×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Диетолог обясни здравословни ли са наистина оризовките


15 Август 2024, Четвъртък, 19:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Мнозина прибягват до оризовките, когато са на диета и искат да заменят хляба с нещо по-здравословно. Но добър вариант ли са наистина те?

Оризовките отдавна са любима храна на хората, които обичат нещо хрупкаво или искат да намалят калориите. Те са нискокалорична алтернатива на хляба, крекерите и чипса, което ги прави удобен избор за хората, които се хранят здравословно. Но преди да започнете да похапвате, важно е да помислите дали оризовките наистина заслужават своя здравен ореол.

В тази статия ще проучим хранителните ползи и потенциалните недостатъци от включването на оризовки във вашата диета и дали те са здравословни.

Хранителни стойности на оризовките

Включването на оризовки в ежедневната ви диета осигурява енергизиращ източник на въглехидрати с малко или никаква добавена захар (в зависимост от вкуса).

Според USDA една обикновена несолена оризовка съдържа:

  • Калории: 35
  • Мазнини: 0 g (наситени мазнини: 0 g)
  • Натрий: 2 mg
  • Въглехидрати: 7 g (фибри: 0 g, захар: 0 g)
  • Белтъчини: 0 g
  • Магнезий: 3% от ПДП
  • Фосфор: 4% от ПДП
  • Цинк: 3% от ПДП
  • Селен: 3% от ПДП

Оризовките могат да се приготвят с бял или кафяв ориз, като са необходими няколко допълнителни съставки освен овкусяването. Според Quaker, част от зърната се добавят към малък тиган. Подава се топлина, докато горещ цилиндър притиска съда. Топлината и налягането се увеличават, докато зърната се пръснат, карайки ги да изскочат познатата ни форма. После се добавят подправки и вкусове.

Ползи от оризовките

1. Те са източник на въглехидрати с ниска енергийна плътност

Повечето хора обичат много въглехидрати. И тъй като оризовките са по същество пълни с въздух, можете да ядете по-голяма порция с по-малко калории. Това е така наречената храна с ниска енергийна плътност. Храните с ниска енергийна плътност са тези с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории. Тези храни могат да ви помогнат да се почувствате сити, въпреки че ядете по-малко калории като цяло. Това е важно за някой, който се опитва да постигне или поддържа здравословно телесно тегло или е на ограничена диета.

Изследванията предполагат, че намаляването на енергийната плътност на храните във вашата диета е свързано със загуба на тегло без съзнателно ограничаване на калориите.

2. Те обикновено са без глутен

Ако сте човек, който ограничава глутена по медицински причини, знаете колко трудно може да бъде намирането на евтини храни, които няма да влошат състоянието ви. Тъй като оризът е естествено без глутен, оризовките също са. Това ги прави широкодостъпна и удобна опция за закуски и ястия. Ако имате чувствителност към глутен, трябва да прочетете етикета, за да сте сигурни, че не са добавени съставки, съдържащи глутен.

3. Те обикновено се правят с пълнозърнести храни

Повечето оризовки се правят с кафяв ориз, пълнозърнест. Изследванията показват, че диета, богата на пълнозърнести храни, е свързана с намален риск от затлъстяване или наддаване на тегло, намален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, като хипертония, коронарна болест на сърцето и инсулт, подобрено здраве на червата и намален риск от някои видове рак. По-специално кафявият ориз е богат на антиоксиданти, помага за балансиране на кръвната захар и има сърдечно-защитни свойства, включително подобряване на холестерола.

4. Те са лесни за смилане

Някои хора трудно усвояват определени храни, които съдържат FODMAP. FODMAP са ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полифеноли. Тези късоверижни въглехидрати се преместват в тънките черва, където се консумират от чревни бактерии, което води до неприятно подуване, газове, болки в корема и диария. Кафявият ориз и оризовките са с ниско съдържание на FODMAP, което ги прави по-лесно смилаеми. Тези, които страдат от симптомите, свързани с храните FODMAP, могат безопасно да консумират оризовки без да се тревожат.

5. Те са многофункционални, удобни и достъпни

Удобството е един от най-ценните аспекти на хранителните продукти в наши дни. Нуждата от бързи, но питателни опции за хората, които водят натоварен живот, е от първостепенно значение и оризовките отговарят на изискванията. Те са лесно преносим източник на въглехидрати само с няколко съставки, които могат да заменят крекери, хляб, чипс, зърнени храни и други закуски. Средният пакет от оризовки може да струва между 2-3 лева, в зависимост от марката, която избирате и откъде купувате.

Потенциални недостатъци на оризовите сладкиши

1. Не засищат много

Чиния с оризовки може да не е засищаща закуска. Тъй като те са просто бухнал ориз и въздух, им липсват хранителните вещества – протеини, фибри и мазнини, които да ви накарат да се чувствате сити и удовлетворени.

Тъй като въглехидратите с висок гликемичен индекс, като оризовите сладкиши, се усвояват бързо, те не се задържат дълго в стомаха, което ви кара да почувствате глад малко след това. Изследванията показват, че диетите или ястията, богати на храни с висок гликемичен индекс, имат слаб засищащ ефект. Това означава, че ако ядете много прости въглехидратни храни, е по-малко вероятно да сте сити и доволни и е по-вероятно да ядете повече, отколкото тялото ви се нуждае. Това е опасно за някой, който се опитва да поддържа здравословно телесно тегло.

2. Някои вкусове съдържат добавена захар

Въпреки че количеството захар в една оризовка не е причина за безпокойство, ще искате да прочетете внимателно етикета, ако се опитвате да ограничите добавените захари. Някои вкусове на оризовки, особено сладките и с шоколад, съдържат от 3 до 5 грама добавена захар за един кейк. Яденето на три оризовки в една порция означава, че поглъщате 9-15 грама захар. За да поставим това в перспектива, 15 грама захар са еквивалентни на една супена лъжица гранулирана захар. Диетичните насоки на USDA препоръчват ограничаване на приема на захар до не повече от 10 чаени лъжички на ден или 3,3 супени лъжици.

3. Те могат да повишат кръвната Ви захар

Оризовките може да не са най-добрият избор за някой, който се опитва да балансира кръвната си захар. Те обикновено са с ниско съдържание на фибри и високо в гликемичната скала, което означава, че могат бързо да повишат кръвната захар. Непостоянните бързи пикове на кръвната захар, последвани от дълбоки спадове, водят до умора и глад, което само ще ви накара да ядете повече.

Ако имате преддиабет, диабет тип 2 или инсулинова резистентност, съчетайте оризовки с протеини, фибри или мазнини, за да изгладите кривата на кръвната захар.

Здравословни ли са оризовите питки?

Дали ще решите да ядете оризовки, трябва да зависи от това дали наистина ги харесвате. Нямат достатъчно хранителна стойност освен че са бърз и нискокалоричен източник на въглехидрати. Но шепа изкупителни качества ги придвижват към питателна опция. Те са удобна и достъпна лека закуска, която е лесна за храносмилане за хора с чувствителност към глутен и синдром на раздразнените черва (IBS), като същевременно са опция за храна с ниска енергийна плътност за някой, който се опитва за поддържане на здравословно телесно тегло. От друга страна, ако разчитате само на оризовки, без да ги съчетаете с по-богати на хранителни вещества съставки, те могат да повишат кръвната ви захар и да ви накарат да преядете по-късно.

За да направите оризовките още по-добри, съчетайте ги с протеини, фибри или мазнини. Това ще помогне за забавяне на храносмилането, ограничавайки скоковете на кръвната захар, като същевременно ви държи сити и удовлетворени. Опитайте някой от тези добавки към оризовката следващия път, когато ви се прииска хрупкава закуска:

  • Извара, котидж сирене и нарязан домат
  • Бадемово масло и лъжица мед
  • Салата от риба тон или яйца
  • Авокадо и зелени подправки
  • Гуакамоле
  • Крема сирене и пушена сьомга
  • Сирене рикота, мед и нарязани ягоди
  • Фъстъчено масло и нарязан банан
  • Крема сирене, тънко нарязана краставица
  • Хумус и нарязани печени червени чушки
  • Пуешко филе и сирене или кашкавал.

В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър  "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора Пресконференцията ще се състои на 17 септември от 11:00 часа в Актовата зала на Центъра за млади таланти И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото Александра Богданска показа как трябва да изглеждат майките на ученици - с костюм, а не голи крака и изскочили силиконови прелести
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори