфестивал „Солени ветрове“ какво бихте казали за този феномен на „Охлюва“? 

-Антон Димитров: Фестивалът отдавна има свой собствен живот и ние просто живеем в него. Той не ни оставя да скучаем нито като организатори, нито като гости и хора, наслаждаващи се на неговата прелест. И тази година той ни изненадва с трудности организационни, логистични и дори духовни. Борим се , стараем се и се надяваме да се справяме все по-добре. 

-Атанас Стоянов: Да добавя малко предистория! Събрахме се неслучайни приятели в нашата кухня и „учредихме“ „Кръгът на Барда“. Това се случи през лятото на 2004 година. След безброй концерти назря идеята за фестивал. Започнахме да търсим начини и ето отвори се фантастичен прозорец във времето, през лятото на 2009г. Трябваше да се действа бързо. Светлана Стоянова, Христо Граматиков и аз обсъждахме варианти на името на фестивала и тя го даде – Солени ветрове. За създаването на регламента допринесоха всички налични в момента бургаски бардове от „Кръгът на барда“. Аз създадох логото за пет дни. Когато започнахме през 2009 година, нямахме дългосрочни очаквания даже и за три години напред. Но ето сега се радваме на 16-то издание и което е много важно, без прекъсване - даже и в пандемията.

-Ключовите думи в потока от новини през последните дни са пожари, война, избори и джендъри. Може ли музикално-поетичният ураган да промени климата и да направи света по-добър? 
 
-Ант.Д.: Да промени нещо в глобален мащаб едва ли може. „Солени ветрове“ обикновено служи за „сверяване на часовника“. Фестивалът показва на хората, че са нормални, здравомислещи и че никаква пропаганда не може и не бива да разстройва вътрешното им чувство за справедливост, морал, ценностна система и вяра.

Ат.Ст.: Ключовата дума си остава замъгляване. Във встъпителните думи при откриването на фестивала през 2014 година казаха, че навлязохме в нов век и очаквахме нов свят, изучихме нови измерения и технологии и виждаме как ... мъглата се сгъстява и се вдига все по-нагоре и по-нависоко. Залутаха се хората в модерни игри и въжделения:  „Вече сте хомо луденс -  обявиха медиите, -  ще играете до дупка, но само играта която ние ви предложим.“ 

-Звучи ужасно! Тогава казахте, че към нея има под игра и под игра и… подигравка, но хората са увлечени в заблудата и няма да усетят манипулацията...

-Ат.Ст.: Да казах, че рестартиращият отговорник е наредил „манипулирай и владей“, а зомбиращият келеш - „устойчиво зомбирай! Започни от начало, увеличи затъването и затъпяването, и прошнуровай, и прономеровай творческия полет на въображението. И никакви изключения… никакви изключения … Изключи света -  Сега“... 

-Изключването на света го преживяхме, а вие сте го предсказали 8 години преди това...

Ат.Ст.: Тогава казах, че настъпиха нови времена – „бардовски... И ето поеха по пътищата бардове с обикновен вид и очите им светеха, но не по вълчи, а по начина по който свети лунната пътека. Бардове с послания, бардове с истории с прости истини. 

-А трудно ли се пишат песни за времето, в което живеем?

Ат.Ст.: Не и когато това става от душа и когато имаш позиция. Най-трудно е когато си в мъглата, когато ти размиват хоризонтите, когато слагат монети на очните ти орбити приживе.

Да измъкнеш от мъглата истината и да я покажеш не е лесно. 

Бардът не е само творец. В песните на истинския поет с китара ще откриете неговата вяра и житейска философия, но това не са само думи, а неговият живот, неговите принципи.

Когато наречеш нещата с истински имена, те стават действителност.

-С какво ще е по-различен от предходните издания този фест, който ще стартира официално в 23-тия ден на август? 
 
-Ат.Ст.: Това са новите песни за конкурса, които не са естрада, а с гражданска позиция и отразяват нашето ураганно време.

Ант.Д.: Има малка промяна в регламента. По технически причини ще отпадне концертът „Бардовете по света“. Надявам се  да е за добро. Тази промяна ни позволява да насочим фокуса към авторската музика на по-младите изпълнители, които ще имат възможност да изпълнят повече свои песни.

Песен срещу злодеите, които с кръвта си храним, спечели голямата награда на „Солени ветрове“

-Ако може да се направи класация на фестивалите, на които организаторите контролират най-строго т.нар. език на омразата, вашият вероятно ще я оглави. В регламента на Летните празници на изпятата поезия дори е записано, че не толерирате формите на расова, етническа, религиозна и сексуална дискриминация. Как ще реагирате обаче, ако някой запее от сцената срещу „мъжете“ Лин Ю Тин и Имане Хелиф, които бият жени с позволението на Олимпийския комитет? 

-Ант.Д.: Ха-ха -ха. Ние не сме пъдари. Не можем да контролираме всичко. Не можем да налагаме цензура, изключвайки микрофони, сваляйки от сцената някого. Това не отговаря на стандартите ни за благоприличие. Разчитаме на това, че участниците в „Солени ветрове“ са достатъчно интелигентни и възпитани хора, които са си прочели регламента и са се съгласили с него, подавайки заявка за участие. И няма да злоупотребят с доверието ни към тях. Ако някога това се случи, просто изпълнителят няма да бъде допуснат повече до сцената на фестивала. 

В предварително получените текстове и клипове на песните от конкурсната програма нямаме такива, които да не отговарят на критериите в регламента.

„Келтик“ с нов албум в Бургас, проф. Севдалина Турманова откри магията на „Солени ветрове“

Ат.Ст.: Който не спазва регламента, напуска сцената- имали сме такъв случай. Другият аспект е, че това е неуважение към организаторите. Тук е мястото да изкажа огромното си уважение и благодарност на екипа на „Солени ветрове“.

-На откриването на 15-то издание на фестивала председателят на Общински съвет – Бургас проф. д-р Севдалина Турманова каза, че той вече е разпознаваемо събитие и част от поетичния и музикален календар на Бургас, а заместник-кметът Диана Саватева коментира, че „Солени ветрове“ е прекрасна метафора, че двете изкуства - музиката и поезията са в абсолютен паритет. Навярно в това е магията, която поражда явления като „Молец“? 

Ат.Ст.: Да, това са бардовски песни, а не естрада. Тук не трябва да има празни текстове. Надявам се, че Кристиян  Макаров ще си спомня от време на време, че фестивалът „Солени ветрове“ е бил етап от неговото развитие преди „ Молец“.

-Ант.Д.: Магията е във всичко - от изпълнителите, през организаторите, та чак до публиката, която е удивителна. Магията е в Община Бургас, в проф. Турманова, в г-жа Саватева, г-н Николов, цялата общинска администрация в отдел „Култура“, Морско казино. Всички са магия. Тези хора работят неуморно за успехите на Бургас, за културата, изкуството и науката. Аз искрено им благодаря!

-А кои ще са сред официалните гости тази година? 

-Ант.Д.: Нямам потвърждение на отправените покани все още.

-От колко страни ще са участниците? 
 
-Ат.Ст.: Тази година заявилите участие изпълнители са от България, Русия и Италия. 

Тъжен ден за Айтос, Бургас и „Кръгът на барда“! Обичан бард отиде при ангелите

-Вестта, че Явор Георгиев е преминал в небесния „Кръг на барда“ разтресе почитателите ви. Един от читателите на Флагман.БГ пита какво става с тия бардове и припомня, че първо си отиде Христо Граматиков, а след него неочаквано младата и лъчезарна Светлана Стоянова, а сега и обичаният поет с китара от дует „Страст“. Този ваш почитател пише още „да се направи църковен ритуал за предпазване от пречките в живота, за да спре очертаващата се черна серия“. Какво бихте казали за предложението му? 

-Ант.Д.: Като вярващ човек, смятам, че предложението му е подходящо. На следващото общо събрание ще предложа да организираме един молебен за здраве.

Ат. Ст.: Може да се направи. Нищо не може да спре песните.

 

-“Ние имаме хъс, имаме вяра, но сме вече назад… с една китара“, написа Атанас Стоянов, след като си отиде Явор. Може ли някой да го замени? Кой ще свири сега акордите на „Черния пясък“ и „Приятели“? 

-Ант.Д.: „Черния пясък“, „Приятели“ и други винаги ще има кой да ги изпълнява. Почти всички ги знаем. Разбира се никога няма да звучат като в изпълнение на Христо Граматиков, Явор Георгиев, Светлана Стоянова. Но какво ни остава - да помним и да обичаме, както те обичаха нас!

Ат. Ст.: Длъжни сме да продължим. Даже и да е трудно и тежко. Песните са вечни и ще се пеят винаги.


 


В категории: Бургас


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър  "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора Пресконференцията ще се състои на 17 септември от 11:00 часа в Актовата зала на Центъра за млади таланти И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото Александра Богданска показа как трябва да изглеждат майките на ученици - с костюм, а не голи крака и изскочили силиконови прелести
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори