×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Уорън Бъфет събира огромна купчина с пари


Защо Уорън Бъфет събира огромна купчина с пари
Репутацията на Бъфет е придобила почти митичен елемент
18 Август 2024, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Шефът на Berkshire Hathaway е впечатляващ инвеститор, а не икономически оракул

Никой инвеститор не привлича вниманието така, както Уорън Бъфет. Като шеф на Berkshire Hathaway, инвестиционната компания, която той ръководи почти шест десетилетия, всяко движение на Бъфет се следи внимателно. Когато той направи крачка, големи и малки инвеститори размишляват какво може да означава това за техните портфейли, пише Капитал.бг.

Резултатите, публикувани от Berkshire Hathaway на 3 август, дадоха на последователите му повече причини от обикновено да му обърнат внимание. Компанията обяви, че е намалила дела си в Apple почти наполовина до 84 млрд. долара. Парите в брой и краткосрочните американски държавни ценни книжа са се увеличили от 189 млрд. долара през първото тримесечие на годината до 277 млрд. долара в края на юни. Новините дойдоха на мрачен фон. Разпродажбите на фондовите пазари бяха в разгара си, след като по-слабите от очакваното данни за американската безработица провокираха притеснения за състоянието на най-голямата икономика в света.

Репутацията на Бъфет е придобила почти митичен елемент: Той е известен като "Оракулът от Омаха" с причина. Десетките хиляди инвеститори, които се стичат на събранието на акционерите на Berkshire Hathaway, са повече последователи, отколкото търговци на акции. Следователно не е изненада, че някои наблюдатели виждат натрупването на пари като мрачна поличба. Те отбелязват, че Бъфет също натрупва пари в брой в средата на 2000-те години, преди глобалната финансова криза, поставяйки го в силна позиция да купува, когато балансите на други инвеститори бяха изпепелени. Какво знае той за икономиката, което те не знаят?

По-малко, отколкото си представят. Изключителният талант на Бъфет като инвеститор не се основава на способността му да вижда бъдещето. В действителност превъзходството му е още по-впечатляващо поради липсата му на свръхестествени способности. В изследване, публикувано през 2018 г., Андреа Фразини, Дейвид Кабилер и Ласе Педерсен, всички от инвестиционната AQR Capital Management, установяват, че дългосрочното превъзходство на Бъфет може да се обясни лесно. Той купува висококачествени акции на сравнително ниски цени и прилага разумно ливъридж. Неговата стратегия е, накратко, класическо "инвестиране в стойност", макар и форма, която е съчетана с възможността да се вземат евтини заеми чрез застрахователния бизнес на Berkshire Hathaway.

Точно както обяснението за изключителното му представяне е по-скоро проницателност, отколкото магия, такава е и причината за натрупването на пари. През май Бъфет каза, че неговите инвеститори трябва да очакват от него да продаде акции и да натрупа резерви по две причини. Едната е, че той очаква данъците върху капиталовите печалби да се увеличат и иска да реализира печалбите си, преди това да се случи. Другото е, че вижда малко евтини, качествени компании, в които да инвестира. Фондовият пазар е скъп навсякъде.

Инвестициите на Berkshire Hathaway в Япония са пример както за предимствата, така и за ограниченията на стратегията на Бъфет. Изглежда малко вероятно фирмата да е продала дяловете, които държи в пет sogo shosha, евтино оценени конгломерати, по време на неотдавнашния период на пазарни сътресения. През февруари Бъфет спомена инвестициите сред тези, които очаква да държи "вечно". В същото време той е обещавал, че дяловете му в компаниите няма да надвишават 10%, число, с което инвестициите му вече се сблъскват. Следователно възможностите за експанзия у дома или в чужбина остават оскъдни.

Бъфет никога не е твърдял, че притежава далновидността, която неговите последователи му приписват. Всъщност веднъж той се пошегува, че всяка фирма, която наема икономист, има един служител в повече и казва, че никога не е вземал инвестиционно решение въз основа на икономическа прогноза. Въпреки че Berkshire Hathaway излезе от глобалната финансова криза в по-добра форма от огромното мнозинство свои конкуренти, паричните наличности на компанията намаляха като дял от общите й активи през тримесечията преди фалита на Lehman Brothers през 2008 г. - не точно стратегията, която всезнаещият инвеститор би взел.

Новата камара пари на Бъфет несъмнено е огромна. Berkshire Hathaway може, ако пожелае, да купи McDonald's на текущата цена на акциите на веригата за бургери и да ѝ останат 80 млрд. долара или да вземе дял в Meta, по-голям от този, който държи Марк Зукърбърг, шефът на фирмата. Ако пазарите наистина навлязат в по-рязък спад, Бъфет ще бъде в завидна позиция, способен да грабне фирми, търгуващи се с отстъпки. Феновете на простия подход на Бъфет към инвестирането трябва да се доверят на думите му. Неговите прости максими са в основата на дългото му и впечатляващо представяне като инвеститор; за нарастващата му купчина пари няма скрито обяснение. Практиките на Бъфет за инвестиране на стойност стават все по-трудни. При липса на по-продължителни разпродажби е вероятно да остане така.


В категории: Бизнес , Политика


7
Коментара по темата
7.
е как
19.08.2024 09:42:45
0
1
Защото знае нещо, което простосмъртните плебеи не знаят
6.
DJT
19.08.2024 02:12:42
0
1
Събира пара за Meme tokens
5.
градски
18.08.2024 23:02:32
0
4
Добър ден, този разкешва от 2 години поне.
4.
много сте зле
18.08.2024 22:36:25
1
4
Нито един верен отговор в коментарите.
3.
Ха-ха
18.08.2024 21:36:45
2
4
Е то последните 3 години и аз спечелих от пазара на акции, дето съм пълен аматьор, какво остава за големите акули. Дръпнах си печалбата и сега смятам да гледам отстрани!
2.
Fox three
18.08.2024 21:33:10
1
7
Тези, които определят правилата на играта винаги печелят. Дребните инвеститори им се пуска малко шанс, колкото да са в играта и да привличат нови донори.
1.
Xaxo
18.08.2024 21:20:08
7
8
Защото някой е излъгал алчния спекулант, че може да ги харчи още 200-300години.
...Или пък иска вместо пръст да го зарият с два метра пачки като се гътне.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър  "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора Пресконференцията ще се състои на 17 септември от 11:00 часа в Актовата зала на Центъра за млади таланти И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото Александра Богданска показа как трябва да изглеждат майките на ученици - с костюм, а не голи крака и изскочили силиконови прелести
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори