Пръхкави соленки от тефтера на мама – само едно яйце и две тави топящи се в устата хапчици! И за мезене и за наяждане
Точно като тези от едно време, когато всички солени неща се приготвяха у дома
Страхотна рецепта за дребни соленки, които можете да приготвите за минути и да се наслаждавате на вкуса им през целия ден. Мекички, пръхкави и буквално се разтапят в устата – това са Соленките от тефтера на мама, точно като тези от едно време, когато всички солени неща се приготвяха у дома.
Те са чудесна почерпка за гости или пък идеалната междинна закуска, когато ви се хапва нещо набързо. Ето лесната рецепта:
Необходими продукти:
250 г мазнина, напр. масло или маргарин
1 жълтък
300 г извара или прясно сирене
100 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка сол
Малко сода за хляб
брашно – колкото поеме
1 белтък
Сусам, ако желаете
По избор:
Кимион
Ленено семе
Едра сол
Начин на приготвяне:
Разбийте размекнатата мазнина с жълтъка, добавете изварата и разбъркайте всичко добре.
Добавете мляко и малко сода.
Бавно добавете брашното и омесете средно твърдо тесто.
Разточете тестото на слой с дебелина 0,5 см.
Нарежете тестото на парчета с желания размер и форма и ги поставете върху тавичка, покрита с хартия за печене.
Загрейте фурната до 250 градуса.
Намажете сладките с разбит белтък.
Накрая поръсете със сусам или кимион и печете до златисто.