Рецепта за пълнени тиквички с ризото с манатарки и аспержи
Направо са бонбон тези дундести пълнени тиквички
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
тиквички - 4 бр. кръгли сорт/раун де найс/
ориз арборио - 1 ч.ч.
аспержи - 1/2 връзка
селъри - 1 стрък
моркови - 1 бр.
бяло вино - 150 мл
сол
манатарки - 300 г
замразен грах - 150 г
лук - 2 глави
масло - 40 г
пармезан - 50 г
зехтин
пушен пипер - 1 ч.л.
чесън - скилидки
лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Тиквичките издълбайте, отстранете вътрешността им и за кратко бланширайте в подсолена вода. Заемете се с приготвянето на ризотото. Сварете бульон от дръжките на аспержите, селърито, 2 литра вода, лука, моркова и солта за 20 мин.
В тиган сотирайте аспержите в 2 с.л. зехтин, посолете и полейте с лимонов сок. Отделно в зехтин задушете 1 глава лук, манатарките, добавете ориза, виното и граха.
Гответе 20 мин, като постепенно доливате от сварения бульон. Накрая овкусете с маслото, пармезан, аспержите и листенца мента.
Напълнете издълбаните тиквички с ризотото и запечете с загрята фурна за 20 мин.
Направете запръжка, като препържите скилидки чесън в зехтин с пушен червен пипер и полейте пълнените тиквички.
Съвет:
Ако остане от ризотото, използвайте като гарнитура към риба или напълнете други зеленчуци.
Източник: Gotvach.bg