×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как ще се отрази навлизането на Украйна в Русия


Как ще се отрази навлизането на Украйна в Русия
Руските войски бяха изненадани и не успяха да реагират бързо на нахлуването
13 Август 2024, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Войските на Киев навлязоха в Курска област от няколко посоки във вторник сутринта и бързо превзеха няколко контролно-пропускателни пункта

Бързият напредък на украинските войски в руската Курска област представлява най-голямата подобна трансгранична атака на силите на Киев в продължаващата от близо две и половина години война. Той извади на показ уязвимостта на Русия и нанесе болезнен удар на Кремъл.

Изненадващото нахлуване принуди десетки хиляди цивилни да избягат от района, докато руските въоръжени сили се опитват да отблъснат атаката.

За Украйна трансграничният набег допринася за крайно необходимо повишаване на духа на обществото в момент, когато страдащите от недостиг на жива сила и оръжия въоръжени сили на страната са подложени на непрестанни руски атаки по протежение на дългата над 1000 километра фронтова линия.

Поглед към украинското нахлуване и неговите последици.

Войските на Киев навлязоха в Курска област от няколко посоки във вторник сутринта и бързо превзеха няколко контролно-пропускателни пункта и полеви укрепления по протежението на дългата 245 километра граница на региона с Украйна, охранявани от леко въоръжени граничари и пехотни подразделения.

За разлика от предишните набези, извършени от малки групи руски доброволци, които се сражават редом с украинските сили, според съобщения в медиите, в нахлуването в Курска област участват подразделения от няколко калени в битки бригади на украинската армия.

Руски военни блогъри съобщиха, че украински мобилни групи, съставени от по няколко бронирани машини, бързо навлизат на десетки километри на руска територия, заобикаляйки руските укрепления и всявайки паника в региона.

Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви, че украинските сили са успели да навлязат в региона на дълбочина до 35 километра. "Изглежда, че украинските сили са в състояние да използват тези малки бронирани групи за извършване на атаки отвъд фронтовата линия поради ниската гъстота на руските военнослужещи в граничните райони", се казва в анализ на набега.

Украинските сили често използват дронове, за да нанасят удари по руски военни превозни средства и разполагат със средства за електронна война, за да противодействат на руските дронове и да прекъсват военните комуникации.

Докато малките украински мобилни групи действаха в региона, без да се опитват да консолидират контрола си, се появиха и съобщения, че други войски са започнали да се окопават в западната част на град Суджа на около 10 километра от границата, както и в някои други райони.

Руските войски бяха изненадани и не успяха да реагират бързо на нахлуването. Тъй като по-голямата част от руската армия беше ангажирана с настъплението в източната част на Донецка област в Украйна, бяха останали малко на брой войници, които да защитават граничната Курска област. Руските подразделения по границата се състояха предимно от зле обучени наборни войници, които лесно бяха преодолени от опитните украински части. Някои наборни войници бяха пленени.

Недостигът на жива сила първоначално принуди руското военно командване да разчита на военни самолети и хеликоптери, за да се опита да спре украинската атака. Според руски военни блогъри поне един руски хеликоптер е бил свален, а друг е бил повреден от настъпващите украински сили.

По-късно в Курска област започнаха да пристигат руски подкрепления, включително елитни специални части и калени в боя ветерани от наемническата група "Вагнер", но засега те не успяват да изтласкат украинските сили от Суджа и други райони в близост до границата.

Някои от новопристигналите войници не притежават достатъчно бойни умения и претърпяха загуби. В един случай например конвой от военни камиони спира на пътя близо до зоната на бойните действия без достатъчно предпазни мерки и е подложен на украински обстрел.

Руското министерство на отбраната в петък обяви, че Украйна е загубила 945 войници за четири дни на сражения. Това твърдение не може да бъде проверено чрез независими източници. Ведомството не предостави данни за руските жертви.

Официални представители в Киев се въздържат от коментари за трансграничния набег, но президентът Володимир Зеленски похвали въоръжените сили за техните "действия за изтласкване на войната на територията на агресора".

"Украйна доказва, че наистина знае как да възстанови справедливостта и гарантира точно този вид натиск, който е необходим - натиск върху агресора", заяви той в едно от вечерните си видеообръщения.

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк в четвъртък каза, че трансграничните атаки ще принудят Русия да "започне да осъзнава, че войната бавно напредва на руска територия". Той също така предположи, че подобна операция би могла да подобри позициите на Киев в евентуални бъдещи преговори с Москва.

"Кога ще бъде възможно да проведем преговорен процес, така че да можем да ги притиснем или да получим нещо от тях? Само когато войната не се развива по техните сценарии", заяви той.

Руският президент Владимир Путин нарече нахлуването "широкомащабна провокация", включваща "безразборен обстрел на цивилни сгради, жилищни домове и линейки".

Руските власти съобщиха, че най-малко петима цивилни, включително двама служители на бърза помощ, са загинали при украинската атака в Курска област, а близо 70 души са били ранени. Повече от 76 000 души са евакуирани от районите, обхванати от сраженията, съобщиха официални представители.

Заместник-ръководителят на председателствания от Путин Съвет за сигурност заяви, че украинският набег е подчертал необходимостта Москва да разшири военните си цели и да превземе повече украински територии, включително столицата Киев, черноморското пристанище Одеса и други големи градове.

Русия обяви федерално извънредно положение в Курска област и обяви, че в района, както и в съседните Белгородска и Брянска област, се провежда контратерористична операция, което предостави на местните власти повече правомощия за бързо координиране на действията при извънредни ситуации и за затягане на сигурността.

Руската държавна пропаганда се съсредоточи върху усилията на Кремъл да предостави помощ на разселени жители и омаловажи липсата на подготовка за атаката на въоръжените сили.

С предприемането на набега Киев може да цели да принуди Кремъл да пренасочи ресурси от Донецка област в източната част на страната, където руските сили предприеха офанзива в няколко сектора и постигнаха бавни, но стабилни успехи, разчитайки на предимството си в огнева мощ.

В момент, когато силите на Киев се опитват да спрат руския напредък в източната част на страната, бързият трансграничен набег демонстрира способността на Украйна да поеме инициативата. Той също така нанесе удар на Кремъл, като подчерта неуспеха му да защити територията на страната и разби разказа на Путин, че Русия е останала до голяма степен незасегната от военните действия.

Въпреки първоначалните успехи обаче навлизането в Русия би могло да изтощи някои от най-боеспособните украински подразделения и да остави войските в Донецка област без жизненоважни подкрепления.

Опитите за установяване на дълготрайно присъствие в Курска област може да се окажат сериозно предизвикателство за украинските сили, чиито линии за снабдяване ще са уязвими за руски обстрел.

Военни анализатори смятат, че все още не е ясно какви са оперативните цели на Украйна и колко военнослужещи са били разположени за набега в Курска област.

Майкъл Кофман, военен анализатор във фондацията "Карнеги", написа в своя публикация в социалната платформа "Екс", че "много зависи от това с какво разполага Украйна в резерв, за да го включи в операцията, както и колко бързо Руската федерация ще се организира, за да ѝ противодейства".

Източник: БТА, превод от английски език: Владимир Арангелов


В категории: Войната в Украйна


26
Коментара по темата
26.
до 20
14.08.2024 08:28:54
3
7
Много плоско мислене, приятел. Нали се сещаш, че украинците са със същия ген като руснаците, корави са, бият се докрай и затова дават такъв отпор. Това да не са ти онези пендели французите, които се предават за няколко часа и капитулират! Отделно на украинска страна са почти целия свят, ЕС и Нато. Те финансират украинските войници и им плащат заплатите иначе те няма да се бият и ще се предадат веднага, Отделно ги снабдяват с оръжие, и им предоставят жива сила - обучени наемници. Много руснаци, които са срещу режима на Путин също се бият за Украйна. Те помагат с физическа сила, отделно с важна информация за руските тактики, кое къде разполагат, какви защити имат и т.н.
Така че на везната са от една страна Русия - от другата са Руската опозиция, която е против Путин, Ес, Нато и Украйна.
25.
До 23
14.08.2024 08:05:55
4
2
Шорош им посъкрати щата, сега един трол върши работата на два. Налага се да си пишат едни други коментари. Набират всякакви наркоманчета и изпаднали от унитата.
24.
Разковничето за бързото навлизане
14.08.2024 08:03:00
2
9
Украинската храбра армия напредна бързо в руска територия, защото не е ангажирана да прибипа тоалетни гърнета и перални по пътя си ,както правеха ватенките.
23.
Иван
14.08.2024 07:38:59
3
5
Това няма как да стане,имам чуството че само един и същи идиот коментира...
22.
Влизането в Русия
14.08.2024 05:37:57
6
11
На украинците се отрази добре на руската перисталтика у кремля се посраа а ахматите бягат супермаратон от границата към Грозни.
Общо взето се отразява здравословно
21.
До 12
14.08.2024 00:51:14
11
18
Паляк още в началото викаха Украйна кв падне за два дни !!! Видяхме мощта на смешниците , големи бомби ,страшни бомби ,кинжали ,саби и накрая дронове от Иран и помощи от Северна Корея дъно копаят дъното единственото нещо което имат в изобилие е ДЕБИЛИ!
20.
Хахахаа
14.08.2024 00:45:31
12
18
“Великата “Русия пак я хванаха по бели гащи тия смешници още си вярват ,че са велика сила . Смятай ако ги нападне някоя по сериозна армия ще ги попилеят за два дни .
19.
мда
13.08.2024 23:53:17
10
19
Ама разбира се, половината вече унищожени, другата половина утре, ама вече към 100000 евакуирани и евакуиацията продължава. Често се чудя путинофилите природно ли сте толкова прости или ходите на някакви допълнителни курсове...
18.
++++
13.08.2024 23:43:02
18
11
Как да се отрази? Тези които нахлуха ще загинат. За два дни половината вече са ликвидирани. Никакъв смисъл няма в това да пращат на заколение наемници от Полша, Франция, Англия и Канада.
17.
Dddd....
13.08.2024 23:30:06
20
10
20 млн. жертви са дали на света 2 миравая....не можете ги уплашите ушанките.... разберете....ако тъпаните от НАТО и ЕС са забравили,ще им бъде припомнено много бързо....няма да има танкове и пехота а унищожени столици до 30 минути....дано не ги притискат още защотоооо.....а горките укри са си чисти българи от Волжка България,ние от Дунавска.....хан Тервел.....хазарите са разделили на две ....четете.....
16.
СъСъсРъ
13.08.2024 23:21:36
3
15
военно - афганистан 1989
и полит икономически няколко месеца по късно....
15.
До 13
13.08.2024 23:01:44
21
17
Ааааааа ха ха ха ха !
Коги бе Аланкоолу се е чуло и видяло , Кремъл да е развявал бял байрак ??? По-скоро Бенямин Натаняху ще приеме исляма , отколкото В Кремъл да се предадат . И на Кого ? На професионалния смешник Зелю ли ? Или на абсолютния имбецил Олаф Шолц ? Веднага да си смениш дилъра , че тия халюцинации ще те довършат !
14.
Фактология
13.08.2024 22:59:50
3
6
Руснаци и украинци, ако до краят на септември не си изкарат парите по някакъв начин от там, всичко най скоро време ще замине за родино.
13.
Въпросът
13.08.2024 22:54:50
10
19
Ами жужето вече избяга в бункера с вертолета. Няколко високопоставени военни орки ще паднат през прозорците, а обикновеният руZкии чиловек ще страда ,но той си е свикнал и му е хубаво.
Големият въпрос е ,кога Кремъл ще раZвее белият байряк.
12.
Операция Багратион 2
13.08.2024 22:50:36
25
19
Украинците нямат никакъв шанс , даже и само защото НЯМАТ поддръжка от въздуха . Дългоочакваните Еф 16 се оказаха само единични бройки , нооооо... по-важното е , че досега няма НИТО ЕДИН кандисал пилот да влезе вътре ! Ама НИТО ЕДИН ! Що тъй ? От отсрещната страна обаче нещата са тъкмо обратните : Руските самолети буквално попиляват Украинската войска , която се оказа , че май преобладаващо се състои от ... бежанци . Обучени за бойци в бившите ГеДеРейски казарми . Че няма да постигнат нищо съществено на Руска територия вече е ясно . Не е ясно обаче , при това положение КЪДЕ ще реши да се спре Несокрушимая и легендарная . Щото в Берлин вече имаше Руски танкове , а Мъдрите хора казват , че там където е текло - ПАК ще тече !
11.
До 7
13.08.2024 22:03:43
12
13
Пий си хапчетата ибрикчия :)
10.
търся
13.08.2024 22:01:51
9
14
Търся НЕПОБЕДИМОТО руско оръжие!
9.
Хахаха и бутилка ром
13.08.2024 21:57:32
15
6
"Изненадващото нахлуване принуди десетки хиляди цивилни да избягат от района, докато руските въоръжени сили се опитват да отблъснат атаката."...... разчистване преди да ги бомбят с голееееми бомби.....тъкмо са накуп.
8.
СъСъСръ
13.08.2024 21:53:46
34
37
Флагман, направо си забийте съветското знаме пред офиса! :))))
7.
Истинските новини за педалите
13.08.2024 21:52:48
41
51
Украинските фашисти са навлезли на 20км в Русия само ! В момента голяма част от Вагнер са се върнали от Африка и фи избиват като пилци. Като има заповед, пленници да НЕ ввзимат никакви. Скоро всички ги пишете за тор на червеите. Само малоумен педераст може да ввярва на западната педалска преса
6.
777
13.08.2024 21:41:35
5
29
Ей сега вече войната започна!!!
5.
До 1
13.08.2024 21:37:50
40
19
ТЪПАНАР
ИМАШ ЧЕМОДАН ВМЕСТО ГЛАВА
ТВАР МАЛОУМНА
4.
Въпрос
13.08.2024 21:29:07
7
20
Защо авторът се страхува или срамува да се подпише под статията си?!
3.
Шехеразада
13.08.2024 21:27:03
29
37
Нали Вова го вадеше...ако някой ни нападне ще , натисна копчето! Смешна, азиатска измет. Приказки от 1001 е една нощ. А натисни го!
2.
ФАБ 3000 ( фугасная авио бомба ).
13.08.2024 21:21:01
45
54
Амииии , онзи ден една част от войската на Зелю свърши доста зле . Щото беше направо опечена до степен овъгляване , с помощта на няколко термобарични бомби . Само днес жертвите са ВСУ са над 2000 души . Това прави повече от една пета от всичките . За ЕДНО денонощие . Ако нещата вървят по същия начин , само след седмица няма и един жив да е останал . А цивилните които бяха евакуирани разказаха , че там откъдето идват , яко е миришело на печено месо .
Явно най-доволни от тази авантюра ще са Гаргите и лешоядите . Щото със сигурност ги очаква голямо пиршество ...
1.
Чимодан Вокзалоф
13.08.2024 21:06:45
57
113
Ще се отрази по следния начин.

роZопия КОНЕЦ!
раZпуткин МЪРТВЕЦ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори