Яйцата поскъпнали с 60% за година
През тази зима имаше сериозно поскъпване на плодовете и зеленчуците и рязкото поскъпване на яйцата, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на яйцата се покачи с 35% през втората половина на февруари до рекордните за последните 14 години 0,32 лв. за брой на едро в първите дни на март. На годишна база яйцата поскъпват с 60%. През 1999 г. цената на яйцата е падала и до 0,06 лева за брой.
През февруари цените на храните са поскъпнали с 6%.
Миналия месец захарта е поевтиняла с 1,4 на сто, олиото – с 0,4 на сто, а оризът и лещата – с около 2%. Цената на кравето масло пада през февруари с 2,7%, кравето сирене поскъпва с 4 на сто. Цената на кашкавала, тип „Витоша”, е почти без промяна спрямо януари. През миналия месец повечето месни произведения, както и рибата, поевтиняват с около 1-3 на сто, а повишение с 1,65 има при цената на трайните колбаси.
На годишна база захарта поскъпва със 17 на сто, рибата – с 21%. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 5-10 на сто. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през миналата година, през февруари техните стойности са с около 11-16% по-ниски спрямо година по-рано.
При плодовете и зеленчуците най-голямо поскъпване на месечна база има при зелето – 0,60 лв./кг и оранжерийните краставици до 3,47 лв./кг.
Цените на повечето зеленчуци през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поевтиняването на годишна база на картофите и зрелия чесън е около 45-50 на сто.
При бананите и цитрусовите плодове се наблюдава поскъпване на годишна база с около 5-10%, а цените на ябълките и лимоните през тази година са по-ниски с около 3-6%.