×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В четвъртък ще бъде спряно движението по Дунав мост при Русе
  • Откриха изчезнал човек в Рила планина след мащабна акция с дронове и шейни
  • Бюджетът за 2025 година е обнародван в „Държавен вестник“
  • Александър Лукашенко встъпва в длъжност за седми мандат като президент на Беларус
  • Пореден ден на протести в Турция заради ареста на Имамоглу
  • Празнуваме Благовещение - ето кой има имен ден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Храните в буркани могат да ни отровят


05 Август 2024, Понеделник, 17:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Ботулизъм, гастрит и стомашни разстройства са най-честите проблеми

Продуктите от домашното консервиране могат да се превърнат в смъртоносни, предупреждават здравните власти. Нито солта, нито оцетът, нито продължителното варене или замразяване неутрализират причинителите на ботулизма. Това е хранително отравяне, което може да има фатални последици, а причинителят се крие под самата капачка на стерилизирания буркан. Това обясняват от Министерството на земеделието и храните. На своята страница в интернет те са публикували списък с рисковете от консервирането на хранителни продукти в буркани.

Обяснява се за ботулизма, който се предизвиква от микроби, широко разпространени в природата. Причинител на болестта е микробът клостридия, който се среща в почвата и водата, върху зеленчуците и плодовете, като образува върху тях спори. Те са много устойчиви, издържат на многочасово варене и силно дезинфекциране. Затова дълго време се запазват във външната среда, но покълват при благоприятни условия. Вегетират във външна среда, но се размножават само при пълна липса на кислород. Точно такива условия се създават при консервиране в домашни условия с маринати на гъби, риба, месо, а също и в колбасите.

При размножаването си причинителят на ботулизма отделя бактериална отрова, наречена ботулинов токсин. Това е една от най-силните органични отрови, известни в природата.

Ако попадне в организма на човека дори в нищожно количество, може да се превърне в смъртно опасно вещество, обясняват здравните власти и са категорични, че най-често хранителните токсикози от ботулизъм идват от домашно консервирани храни, пише Труд.

В предупреждение на министерството се посочва още, че инкубационният период е от няколко часа до няколко дни, или симптоми могат да се появят средно от 6 часа след приема до 8-я ден. Началото е с проявата на гастроентерит. Наблюдават се болки в корема, гадене, повръщане, диария. Общо токсичните симптоми са: главоболие, световъртеж, сухота в устата, мускулна слабост, трудно или двойно виждане, разширени зеници, промени в говора и трудно преглъщане.

Наблюдава се частична парализа и ако тя не се лекува, може да прогресира и да обхване ръцете, краката, трупа и дихателните мускули. При забавяне, рискът от настъпване на смърт е много висок, поради спиране на дишането. 
Именно ботулиновият токсин се счита за най-силната органична отрова.

Минималната смъртоносна доза за човека е 100-150 нанограма. При адекватно лекувани пациенти смъртността достига до около 5 до 10%. Към болестта не се изработва имунитет, предупреждават още властите. Температурата на тялото обикновено остава нормална или леко повишена.

Общите симптоми на интоксикацията не дават възможност веднага да се заподозре болестта.
Затова трябва да се обърне внимание на замъгляването и раздвояването в очите, тези симптоми ще подскажат, съветват още от ведомството.

Особено опасни за консервиране са гъбите, които трудно се изчистват от полепналата пръст. Ако сте решили да си консервирате такива в саламура или марината, по никакъв начин не затваряйте бурканите с метални капачки. Подбирайте тези, които никъде нямат изгнило, нито плесен и ги измивайте много добре под течаща вода.

В повечето случаи бурканите, под чиито капачки вече се намира смъртоносният микроб, не могат да се различат на пръв поглед. Консервите не променят нито вкуса, нито цвета, нито миризмата си. Само понякога капачките са леко издути, отбелязват още здравните експерти.

Желателно е преди непосредствена консумация, домашно консервираните храни и най-вече месото в буркани, да се обработват термично още поне веднъж или два пъти. Добрата термична обработка цели и унищожаването на вируса на африканската чума, който е изключително устойчив. Продължителното варене е важно да е при постоянно висока температура от минимум 100 °.

Не се препоръчва и добавянето на прекалено много сол в бурканите като запазващ продуктите агент, както и допълнително прибавяне на консерванти. Консумацията на продуктите може да доведе до гастрит, стомашни възпаления и неразположение. Здравни експерти предупреждават да не се доверяваме на рецепти с отровни съставки. Дава се за пример добавка на “Син камък” (отрова за пръскане на лози) към сладкото от смокини.

Нищо не може да откаже българите, за които приготовлението и консумацията на домашно затворени консерви е традиция. Това потвърди пред репортер на “Труд news” Роска Стоименова от кюстендилското село Стоб.

“Всяка година сама си приготвям задължително домашна лютеница, лютивка и сладка. Като му дойде времето слагам и кисело зеле и туршийка”, заяви тя и добави: “Имам прекрасни условия за затварянето на буркани, изварявам ги в казана на открито, имам чудесно мазе, което е с постоянна хладна температура и няма защо да се притеснявам за консервите”.

Баба Роска има 4 внучета и споделя, че всички харесват палачинките и пържените филийки с домашно сладко. А зимата редовно си похапват от бабината лютеничка.

 “Тя е много по-вкусна от купешката, приготвям я със собствени продукти от моята градина. Наистина, ако са купени, няма да е толкова вкусно, а и ще излезе много скъпо. Да стане хубава лютеницата е нужно повече време. Варя я до късно вечерта, но си струва”, заявява още бабата.

“Не се притеснявам от бактерии и микроби, защото спазвям стриктна хигиена. Когато изваря бурканите, спазвам правилата за охлаждането им, после проверявам задължително капачките”, заявява още тя. Съветва винаги да се използват нови капачки и най-добре да се консервират продукти само собствено производство.

Сладкото от собствени плодове, забъркано на котлона у дома, не излиза скъпо и при всички случаи е по-вкусно от предлаганото в магазините. Това обясняват домакини от Шумен и уточняват, че сега е сезонът на джанките.

Те се приготвят лесно - за килограм плодове са нужни 700 грама или кило захар, с която престояват една нощ. После се варят около час и непременно се добавя лъжичка лимонтозу, също и индреше. Тази година захарта е под 2 лева. Буркани всеки има у дома, поясняват майсторки. От килограм джанки излизат 3 малки бурканчета със сигурно качество.

Вече може да се прави и сладко от смокини.  Почитателите на сладка си приготвят конфитюр и от кайсии.  По-евтино е, ако береш плодовете от градината си. Така бурканчето ще излезе на цена около 1 лев.


В категории: Животът


1
Коментара
Това са най-самотните зодии
Това са най-самотните зодии 25/03/2025, Вторник 15:40 0
1
Коментара по темата
1.
Само
05.08.2024 18:18:59
0
6
Боклуците в LIDL и Кауфланд както и гнусотиите в пени маркет няма да ни отровят.
ВЕРВАЙТЕ МИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Първо място за учениците от Свети Влас на общинския кръг на националната викторина по безопасност на движението Първо място за учениците от Свети Влас на общинския кръг на националната викторина по безопасност на движението Отборите премериха сили в трите етапа на състезанието Европа се готви за война, а не за мир - видно е от тези 7 действия Европа се готви за война, а не за мир - видно е от тези 7 действия Ситуацията, в която светът се намира, не е никак розова Инвестициите в Бургас не са случайни, те са планирани Инвестициите в Бургас не са случайни, те са планирани Равнец е неоползотворен ресурс с огромен потенциал – Бургас няма време за губене, категоричен е съветникът от ГЕРБ "Мама Знае" празнува 8 години подкрепа за бъдещи и настоящи родители! "Мама Знае" празнува 8 години подкрепа за бъдещи и настоящи родители! През годините през безплатните семинари и онлайн обучения на „Мама Знае“ са минали над 50 000 родители от цялата страна Америка е на колене – жълтопаветната съпротива я удари с пълна сила! Америка е на колене – жълтопаветната съпротива я удари с пълна сила! За една нощ САЩ от храм на демокрацията се превърна във Враг №1 за родната либерална общност Министерството на туризма представи България на международното изложение International Tourism Trade Show Министерството на туризма представи България на международното изложение International Tourism Trade Show Над 432 хил. полски туристи са посетили страната ни през 2024 г. 41 кг кокаин за 19 милиона лв. пристигнаха на пристанището в Бургас в контейнер с банани 41 кг кокаин за 19 милиона лв. пристигнаха на пристанището в Бургас в контейнер с банани Пратката е от Еквадор, получател са БГ фирми, занимаващи се с плодова индустрия Бургас е пленник на фантазии – ожесточен диалог в ОбС за летището в Равнец Бургас е пленник на фантазии – ожесточен диалог в ОбС за летището в Равнец "Няма никакви имагинерни китайци, американци или ескимоси. Просто няма. Така че да очакваме Годо – не си струва", красноречив бе кметът Димитър Николов Министерството на туризма и Френско-българската камара с общи усилия за популяризиране на нови туристически продукти Министерството на туризма и Френско-българската камара с общи усилия за популяризиране на нови туристически продукти Състоя се важна среща Галерия от 22-ото заседание на ОбС Бургас Галерия от 22-ото заседание на ОбС Бургас 22-о заседание на Общинския съвет в Бургас: разглеждат 37 докладни, включително за синята зона и летището в Равнец
Погрешка: Представители на правителството на Тръмп добавиха журналист към чат група с военни планове Погрешка: Представители на правителството на Тръмп добавиха журналист към чат група с военни планове Доналд Тръмп каза пред репортери в Белия дом, че не знае за случилото се Голям талант загина при тази катастрофа Голям талант загина при тази катастрофа Медии в Португалия изнесоха подробности и информираха, че Мартинс се е преобърнал няколко пъти с автомобила си, който се е забил в бетонната стена на тунела "Ковело" Върна се при богатото си възрастно гадже Върна се при богатото си възрастно гадже Даниела е най-меркантилната участничка във формата  Инфаркт уби директора на Samsung Инфаркт уби директора на Samsung "Той почина от сърдечен арест", заяви говорител на дружеството Администрацията на Тръмп с голям гаф Администрацията на Тръмп с голям гаф Журналист получи достъп до дискусия с военни планове Сериозно земетресение в... Сериозно земетресение в... Нова Зеландия Козирогът да се довери на интуицията, а Стрелецът да не рискува! Козирогът да се довери на интуицията, а Стрелецът да не рискува! Хороскоп за деня – 25 март 2025, вторник  ООН разкри как е убит Марин Маринов в Газа ООН разкри как е убит Марин Маринов в Газа Изстрелът е бил от израелски танк Добри новини от Рияд! Държавният департамент тръби, че САЩ никога не са били по-близо до  мира в Украйна Добри новини от Рияд! Държавният департамент тръби, че САЩ никога не са били по-близо до мира в Украйна Двете страни не бързат да разкриват съдържанието на разговорите Показа се по бельо в САЩ Показа се по бельо в САЩ Геня е бивша муза на Гришо
Делян Пеевски Делян Пеевски Няма да допусна България да се превърне в държавата на абсурдите Виц на деня Виц на деня - Кога ще е готова поръчката ни?
- Не знам точно.
- Кажете грубо.
- Не знам, да ти е*а майката!
Виц на деня Виц на деня - Ленче, отивам до кръчмата, облечи си балтоня.
- И мен ли ще вземеш?
- Не ма, спирам печката.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Чисто технически, смартфонът е вградената черна кутия на живота ви.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори