×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли "вратички" при шофирането с книжка, издадена в чужбина?


04 Август 2024, Неделя, 09:40 ч.
Автор: Флагман.бг

След катастрофата на бул. "Тодор Александров" изникват резонни въпроси 

Невролог ще даде становище кога задържаният за катастрофата на столичния бул. "Тодор Александров" може да се изправи пред съда, за да стане ясно дали ще бъде оставен в ареста. В четвъртък 43-годишният шофьор помете чакащ на спирка мъж, а кръвната му проба показа употреба на кокаин. Катастрофата напомни за случая "Семерджиев" от преди две години. Какво е сходството?

Двата случая много си приличат, макар че при единия има две жертви, а при другия - пострадали. На първо място - отличително и за двете катастрофи са високата скорост, с която са се движили шофьорите и то на оживени столични булеварди. На второ място - и в двата случая имаме шофьори с множество глоби. Третото, което прави впечатление, е това, че и в двата случая имаме шофьорски книжки, издадени в чужбина. В случая Семерджиев беше швейцарска, но за нея прокуратурата повдигна обвинение, че е фалшива, а в този от четвъртък - мексиканска, за която още продължава проверка, пише БНТ.

Александър от София е джигитът, ранил петима при зрелищна катастрофа, карал с книжка от Мексико

Законът позволява да управляваш автомобил с шофьорска книжка, издадена в друга държава. Това е регламентирано в Закона за движение по пътищата, но има няколко специфики. В общия случай, книжките, които не са издадени от страни от Европейския съюз, страни извън Европейската икономическа общност или Швейцария, имат правото да бъдат ползвани в определен срок. Само че, като че ли има оставена вратичка, от която се възползват някои шофьори. 

Български гражданин изкарва шофьорска книжка в чужбина. Прибира се и излиза по българските пътища. Законът го позволява, но при определени условия.

"Български граждани могат да управляват МПС на територията на страната със свидетелство за управление на МПС, което е издадено от страна, която не е членка на ЕС или не е в Европейската икономическа общност или не е Конфедерация Швейцария за срок до 3 месеца от датата на влизане на територията на Република България", каза инспектор Виден Димитров - "Пътна полиция" - СДВР.

Но това не означава, че те не могат да бъдат санкционирани по нашия закон. Единствено, не могат да им се отнемат контролни точки, ако примерно те имат шофьорска книжка, примерно както е случая в Мексико", коментира Владимир Тодоров - председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Само че разрешеният тримесечен срок може да бъде рестартиран с дори еднодневно излизане от страната.

"В момента законът го позволява и може дори за един ден да отиде някъде на екскурзия в някоя от нашите съседки, след това да се прибере. Срокът започва да тече", отбеляза инспектор Виден Димитров - "Пътна полиция" - СДВР.

От полицията уверяват, че издадената в чужбина шофьорска книжка не затруднява проверките на пътя. Причината - справките се правят чрез специална информационна система или се прави запитване до съответното посолство.
 Остава проблемът със събираемостта на наложените санкции. Шофьорът, катастрофирал на булевард "Тодор Александров" има 9 нарушения за близо 2000 лева, но:

"Всички наказателни постановления са му връчени, но не ги е плащал", подчерта Калин Стоянов - служебен министър на вътрешните работи.

"Когато тези глоби отидат в НАП, НАП трябва да реши дали да ги възложи за принудително събиране на частни съдебни изпълнители или на държавни изпълнители или по друг начин да въздейства, но ако се даде възможност - частните съдебни изпълнители това да го правят, мисля, че ефикасността ще бъде доста по-голяма", смята Владимир Тодоров - председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Неправителственият сектор от години предлага мерки:

"Aко имаш неплатени глоби, да не можеш да минеш на годишен технически преглед", предлага Владимир Тодоров - председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

А с всички предложения за промени, върви и апелът за спазване на правилата, защото това запазва животи.


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори