×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зрелищен спектакъл на 10 август ще превърне Бегликташ в Ла Скала


Зрелищен спектакъл на 10 август ще превърне Бегликташ в Ла Скала
"Опера в Светилището" се провежда за пета година с изключителен успех и изчерпани билети преди всяка вечер
06 Август 2024, Вторник, 13:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ако планирате почивка на море, съчетайте с едно уникално преживяване, изключително мистично и силно въздействащо събитие, което няма къде другаде да преживеете

По прашните завои на Приморско се извисява монолитното селище Бегликташ, обвито в тайнствената си мистичност на вековете и усещането за междугалактическа принадлежност.

Подготовката е огромна – големи генератори ще обезпечат светлината и звука на светилището. Пътят до там е предизвикателен – Прашните завои и соленият аромат  допълват очакването за тайнственост!  Всяка година за фестивала пътят  се подготвя месеци наред! Осигуряват се внушителни видео стени за превода на текста! Красиви сцени подчертават мистиката на мястото. Опера Бургас, която е организатор на фестивала, блести с перфекционизъм в костюми, оперни изпълнители, солисти, музициране,режисура,сценография, а  всичко взето заедно ще ви остави без дъх от вълнение!

Оперният фестивал в Древното тракийско светилище Бегликташ край Приморско е уникално музикално събитие, който се изпълнява на под звездите сред, богата на история и митология местност.

Идеята за фестивала възниква като начин да се съчетаят красотата на българската природа и мистичното въздействие на богатата история на тракийското светилище Бегликташ, което датира от около 14-ти век пр.н.е.

Фестивалът се провежда в три съботни вечери в месец Август.

ПЪРВАТА фестивална вечер на
V ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ "ОПЕРА НА СВЕТИЛИЩЕТО" '24
ОБЩИНА ПРИМОРСКО И ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС ПРЕДСТАВЯТ:

РИГОЛЕТО
ОПЕРА В ТРИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ

Изпълнява се на италиански език със субтитри на български

Диригент – ГРИГОР ПАЛИКАРОВ
Режисьор – Александър Текелиев
 

Действащи лица и изпълнители:
Риголето – Марян Йованоски
Херцогът на Мантуа – Валерий Георгиев
Джилда – ИЛИНА МИХАЙЛОВА
Спарафучиле – Делян Славов
Мадалена – Йоана Кадийска
Джована – Калина Попова
Граф Монтероне – Костадин Мечков
Граф Чепрано – Петър Тихолов
Графиня Чепрано – Нона Кръстникова
Маруло – Йордан Христозов
Матео Борса – Любомир Тодоров
Паж – Стефка Христозова

Оркестър и хор на Държавна опера – Бургас

Вечната история за прелъстяване, излъгани надежди, подмолност, проклятия и зловеща развръзка, вплетени в либретото на една от най-известните и обичани опери от Джузепе Верди – „Риголето“, ще оживее за първи път на сцената на тракийското светилище Бегликташ на 10 август от 20:30 часа – под звездния купол на Странджа планина. Вердиевият шедьовър ще бъде първото събитие от Петия фестивал „Опера на светилището“, реализиран успешно от Държавна опера – Бургас и Община Приморско.
 Под палката на проф. д-р Григор Паликаров. ще бъде представен музикално-сценичният разказ за гърбавия шут Риголето, единствената радост в семплия му живот – красивата му дъщеря Джилда, за оперирания от съвест Херцог, обединяващ образ на подлостта, както и за всички герои на трагичната приказка за излъганото доверие.
Персонажите на една от най-известните опери на Верди, към която самият композитор не е криел своите пристрастия, ще дарят публиката с разнопосочни преживявания – от възхита пред силата на чистата обич, погубена от бездушието, до трагичната безнадеждност на потъпканите наивни пориви. Присъстващите на откритата сцена на тракийското оброчище ще бъдат стоплени и емоционално разтърсени от тъжния сюжет.

Пораждащата силни емоции история ще бъде разказана от великолепен творчески и артистичен състав – чрез средствата на синкретичното оперно изкуство. Артистичният състав е забележителен и ще пресъздаде вълнуващата история по неподражаем начин!
Противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от забележителния баритон Марян Йованоски, солист на Националната опера на Северна Македония. В ролята на Джилда в сряда влиза харизматичното сопрано Илина Михайлова /гост/, солист на Държавна опера – Варна и Националния музикален театър „Стефан Македонски“.

 

17 август 2024, 20:30, Тракийско светилище Беглик Tаш – Приморско
V ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ "ОПЕРА НА СВЕТИЛИЩЕТО" '24
ОБЩИНА ПРИМОРСКО И ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС ПРЕДСТАВЯТ

АИДА
ОПЕРА В ЧЕТИРИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ
Изпълнява се на италиански език със субтитри на български

Диригент – ГРИГОР ПАЛИКАРОВ
Режисьор – Аександър Текелиев
Художник – Чавдар Чомаков
Хореография – Хикмет Мехмедов
Диригент на хора – Александър Чепанов

Солисти:
Аида – Йоана Железчева
Радамес – Валерий Георгиев
Амнерис – Даниела Дякова
Амонасро – Марян Йованоски
Рамфис – Делян Славов
Фараона на Египет – Костадин Мечков
Жрица – Нона Кръстникова
Вестител – Милен Динолов


Една от най-впечатляващите със своята пищност и мащабност постановки на Държавна опера – Бургас – „Аида“ от Джузепе Верди, в режисьорската версия на проф. Павел Герджиков, ще дари незабравими мигове на досег с популярната опера на почитателите на класическото музикално изкуство – 17 август от 20:30 часа на мистичната сцена на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ – второто събитие от фестивала „Опера на Светилището“ 2024, реализиран успешно от Държавна опера – Бургас и Община Приморско.
 Спектакълът, който ще пресътвори атмосферата на древния Египет, ще разгърне своята сценична красота и въздейственост под майсторската палка на проф. д-р Григор Паликаров, с великолепен артистичен каст.
В ролята на Аида интернационалната публика на сцената на Бегликташ ще има удоволствието да види и чуе забележителното лирико-драматично сопрано Йоана Железчева. Нейният мощен  глас, който, обаче, притежава и нежно-лирични параметри, както и изключителна духовна сила и въздействие, спомага за цялостното изграждане на образа на поробената етиопска принцеса. Аида на Йоана Железчева е белязана едновременно с мекота и сила, с вътрешно стремление към любовта и външен израз на невъзможността да бъде осъществена, поради трагичната сила на обстоятелствата.

 
В ролята на съперницата за сърцето на Радамес – властната фараонска дъщеря Амнерис, публиката ще има привилегията се насладят на великолепното мецосопрано Даниела Дякова, която впечатлява не само с харизматична визия, но и с чудесни гласови възможности и силно сценично присъствие.

На сцената под звездите на Бегликташ на 17 август ще излезе чудесният тенор Валерий Георгиев – в ролята на Радамес, египетски знатен воин, за чиято любов се борят прекрасните Аида и Амнерис – всяка чрез своите способи и емоционална сила. Тенорът е известен с богатия диапазон на гласа си с т.нар. Росиниеви височини, каквито много малко тенори в света притежават. Образът на Радамес е характерен с неговите сърдечни тежнения, противно на логиката и прагматичния избор, които са подчинени на обичта му към етиопската пленница Аида. Заключителната сцена на зазидването на живите Аида и Радамес остава задълго в съзнанието с драматичността на музикалния изказ, характерен с приглушен плачевен тон. В него, обаче, изпъква не толкова отчаянието на неминуемата смърт, а по-скоро звучи като апотеоз на любовта и като един от най-ярките символи на безсмъртието, превъплътено в сливащите се души на двама влюбени, макар и обречени – тук, в земните измерения.

В ролята на етиопския цар Амонасро влиза внушителният – като сила на гласа и присъствие на сцената баритон Марян Йованоски, солист на Националната опера на Република Северна Македония и Държавна опера – Бургас.

 „Аида“ е характерна с многозвучен ефект – от майсторското съчетаване на широкомащабността и художествените внушения на Вердиевата музика. Всеки спектакъл на една от най-поставяните опери в световен мащаб постига това, което е смисълът на изкуството – комуникация на висше ниво между публика и ваятелите на постановка – солисти, хор, оркестър, диригент. Те вплитат майсторство и вдъхновение в общия стремеж да изваят запомнящи се образи и оставят у зрителите усещане за цялостност, завършеност, емоционална спойка, впечатване в съзнанието и паметта на музикалното внушение.


24 август 2024, 20:30, Тракийско светилище Бегликташ – Приморско

V ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ "ОПЕРА НА СВЕТИЛИЩЕТО" '24
ОБЩИНА ПРИМОРСКО И ДЪРЖАВНА ОПЕРА – БУРГАС ПРЕДСТАВЯТ

КАРМЕН
ОПЕРА В ЧЕТИРИ ДЕЙСТВИЯ ОТ ЖОРЖ БИЗЕ

Изпълнява се на френски език със субтитри на български

Диригент – СУНАЙ МУРАТОВ
Режисьор – Александър Текелиев
Диригент на хора – Александър Чепанов
Хореография – Галина Калчева

Солисти /по автор/:
Кармен – Даниела Дякова  
Дон Хосе – Даниел Дамянов
Ескамилио – Валери Турманов
Микаела – Мария Цветкова-Маджарова
Цунига – Диман Панчев
Данкайро – Андрей Юрковский – дебют
Ремендадо – Яни Николов
Фраскита – МАРИЯ СЛАВОВА
Мерседес – Mария Юрковская – дебют
Моралес – Костадин Мечков


На 24 август от 20:30 часа на откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ, под палката на маестро Сунай Муратов, на публиката ще се предостави възможността да съпреживее отново вечната история за внезапно пламнала страст, отблъскване, емоционална реабилитация, сблъсък на два свята, които неудържимо се привличат, а опустошителните чувства ги унищожават – с операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Представлението ще бъде последното от фестивала „Опера на светилището“ 2024, осъществяван за пета година от Държавна опера – Бургас и Община Приморско. Емблематичната опера от Бизе бе поставена и в предходните две години на сцената на Бегликташ, като билетите за спектаклите бяха изчерпани седмици преди тях.

Драматичният сюжет на една от най-популярните опери в световен мащаб винаги звучи актуално. Независимо от епохата, в която живеят, хората неизменно носят идентични чувства, стремления, а отношенията им са базирани на общочовешки норми, които са неподвластни на времето. Операта се е превърнала в емблематична – не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, както и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства.

На 24 август именитото мецосопрано Даниела Дяковa ще бъде в сценично партньорство с тенора Даниел Дамянов, солист на Софийската опера и балет и Държавна опера – Бургас, който ще влезе в ролята на Дон Хосе – разкъсван от вътрешни противоречия, лутащ се между помитащата страст към Кармен и повелите на традициите.

Драматичният сюжет на една от най-популярните опери в световен мащаб „Кармен“ винаги звучи актуално. Независимо от епохата, в която живеят, хората неизменно носят идентични чувства, стремления, а отношенията им са базирани на общочовешки норми, които са неподвластни на времето. Операта се е превърнала в емблематична – не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, както и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква разнопосочни чувства.
Даниела Дякова, на чийто темперамент ролята на Кармен импонира великолепно, ще бъде отново помитаща на откритата сцена в Бегликташ – същинска фурия, амалгама от страст и неустоим порив към вътрешна свобода, която за нея е над любов, привързаност, дори над инстинкта за живот. Талантливият харизматичен баритон Валери Турманов ще бъде матадорът Ескамилио, който печели чувствата на Кармен и тласка Дон Хосе към черна ревност с трагична развръзка. Очарователното сопрано Мария Цветкова-Маджарова ще се превъплъти отново в образа на нежната всеотдайна девойка Микаела – тя изгради запомнящ се образ и по време на миналогодишния спектакъл на „Кармен“ в рамките на фестивала „Опера на светилището“.

Билети в ИВЕНТИМ БГ, бензиностанции OМВ, Технополис, книжарници офис 1, БГ пощи и Грабо БГ
Както и пред туристически информационен център на община Приморско, всяка вечер от 17:00-21:00ч. !

 тел.: 0899 55 22 51

 




България Всички новини
Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър  "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора Пресконференцията ще се състои на 17 септември от 11:00 часа в Актовата зала на Центъра за млади таланти И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото Александра Богданска показа как трябва да изглеждат майките на ученици - с костюм, а не голи крака и изскочили силиконови прелести
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори