×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Храните в буркани могат да ни отровят


05 Август 2024, Понеделник, 17:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Ботулизъм, гастрит и стомашни разстройства са най-честите проблеми

Продуктите от домашното консервиране могат да се превърнат в смъртоносни, предупреждават здравните власти. Нито солта, нито оцетът, нито продължителното варене или замразяване неутрализират причинителите на ботулизма. Това е хранително отравяне, което може да има фатални последици, а причинителят се крие под самата капачка на стерилизирания буркан. Това обясняват от Министерството на земеделието и храните. На своята страница в интернет те са публикували списък с рисковете от консервирането на хранителни продукти в буркани.

Обяснява се за ботулизма, който се предизвиква от микроби, широко разпространени в природата. Причинител на болестта е микробът клостридия, който се среща в почвата и водата, върху зеленчуците и плодовете, като образува върху тях спори. Те са много устойчиви, издържат на многочасово варене и силно дезинфекциране. Затова дълго време се запазват във външната среда, но покълват при благоприятни условия. Вегетират във външна среда, но се размножават само при пълна липса на кислород. Точно такива условия се създават при консервиране в домашни условия с маринати на гъби, риба, месо, а също и в колбасите.

При размножаването си причинителят на ботулизма отделя бактериална отрова, наречена ботулинов токсин. Това е една от най-силните органични отрови, известни в природата.

Ако попадне в организма на човека дори в нищожно количество, може да се превърне в смъртно опасно вещество, обясняват здравните власти и са категорични, че най-често хранителните токсикози от ботулизъм идват от домашно консервирани храни, пише Труд.

В предупреждение на министерството се посочва още, че инкубационният период е от няколко часа до няколко дни, или симптоми могат да се появят средно от 6 часа след приема до 8-я ден. Началото е с проявата на гастроентерит. Наблюдават се болки в корема, гадене, повръщане, диария. Общо токсичните симптоми са: главоболие, световъртеж, сухота в устата, мускулна слабост, трудно или двойно виждане, разширени зеници, промени в говора и трудно преглъщане.

Наблюдава се частична парализа и ако тя не се лекува, може да прогресира и да обхване ръцете, краката, трупа и дихателните мускули. При забавяне, рискът от настъпване на смърт е много висок, поради спиране на дишането. 
Именно ботулиновият токсин се счита за най-силната органична отрова.

Минималната смъртоносна доза за човека е 100-150 нанограма. При адекватно лекувани пациенти смъртността достига до около 5 до 10%. Към болестта не се изработва имунитет, предупреждават още властите. Температурата на тялото обикновено остава нормална или леко повишена.

Общите симптоми на интоксикацията не дават възможност веднага да се заподозре болестта.
Затова трябва да се обърне внимание на замъгляването и раздвояването в очите, тези симптоми ще подскажат, съветват още от ведомството.

Особено опасни за консервиране са гъбите, които трудно се изчистват от полепналата пръст. Ако сте решили да си консервирате такива в саламура или марината, по никакъв начин не затваряйте бурканите с метални капачки. Подбирайте тези, които никъде нямат изгнило, нито плесен и ги измивайте много добре под течаща вода.

В повечето случаи бурканите, под чиито капачки вече се намира смъртоносният микроб, не могат да се различат на пръв поглед. Консервите не променят нито вкуса, нито цвета, нито миризмата си. Само понякога капачките са леко издути, отбелязват още здравните експерти.

Желателно е преди непосредствена консумация, домашно консервираните храни и най-вече месото в буркани, да се обработват термично още поне веднъж или два пъти. Добрата термична обработка цели и унищожаването на вируса на африканската чума, който е изключително устойчив. Продължителното варене е важно да е при постоянно висока температура от минимум 100 °.

Не се препоръчва и добавянето на прекалено много сол в бурканите като запазващ продуктите агент, както и допълнително прибавяне на консерванти. Консумацията на продуктите може да доведе до гастрит, стомашни възпаления и неразположение. Здравни експерти предупреждават да не се доверяваме на рецепти с отровни съставки. Дава се за пример добавка на “Син камък” (отрова за пръскане на лози) към сладкото от смокини.

Нищо не може да откаже българите, за които приготовлението и консумацията на домашно затворени консерви е традиция. Това потвърди пред репортер на “Труд news” Роска Стоименова от кюстендилското село Стоб.

“Всяка година сама си приготвям задължително домашна лютеница, лютивка и сладка. Като му дойде времето слагам и кисело зеле и туршийка”, заяви тя и добави: “Имам прекрасни условия за затварянето на буркани, изварявам ги в казана на открито, имам чудесно мазе, което е с постоянна хладна температура и няма защо да се притеснявам за консервите”.

Баба Роска има 4 внучета и споделя, че всички харесват палачинките и пържените филийки с домашно сладко. А зимата редовно си похапват от бабината лютеничка.

 “Тя е много по-вкусна от купешката, приготвям я със собствени продукти от моята градина. Наистина, ако са купени, няма да е толкова вкусно, а и ще излезе много скъпо. Да стане хубава лютеницата е нужно повече време. Варя я до късно вечерта, но си струва”, заявява още бабата.

“Не се притеснявам от бактерии и микроби, защото спазвям стриктна хигиена. Когато изваря бурканите, спазвам правилата за охлаждането им, после проверявам задължително капачките”, заявява още тя. Съветва винаги да се използват нови капачки и най-добре да се консервират продукти само собствено производство.

Сладкото от собствени плодове, забъркано на котлона у дома, не излиза скъпо и при всички случаи е по-вкусно от предлаганото в магазините. Това обясняват домакини от Шумен и уточняват, че сега е сезонът на джанките.

Те се приготвят лесно - за килограм плодове са нужни 700 грама или кило захар, с която престояват една нощ. После се варят около час и непременно се добавя лъжичка лимонтозу, също и индреше. Тази година захарта е под 2 лева. Буркани всеки има у дома, поясняват майсторки. От килограм джанки излизат 3 малки бурканчета със сигурно качество.

Вече може да се прави и сладко от смокини.  Почитателите на сладка си приготвят конфитюр и от кайсии.  По-евтино е, ако береш плодовете от градината си. Така бурканчето ще излезе на цена около 1 лев.


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Уникален "Ерген" в Бургас Уникален "Ерген" в Бургас 22/02/2025, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Огромен проблем за родните хотелиери Огромен проблем за родните хотелиери 22/02/2025, Събота 08:38 2
Голяма Задушница е
Голяма Задушница е 22/02/2025, Събота 08:10 1
1
Коментара по темата
1.
Само
05.08.2024 18:18:59
0
6
Боклуците в LIDL и Кауфланд както и гнусотиите в пени маркет няма да ни отровят.
ВЕРВАЙТЕ МИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уникален "Ерген" в Бургас Уникален "Ерген" в Бургас Той пристигна в местния зоопарк, за да се срещне с Аманда и Марая Промяна в движението около гробищния парк в Бургас Промяна в движението около гробищния парк в Бургас Налага се заради отбелязването на Месопустна Задушница Бургазлия се спаси на косъм в "Един за друг" Бургазлия се спаси на косъм в "Един за друг" Митко и Ирина вече са считани за морални победители Какво се случва в столицата? Какво се случва в столицата? Непочистен лед в центъра... Огромен проблем за родните хотелиери Огромен проблем за родните хотелиери Не достигат работници от България Бургас посреща второто издание на „СОЛиСиМи“ Бургас посреща второто издание на „СОЛиСиМи“ Този уникален форум събира на една сцена млади таланти и утвърдени музиканти, за да предложи на публиката нов, вдъхновяващ поглед към класическата музика Зимата се смилява над Царево, Приморско и Созопол Зимата се смилява над Царево, Приморско и Созопол Какво ще е времето? Голяма Задушница е Голяма Задушница е Почитаме паметта на починалите Грешка в бюджета за 800 млн. лева! Асен Василев предлага да извадят от „фризера“ парите за майките Грешка в бюджета за 800 млн. лева! Асен Василев предлага да извадят от „фризера“ парите за майките Парите стигат и за размразяване на минималната работна заплата, изчисли бившият финансов министър Зафиров: Няма да останем и минута във властта, ако посегне на джоба и здравето на българите Зафиров: Няма да останем и минута във властта, ако посегне на джоба и здравето на българите Преди да говорим за пестене, трябва да си дадем ясна сметка, че има риск големи групи от хора да бъдат поставени от пълно социално изключване, каза той
Тръмп с ключов коментар за Зеленски и Путин Тръмп с ключов коментар за Зеленски и Путин Зове за преговори между Киев и Москва Мъск със смразяващи думи за Украйна Мъск със смразяващи думи за Украйна Отношенията между Вашингтон и Киев са много динамични, получи се разлив Тя ли е най-красивата блондинка в Калифорния? (СНИМКА) Тя ли е най-красивата блондинка в Калифорния? (СНИМКА) Колинс е модел Нападение с нож в Берлин Нападение с нож в Берлин Мъж беше намушкан при Мемориала на Холокоста Каза за Реал Мадрид Каза за Реал Мадрид Няма шанс Ямал да премине в "белия балет" Той не е виновен Той не е виновен Рефер отнесе санкция заради рядко виждана ситуация Може ли да има мир в Украйна без Европа в преговорите? Британският посланик шикалкави за искането на Путин Може ли да има мир в Украйна без Европа в преговорите? Британският посланик шикалкави за искането на Путин Ще изпратим само мироопазващи сили и то в подходящ момент, уверява Н.Пр. Натаниел Копси, но Русия не ги ще там и може да се превърнат в пушечно месо   Бъфет продаде 50% от портфолиото си, да се готвим ли за криза? Бъфет продаде 50% от портфолиото си, да се готвим ли за криза? На обща стойност от близо 150 млрд. долара, серията от продажби е прецедент в кариерата на легендарния финансист Ватиканът с последна информация за състоянието на папата Ватиканът с последна информация за състоянието на папата Франциск се лекува в римската болница „Джемели“, където беше приет на 14 февруари Макрон ще предупреди Тръмп да не проявява слабост пред Путин Макрон ще предупреди Тръмп да не проявява слабост пред Путин Очаква се срещата да е в понеделник, за да обсъдят ситуацията в Украйна
Бойко Борисов Бойко Борисов Оказва се, че вратата на ПП не се отваря и затваря, а се върти Виц на деня Виц на деня Жена към мъжа си:
- Всички мъже сте еднакви...!
Съпругът:
- Ти пък всички ли си изпробвала!
Виц на деня Виц на деня - Тате, защо мама казва, че си прасе?
- Защото и ям буламачите!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много е трудно да не правиш нищо, никога не знаеш кога си свършил.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори