×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Търси си дясна ръка и хареса българка


15 Август 2024, Четвъртък, 15:12 ч.
Автор: Флагман.бг

Мария Габриел ще стане част от екипа му в НАТО

Преди да започне новия си мандат като шеф на НАТО, Марк Рюте вече преглежда автобиографиите на онези, които искат да бъдат негова дясна ръка. Настоящият заместник Мирча Джоана, който заема поста от 2019 г., ще се оттегли, за да участва в президентските избори в Румъния през ноември, твърдят представители на НАТО пред POLITICO.

Високопоставен дипломат на НАТО от Западна Европа каза, че има общ консенсус сред съюзниците, че източноевропеец трябва да бъде назначен за заместник на Рюте. 

Разговорът в щаба на НАТО се съсредоточава около две жени от Северна Македония и България.

„Постът може да отиде при жена от Източна Европа“, каза бившият говорител на НАТО Оана Лунгеску пред POLITICO. „Не на последно място заради обществения натиск за назначаване на един за генерален секретар вместо Рюте.“

Рюте ще поеме кормилото на НАТО на 2 октомври, в момент, когато военният алианс си поставя за цел спешна мисия за укрепване на източния фланг, за да предотврати всяка потенциална руска агресия. Германия, например, изчислява, че Русия може да бъде готова да атакува военно страни от НАТО след пет до осем години, ако реши да го направи.

Това прави задълбочените познания по кремлинология уместни, когато става въпрос за избора на Рюте за негов заместник.

Името на бившия министър на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска е широко разпространено, според дипломат от НАТО и високопоставен служител на НАТО. Ако бъде избрана, тя ще бъде най-високопоставеният служител на НАТО от региона на Западните Балкани извън Европейския съюз. Страната се присъедини към НАТО преди четири години, като Шекеринска играе ключова роля за нейното членство.

Прозападно настроената Шекеринска в момента е вицепрезидент на Общоевропейската партия на европейските социалисти. В интервю след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна тя отхвърли твърдението на Русия, че разширяването на НАТО на изток е „зловещ западен план“.

"Напротив, първоначално големите членове на НАТО нямаха особен апетит за разширяване", каза тя.

Шекеринска отказа коментар.

Майда Руге, старши политически сътрудник в мозъчния тръст на Европейския съвет за международни отношения, я похвали като идеален кандидат.

„За следващия заместник-генерален секретар НАТО ще се нуждае от високопоставена фигура, която е много компетентна, има топки, е интелигентна за Русия и също така разбира предизвикателствата на Западните Балкани. Радмила Шекеринска пасва идеално на този профил“, каза Руге, който е експерт по балканския регион.

Друг претендент е бившият български вицепремиер и бивш еврокомисар Мария Габриел, според двама служители, които са пряко запознати с нейните планове.

"Има слухове около бившия еврокомисар и български вицепремиер Мария Габриел", каза Лунгеску.

Габриел не е отговорил на искане за коментар.

Делегациите на България и Северна Македония в НАТО не са коментирали кандидатурите. НАТО отказа коментар.

България беше в светлината на прожекторите поради тесните връзки на нейните политически елити с Русия. През април премиерът в оставка Николай Денков предупреди в интервю за POLITICO, че „Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови силното си влияние в България“. София също изготвя споразумения за засилване на ролята на Москва като доминиращ енергиен доставчик в Югоизточна Европа, въпреки риторичната подкрепа на страната от ЕС за Украйна.

И двете страни обаче са обхванати от опасения за корупция.

Според Transparency International България е на 67-мо място в света по индекса за възприятие на корупцията. Северна Македония е на 76-то място.

Докато двамата балкански кандидати се смятат за фаворити, има и други предложени кандидати, които се представят на Рюте. Бившият министър-председател на Латвия Кришянис Каринш, който някога искаше поста на Рюте, се бори за негов заместник, според високопоставен латвийски служител, който е получил анонимност, за да говори.

Полша и Турция - и двете със сериозни военни структури - обмислят да предложат свои собствени кандидати, според двама дипломати от НАТО. Полша обаче е обсадена от вътрешни борби между президента Анджей Дуда и премиера Доналд Туск.

Ролята на заместник-генералния секретар е нараснала по важност през последното десетилетие, според Лунгеску. Основната роля на длъжностното лице е да замества шефа и да председателства двуседмичните срещи на 32-мата посланици в Северноатлантическия съвет или всяко извънредно заседание, включително Съвета НАТО-Украйна.

През май 2021 г. Джоана председателства неформалната среща на външните министри на НАТО в Берлин, когато шефът на НАТО Йенс Столтенберг беше диагностициран с Covid.


В категории: Животът


2
Коментара по темата
2.
_nib_
16.08.2024 10:03:42
0
0
Безродните подлоги, на мръсния,нагъл и подъл американец,се надушват като крастави кучета.
1.
МХМ
15.08.2024 15:25:56
2
3
ДЯСНАТА РЪКА СЕ ПОЛЗВА ЗА....
ЩЕ МУ ПАСНЕ НАШАТА С ФАЛШИВАТА ДИПЛОМА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър  "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора Пресконференцията ще се състои на 17 септември от 11:00 часа в Актовата зала на Центъра за млади таланти И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото Александра Богданска показа как трябва да изглеждат майките на ученици - с костюм, а не голи крака и изскочили силиконови прелести
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори