×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може да не ви пука за срока на годност на тези храни


02 Август 2024, Петък, 11:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Всъщност погрешно е схващането, че датата, отпечатана върху пакетираната храна, е твърд краен срок, след който трябва да я хвърлите

Всеки продукт, който се продава в магазините, има срок на годност. В повечето случаи, когато той изтече, ако стоката не е използвана, тя отива в коша. Всъщност погрешно е схващането, че датата, отпечатана върху пакетираната храна, е твърд краен срок, след който трябва да я хвърлите. Много малко са храните, които имат твърд срок на годност, който трябва да се спазва.

Старшият преподавател в Центъра за управление на храни и напитки към университета Джонсън и Уелс Пол Ван Ландингам обяснява, че тези числа се отнасят по-скоро за качеството на храните, отколкото за безопасността им. Има някои хранителни продукти, на които може да пренебрегнете датата на опаковката. Така например може да съхранявате сухи тестени изделия в кутии една до две години след срока им за годност.

Прясна (неварена) паста – вида, който често ще намерите в хладилната част на супермаркета до италианското сирене – е годна само четири до пет дни след датата, отпечатана на опаковката. Когато се замрази, обикновено се съхранява от шест до осем месеца.

Обикновено сварената паста, суха или прясна, може да се съхранява седем дни в хладилника. Във фризера обикновено ще остане свежа за шест до осем месеца. Когато не е отворена, зърнената закуска издържа шест до осем месеца след датата на кутията. Ако се отвори, тя обикновено ще остане свежа между четири и шест месеца.

За разлика от тях, варени зърнени храни като овесени ядки ще се съхраняват само четири до пет дни в хладилника, след като бъдат приготвени.

"Зърнените култури наистина не се развалят. Няма чак толкова голям проблем с качеството. Ако оставите кутията си със зърнени храни отворена, тя може да остарее, но все пак няма да се разболеете от това“, казва Емили Броуд Лейб, директор на Harvard Food Law & Policy Clinic.

Без значение каква е датата на картонената опаковка, можете да използвате яйцата в рамките на три до пет седмици след закупуването им.

"По отношение на свежестта, една компания може да постави срок на годност или срок на най-добра употреба върху картонената кутия. Няма регламент за това.

Датата е добър индикатор за свежест“, обяснява Кевин Мърфи, експерт по безопасност на храните и санитарни условия и професор и председател на хотелиерските услуги в Rosen College of Hospitality Management на Университета на Централна Флорида.

"Колкото повече наближавате датата, толкова по-малко пресни ще бъдат яйцата. Но това, че сте достигнали тази дата или сте я надхвърлили, не означава, че яйцата са непременно лоши“, добави той.

Суровото месо и домашните птици се запазват дълго след срока на годност, ако ги замразите. Въпреки че суровото месо и птиците ще се съхраняват само няколко дни в хладилника, тези продукти могат да се съхраняват след срока им на годност, ако ги замразите.

Според FoodSafety.gov замразеното смляно месо ще издържи три до четири месеца, а цяло пиле или пуйка може да бъде замразено за повече от година.

"Бактериите за хранително отравяне не растат във фризера, така че без значение колко дълго е замразена храната, тя е безопасна за консумация.

Храните, които са били във фризера с месеци, може да са сухи или да нямат толкова добър вкус, но ще да бъдат безопасни за ядене“, според доклад на Министерството на земеделието на САЩ.

Суровата риба също издържа много по-дълго във фризера. Рибата, подобно на домашните птици, трябва да бъде замразена. Според Eat By Date, суровата риба може да издържи много по-дълго – между шест и девет месеца, ако я замразите.

Пушената риба може да издържи от три до шест месеца във фризера, а търговско замразената риба ще се запази от 10 до 12 месеца, ако не се размрази.

Освен това неотворената консервирана риба (като риба тон) може да се съхранява между две и пет години след отпечатаната дата. Можете да съхранявате млечно мляко пет дни или повече след отпечатаната му дата. Колко дълго се съхранява млякото зависи от съдържанието му на мазнини, пише zdrave.to. Въпреки че обезмасленото мляко може да издържи между седем и 10 дни, можете да запазите пълномасленото мляко пет до седем дни след датата на картонената опаковка.


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Станишев продава лукс апартамент в най-баровската сграда в Созопол? Станишев продава лукс апартамент в най-баровската сграда в Созопол? Тя е кацнала на скала над морето и е проектирана от брат му Георгий Станишев Слави затваря телевизията? Слави затваря телевизията? Два негови проекта вече тръгнаха по Би Ти Ви Българската следа в терора с пейджърите била димка, но проф. Чуков намери връзка с атентата в Сарафово Българската следа в терора с пейджърите била димка, но проф. Чуков намери връзка с атентата в Сарафово  Във вестника на „Хизбула“ пишело, че ливанецът, който е наредил терористичния акт на бургаското летище, е изчезнал безследно  Проговори за отношенията си с Мария Игнатова Проговори за отношенията си с Мария Игнатова Всяка неделя Рачков ще посреща популярни български изпълнители, готови да се впуснат в необичайно приключение да намерят изкусните певци сред умели имитатори Колкото по-стари ставаме, толкова по-малка пенсия ще получаваме Колкото по-стари ставаме, толкова по-малка пенсия ще получаваме При използване на „швейцарското правило“ за вдигане на пенсиите се взема предвид не само ръстът на доходите, а и инфлацията в страната Бизнесменът Йоско Алипиев застана начело на ДПС-Ново начало в Бургас Бизнесменът Йоско Алипиев застана начело на ДПС-Ново начало в Бургас Той е ново име за политиката, но има богат опит в реализирането на редица обществени каузи Предизвиква мъжете със знойното си тяло, провокира с него и завистливите си колежки Предизвиква мъжете със знойното си тяло, провокира с него и завистливите си колежки Определено знае как да провокира  Направи голямо шоу в новото предаване на бТВ Направи голямо шоу в новото предаване на бТВ Докато с Ути Бъчваров опитваха да познаят възрастта на чаровен готвач на име Мартин, Лара не само остана впечатлена от външния му вид, но и направи шеговита закана Диетологът д-р Георева съветва: Ако искате десерт, изяжте го с удоволствие и без чувство за вина Диетологът д-р Георева съветва: Ако искате десерт, изяжте го с удоволствие и без чувство за вина При гладуване тялото ви „похапва“ от собствената ви мускулна тъкан, не от мазнините Ще плати ли неустойка след трагедията с пилотите ни заводът, в който е извършил ремонт на самолета Ще плати ли неустойка след трагедията с пилотите ни заводът, в който е извършил ремонт на самолета  Това няма да върне нашите колеги, коментира министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов
Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Президентът на Украйна ще говори и от трибуната на Общото събрание на ООН за войната с Русия Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Известната транссексуална актриса и модел Кесария Абрамидзе е ликвидирана след приемането на закона за хората с различна сексуална ориентация Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Експлозивите били вградени във взривилите се устройства преди те да пристигнат в Ливан Жена беше нападната от питон в дома си Жена беше нападната от питон в дома си В убийствена прегръдка на змията жената прекарала около два часа В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели Детайл е, че тя се намира в благоевградското село Бело поле, където в действителност живеят 600 души Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Това е новата ситуационна мантра на американските демократически говорители в предизборната кампания Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Доц. Спас Ташев намекна, че вицепремиерът Александър Николоски нарекъл българите мизерни под влияние на господарите му от Белград 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби Тийнейджърката е арестувана, издирват неин съучастник Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ще ескалира ли напрежението в Близкия изток? Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня - Мило, да отидем на някое романтично място. Само двамата, да се гушкаме.
- Я не се скатавай, а почвай лютеницата.
Виц на деня Виц на деня Парадоксът във фотографията - колкото са по-стари снимките, толкова си по-млад на тях... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки може да бъде поет... стига да се намери жена, която да го поеме!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори