×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Плащаме най-ниските ипотечни заеми в ЕС, сочи изследване


Плащаме най-ниските ипотечни заеми в ЕС, сочи изследване
На това се дължи бума в строителството, смятат експерти. Нови сгради се появяват постоянно и навсякъде
18 Август 2024, Неделя, 17:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Средната лихва за българските граждани по заеми, отпускани през миналата година, е била едва 2.58 на сто

България почти сензационно оглави класация, свързана с кредитирането на домакинствата в Европа. Страната ни е имала най-ниските лихви по ипотечни кредити на континента през 2023 г., показва ново проучване на известната компания "Делойт", пише вестник Сега.

Средната лихва за българските граждани по заеми, отпускани през миналата година, е била едва 2.58 на сто. За сравнение поляците са плащали средно 8.08% по ипотеките си, румънците - 7.70%, унгарците - 7.40 на сто. В Сърбия и Чехия също могат само да мечтаят за нашите лихви - и при тях са отчетени доста високи нива от 6.76% и 5.90%.

На евтини ипотеки са се радвали миналата година в Белгия (средна лихва 3.33%), Хърватия (3.26%) и Испания (3.45%).

Авторите на проучването отбелязват, че картината в Европа е доста пъстра, и не дават обяснение на българския феномен. Само отбелязват, че пазарът на кредити във всяка държава зависи от "букет" от фактори - достъпност на жилищата, ниво на задлъжнялост на домакинствата, финансова грамотност на населението и т. н.

Всъщност ниските лихви по кредитите у нас често са тема на анализи и коментари. Основната причина е, че доходите растат, особено в определени сектори, масовият българин все още не инвестира свободните си средства в акции, дялове, във взаимни фондове, доброволно осигуряване и прочее, а предпочита да ги "сложи на сигурно" в банка. Преливащи от пари, банките на свой ред се опитват да ги раздвижат, като предлагат евтини заеми. А тъй като любимата инвестиция на обикновения българин е в жилище (апартамент, къща, вила) и лихвите по заемите са безпрецедентно ниски, наблюдаваме другия нашенски феномен - хората взимат кредити, купуват имоти и цените на жилищния пазар не спират да растат - въпреки всички предупреждения за опасно "прегряване" и надуване на ценовия балон до спукване. 

В Европа и  у нас

Прави впечатление, че и през 2024 г. "жегата" в цените на апартаменти, къщи, дворове, гаражи у нас продължава - в синхрон с ръста на спестяванията в банките и с все така ниските лихви по кредитите.

В същото време в други страни на Европа събитията на имотния пазар са съвсем други - Германия например се бори с криза и падащи цени. В Португалия, Румъния, Дания, Австрия има сериозно качване на лихвите по ипотечните заеми.


В категории: Бизнес


10
Коментара по темата
10.
Станимир
19.08.2024 01:24:59
1
5
Плащам кредит в ПИБ с 8 процента лихва
9.
ТБС
18.08.2024 20:19:44
0
18
Тъпнята с най-ниските, на фона на най-ниското заплащане...! Не ви ли.писна, защото нас ни избива на садизъм, като ви четем имбецилите.
8.
.......
18.08.2024 19:59:54
1
7
Айде и днес пък след обед,
със информации свои,
нас ни успиват приятно !

Тресне ли як земетръса,
вaшто строителство ново,
търсете го на зeмятa !!!!!!
7.
Спокойно
18.08.2024 19:36:04
0
16
Не само ще ги стигнем ами направо с 200 ще ги минем другите по отношение на лихвите . Само погледнете какви цени на какви имоти имаме и не само това обикновено няма нито път , нито вода ,нито канализация . Да не говорим за другите нормални неща ,които наистина покачват цената на един имот . Почти всички села около Бургас или са на режим или въобще нямат вода ! Иначе къщи за по 200-300-400 хил. евро . Сега като сменят и начина за такса смет и свободния пазар на тока много хора ще разберат ,че няма да могат да си поддържат имотите , тепърва се почва с вдигането на всичко не само лихвите .
6.
Да се знае!
18.08.2024 19:19:40
0
24
Те тия 2,58% всъщност са поне 8-9%
обаче парфюмирани с банкова измама
5.
anon
18.08.2024 19:06:11
0
12
стига глупости ве, до миналата година в Словакия (която е в еврозоната) имаха ипотечни кредити с лихви под 1%.
4.
Здрасти
18.08.2024 18:37:17
0
26
Знаете ли че ганьовци единствени в ЕС плащат и общи части в цената на имота който купуват! Така цената на квадрат излиза по-скъпо! Това с общите частите да се вкарват в квадратурата си е изцяло ганьовска схема!
3.
Странно
18.08.2024 18:07:17
1
25
Средната лихва за българските граждани по заеми, отпускани през миналата година, е била едва 2.58 на сто
------
Как с тая ниска средна лихва като купиш апартамент чрез кредит за 150 хил. евро, връщаш 300 хил. евро след 20 години?
2.
Жълтопаветен еврогейпарадчик
18.08.2024 18:03:56
1
24
Статията не отговаря на истината
1.
Айде на кутийките
18.08.2024 17:51:00
1
33
Купувай кутийки народе, не остана!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори