×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Храните в буркани могат да ни отровят


05 Август 2024, Понеделник, 17:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Ботулизъм, гастрит и стомашни разстройства са най-честите проблеми

Продуктите от домашното консервиране могат да се превърнат в смъртоносни, предупреждават здравните власти. Нито солта, нито оцетът, нито продължителното варене или замразяване неутрализират причинителите на ботулизма. Това е хранително отравяне, което може да има фатални последици, а причинителят се крие под самата капачка на стерилизирания буркан. Това обясняват от Министерството на земеделието и храните. На своята страница в интернет те са публикували списък с рисковете от консервирането на хранителни продукти в буркани.

Обяснява се за ботулизма, който се предизвиква от микроби, широко разпространени в природата. Причинител на болестта е микробът клостридия, който се среща в почвата и водата, върху зеленчуците и плодовете, като образува върху тях спори. Те са много устойчиви, издържат на многочасово варене и силно дезинфекциране. Затова дълго време се запазват във външната среда, но покълват при благоприятни условия. Вегетират във външна среда, но се размножават само при пълна липса на кислород. Точно такива условия се създават при консервиране в домашни условия с маринати на гъби, риба, месо, а също и в колбасите.

При размножаването си причинителят на ботулизма отделя бактериална отрова, наречена ботулинов токсин. Това е една от най-силните органични отрови, известни в природата.

Ако попадне в организма на човека дори в нищожно количество, може да се превърне в смъртно опасно вещество, обясняват здравните власти и са категорични, че най-често хранителните токсикози от ботулизъм идват от домашно консервирани храни, пише Труд.

В предупреждение на министерството се посочва още, че инкубационният период е от няколко часа до няколко дни, или симптоми могат да се появят средно от 6 часа след приема до 8-я ден. Началото е с проявата на гастроентерит. Наблюдават се болки в корема, гадене, повръщане, диария. Общо токсичните симптоми са: главоболие, световъртеж, сухота в устата, мускулна слабост, трудно или двойно виждане, разширени зеници, промени в говора и трудно преглъщане.

Наблюдава се частична парализа и ако тя не се лекува, може да прогресира и да обхване ръцете, краката, трупа и дихателните мускули. При забавяне, рискът от настъпване на смърт е много висок, поради спиране на дишането. 
Именно ботулиновият токсин се счита за най-силната органична отрова.

Минималната смъртоносна доза за човека е 100-150 нанограма. При адекватно лекувани пациенти смъртността достига до около 5 до 10%. Към болестта не се изработва имунитет, предупреждават още властите. Температурата на тялото обикновено остава нормална или леко повишена.

Общите симптоми на интоксикацията не дават възможност веднага да се заподозре болестта.
Затова трябва да се обърне внимание на замъгляването и раздвояването в очите, тези симптоми ще подскажат, съветват още от ведомството.

Особено опасни за консервиране са гъбите, които трудно се изчистват от полепналата пръст. Ако сте решили да си консервирате такива в саламура или марината, по никакъв начин не затваряйте бурканите с метални капачки. Подбирайте тези, които никъде нямат изгнило, нито плесен и ги измивайте много добре под течаща вода.

В повечето случаи бурканите, под чиито капачки вече се намира смъртоносният микроб, не могат да се различат на пръв поглед. Консервите не променят нито вкуса, нито цвета, нито миризмата си. Само понякога капачките са леко издути, отбелязват още здравните експерти.

Желателно е преди непосредствена консумация, домашно консервираните храни и най-вече месото в буркани, да се обработват термично още поне веднъж или два пъти. Добрата термична обработка цели и унищожаването на вируса на африканската чума, който е изключително устойчив. Продължителното варене е важно да е при постоянно висока температура от минимум 100 °.

Не се препоръчва и добавянето на прекалено много сол в бурканите като запазващ продуктите агент, както и допълнително прибавяне на консерванти. Консумацията на продуктите може да доведе до гастрит, стомашни възпаления и неразположение. Здравни експерти предупреждават да не се доверяваме на рецепти с отровни съставки. Дава се за пример добавка на “Син камък” (отрова за пръскане на лози) към сладкото от смокини.

Нищо не може да откаже българите, за които приготовлението и консумацията на домашно затворени консерви е традиция. Това потвърди пред репортер на “Труд news” Роска Стоименова от кюстендилското село Стоб.

“Всяка година сама си приготвям задължително домашна лютеница, лютивка и сладка. Като му дойде времето слагам и кисело зеле и туршийка”, заяви тя и добави: “Имам прекрасни условия за затварянето на буркани, изварявам ги в казана на открито, имам чудесно мазе, което е с постоянна хладна температура и няма защо да се притеснявам за консервите”.

Баба Роска има 4 внучета и споделя, че всички харесват палачинките и пържените филийки с домашно сладко. А зимата редовно си похапват от бабината лютеничка.

 “Тя е много по-вкусна от купешката, приготвям я със собствени продукти от моята градина. Наистина, ако са купени, няма да е толкова вкусно, а и ще излезе много скъпо. Да стане хубава лютеницата е нужно повече време. Варя я до късно вечерта, но си струва”, заявява още бабата.

“Не се притеснявам от бактерии и микроби, защото спазвям стриктна хигиена. Когато изваря бурканите, спазвам правилата за охлаждането им, после проверявам задължително капачките”, заявява още тя. Съветва винаги да се използват нови капачки и най-добре да се консервират продукти само собствено производство.

Сладкото от собствени плодове, забъркано на котлона у дома, не излиза скъпо и при всички случаи е по-вкусно от предлаганото в магазините. Това обясняват домакини от Шумен и уточняват, че сега е сезонът на джанките.

Те се приготвят лесно - за килограм плодове са нужни 700 грама или кило захар, с която престояват една нощ. После се варят около час и непременно се добавя лъжичка лимонтозу, също и индреше. Тази година захарта е под 2 лева. Буркани всеки има у дома, поясняват майсторки. От килограм джанки излизат 3 малки бурканчета със сигурно качество.

Вече може да се прави и сладко от смокини.  Почитателите на сладка си приготвят конфитюр и от кайсии.  По-евтино е, ако береш плодовете от градината си. Така бурканчето ще излезе на цена около 1 лев.


В категории: Животът


1
Коментара
Почина млад футболист
Почина млад футболист 14/04/2025, Понеделник 21:33 1
Флагман.БГ Блесна в "Стани богат" Блесна в "Стани богат" 14/04/2025, Понеделник 21:24 0
Флагман.БГ Направи тежко признание Направи тежко признание 14/04/2025, Понеделник 21:00 0
Отлично класиране за България
Отлично класиране за България 14/04/2025, Понеделник 20:49 0
Избухна дипломатически скандал
Избухна дипломатически скандал 14/04/2025, Понеделник 20:24 1
От АПИ със съобщение за "Тракия"
От АПИ със съобщение за "Тракия" 14/04/2025, Понеделник 20:03 0
Прави голям бизнес ход
Прави голям бизнес ход 14/04/2025, Понеделник 19:40 0
Флагман.БГ Евгени Минчев с коментар за скандалното видео Евгени Минчев с коментар за скандалното видео 14/04/2025, Понеделник 19:24 6
1
Коментара по темата
1.
Само
05.08.2024 18:18:59
0
6
Боклуците в LIDL и Кауфланд както и гнусотиите в пени маркет няма да ни отровят.
ВЕРВАЙТЕ МИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Българите са в основата на човешката цивилизация! Това е доказано от Раковски Българите са в основата на човешката цивилизация! Това е доказано от Раковски Най-големият български учен и революционер е успял да определи съвсем точно къде е прародината ни и е установил, че гръцкият език е формиран от нашия 10 сигурни признака, че той не иска връзка с вас 10 сигурни признака, че той не иска връзка с вас Ето кои са те  Край на коловозите по пътищата? Сензори в асфалта ловят претоварените камиони Край на коловозите по пътищата? Сензори в асфалта ловят претоварените камиони Ще мерят и средната скорост, разкри транспортният министър Гроздан Караджов Блесна в "Стани богат" Блесна в "Стани богат" Търговски директор спечели 10 бона Дете в тежко състояние заради менингит Дете в тежко състояние заради менингит Детето е постъпило в кома, каза директорът на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков От АПИ със съобщение за "Тракия" От АПИ със съобщение за "Тракия" Утре поетапно ще се ограничава достъпът до аварийната лента между 106-ти и 119-ти км в посока София Извънредно! Закопчаха непълнолетна поморийка с много наркотици (СНИМКИ) Извънредно! Закопчаха непълнолетна поморийка с много наркотици (СНИМКИ) При обиска са открити канабис и пико Кога ГЕРБ ще започне с кадровите назначения в Бургаска област Кога ГЕРБ ще започне с кадровите назначения в Бургаска област Кадровите промени ще дойдат, но приоритет са стабилността и държавното управление, категорични са от партията  Евгени Минчев с коментар за скандалното видео Евгени Минчев с коментар за скандалното видео Ето каква е позицията му На Европейското: Всички медалисти на България при мъжете са... На Европейското: Всички медалисти на България при мъжете са... "Армейци" с фурор за България
Феноменалните Иван Димов и Ангел Русев станаха европейски шампиони Феноменалните Иван Димов и Ангел Русев станаха европейски шампиони Единият спечели по категоричен начин титлата в категория до 61 килограма при мъжете, а другия в изтласкването бе без никаква конкуренция Почина млад футболист Почина млад футболист В Руската федерация Трагедия! Микробус падна в Дунав Трагедия! Микробус падна в Дунав Извадиха трупа на шофьора, българин е Избухна дипломатически скандал Избухна дипломатически скандал Между Франция и Алжир Прави голям бизнес ход Прави голям бизнес ход Ще става съсобственик на клуб   Огромна трагедия със строителни работници Огромна трагедия със строителни работници В Полша Тръмп поиска да отнемат лиценза на телевизия CBS заради "остри плювки" към него Тръмп поиска да отнемат лиценза на телевизия CBS заради "остри плювки" към него CBS е извън контрол, на нива, невиждани досега, и трябва да платят висока цена за това, смяна президентът на САЩ Таксиметровите шофьори в Атина обявяват 24-часова стачка Таксиметровите шофьори в Атина обявяват 24-часова стачка Протестът е срещу забраната такситата да се движат в бус лентите Първата ИИ певица изпя легендарна чалга и избухна голям скандал Първата ИИ певица изпя легендарна чалга и избухна голям скандал Десислава иска 15 хил.лева Затворници ще чистят 43 200 метра речни корита в Бургаско Затворници ще чистят 43 200 метра речни корита в Бургаско През този месец, ще бъдат отстранени наносите в отводнителния канал край пътя в границите на Миролюбово, и водоскока на пътя кв. "Банево" – Изворище
Евгени Минчев Евгени Минчев Не ви е работа дали съм пил и паднал, поне не карам пиян като вашите любимци Виц на деня Виц на деня - Чуk... чуk...
- Кой чука?
- Който може и на който му дадаааат!
Виц на деня Виц на деня Между лекари:
- Ще бъде ужасно, ако един певец разбере след операция,
че повече не може да пее.
- Ще бъде още по-ужасно, ако не разбере това.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Както е тръгнало след 100 години в България ще останем само аз и Лили Иванова...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори