×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Още през 2025 г. петият в страната кръвен център ще заработи пълноценно в Бургас


Още през 2025 г. петият в страната кръвен център ще заработи пълноценно в Бургас
Това е плод на дългогодишна битка, държавният бюджет тази година предвижда 420 000 лв., с които първоначално назначаваме 9 специалисти, а догодина там ще работят общо 58 служители, каза Жечо Станков
31 Юли 2024, Сряда, 18:10 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Извоювахме промени в бюджета, с които инфраструктурните проекти на общините няма да бъдат спирани, дори да има нови избори, каза народният представител от ГЕРБ-СДС Жечо Станков

- Г-н Станков, днес съобщихте чудесна новина за Бургас и цяла Югоизточна България - дълго чаканият кръвен център ще бъде факт. От колко години такъв липсва за най-голямата област в страната и какъв път бе изминат, за да стигнем днес до тук?

- Идеята се зароди с постоянното развитие на болничната и здравната грижа в Бургас и региона. През последните години тук има сериозен подем в тази сфера и това е чудесно. В България довчера имаше четири центъра за трансфузионна хематология - в София, Плевен, Варна и Стара Загора. Бургаският региона досега попадаше към Старозагорския.

За съжаление ще ви обясня как функционираше досега доставката за кръв към Бургас и областта - процесът не е лесен. Има ли спешен случай, при който има нужда от кръв, от Стара Загора или от Варна тръгва линейка, за да я достави. Това отнема около 3 часа. Представете си в хода на една спешна операция какво означава това.

Дългоочакваната новина е факт! Бургас ще има Кръвен център

Битката ни беше дългогодишна. Със съдействието на кмета Димитър Николов и общинската администрация, в Народното събрание най-после взехме решение, което предвижда в държавния бюджет за тази година 420 000 лв., които да стартират дейностите, свързани с изграждането на Център по трансфузионна хематология в Бургас. Първоначално той ще осигури 9 щатни бройки служители, които ще са на работа там, а догодина са заложени още 49 работни места, за да може през 2025 г. той да функционира на пълни обороти.

Заложени са достатъчно средства в Бюджета както за възстановяването на помещенията и ремонта - 1.2 млн.лв., така и 3.8 млн.лв. за закупуване на обзавеждане и оборудване.

- Какво ще се случва в този кръвен център? Какви ще са дейностите, които ще се извършват в него?

- Освен взимането на кръв и кръвни съставки, ще може да се прави и диагностика, преработване, съхраняване и осигуряване на кръвта. Ще могат да се произвеждат и съхраняват специални кръвни биопрепарати. Ще се осигуряват и дейности по трансфузионен надзор. Всичко това вече ще се извършва в Бургас, без забавяне. Така че всички бургазлии и гости на града - от май до октомври Бургас пораства многократно заради туристите - могат да бъдат спокойни, че ще има достатъчно кръв на разположение.

- Центърът ще запази мястото си?

- Мястото му няма да се променя. Макар помещенията към момента да не отговарят напълно на изискванията, сме осигурили достатъчно средства за техния ремонт. Сега тя е, така да се каже, като „сателит” на старозагорския кръвен център, в чийто обхват ние попадаме. Сега Бургас ще е на картата и ще бъде петият град с такова звено.

- Масово лекари от Стара Загора, които практикуват тук, в новите болници на Бургас, се оплакват в последните години от липсата на такъв център в Бургас и обясняват как всичко се забавя драстично заради това.

- Те са свикнали, че когато започнат тежка операция, евентуално нужната кръв е налична. Реагира се мигновено. Разликата между това да доставиш кръв за 3 часа при спешен случай и за броени минути е огромна. Докато стигнат банките до Бургас от Стара Загора могат да се случат толкова много неща с пациента, че вече се оказва ненормално в морския ни град да няма такъв център.

- В последните години народните представители от Бургаска област и в частност от ГЕРБ направиха доста за здравеопазването в Бургас. Предстои ли нещо друго?

- Нека припомним, че основна роля във всичко това изиграха огромните усилия на кмета Димитър Николов и екипа му за детската болница. Този проект е изтъкнат като един от аргументите за създаването на кръвен център в града. Създаването на една цяла детска болница допълнително показва нуждата. Прозорливостта и методичната работа на г-н Николов и екипа му създаде допълнителните аргументи да има и Център по трансфузионна хематология в Бургас.

Жечо Станков обясни как новият обход на „Меден рудник“ ще сложи край на тапите, заложени са средства за изграждането му

- В мимолетния живот на поредното Народно събрание, това може да се определи като един от най-големите успехи. Ще остане ли време до края на 50-ото НС да се решат някои от другите наболели за града проблеми.

- Борим се. Днес успяхме да приемем изменения на държавния бюджет - инфраструктурните проекти на всяка една община, които са заложени да не спират да се изпълняват. Говорим за всичко като ремонт на улици, булеварди, обходни пътища и всичко, подадено от кметовете. Средствата са подсигурени и проектите ще се изпълняват, а общините ще получават авансови плащания. Осигуряваме сигурността на общините, въпреки безтегловността в София. Общините останаха последния прешлен от гръбнака на държавата, който показва, че все още държавността съществува по населените места. С нашите действия искаме да заздравим тази система и гражданите да не усещат, че отново отиваме на избори и да направим така, че  политическата криза да не им се отрази.

Битката ни с инфлацията продължава. Това е ангажимент, който поехме и го изпълняваме. Видяхте миналата седмица проблемът с високата цена на електроенергията, която почти накара хотелиерите да излязат на своеобразен бунт. Веднага блокирахме това с решение на НС за компенсации. Задължихме Министерският съвет да вземе решение да компенсира всичко над 180 лв./MWh, което осуетява вдигането на цените не само в туристическия бранш, но и за жизненоважните продукти - започвайки от хляба и стигайки до месото. За всичко е необходимо електроенергия.

Жечо Станков с отлична новина: Дръпнахме ръчната спирачка на високите цени на тока за бизнеса!

Последният път, когато не бяха взети навременни мерки, каквито взимаме сега, беше по времето на служебното правителство, когато Асен Василев беше финансов министър. Това доведе до галопираща инфлация, която удари 20% и това сериозно удари джоба на хората в домакинствата. Тогава обещахме никога повече да не допускаме такова нещо и политиката ни е отражение на това.

- Преди няколко години бяхте инициатор на една важна и полезна за града идея - обновяването на уличното осветление. Продължава ли тази инициатива?

- Това е другата добра новина. Община Бургас има подготвени проекти за жилищните комплекси „Братя Миладинови”, „Славейков”, „Лазур” и „Зорница”, където също ще бъде обновено уличното осветление. Искам да припомня, че Норвегия, за да получава достъп до търговия без мито към Европейския съюз, плаща на страните членки. Когато бях зам.-министър на енергетиката се възползвах точно по тази линия, за да създам тази програма. Когато ковид кризата отмина и ЕС отпусна средства, заложих перо по Плана за възстановяване и устойчивост, с които да се поднови уличното осветление.

Освен Бургас, по проекта печелят Поморие, Малко Търново и Айтос. По старата програма направихме Несебър, Сунгурларе, Поморие и пак Малко Търново. Бургаските общини могат да се похвалят, че имат много добре подготвени екипи за изготвяне на проекти. В Бургас Димитър Николов прозорливо кандидатства с най-големите булеварди, защото те са най-използваните пътни артерии и е справедливо първо те да бъдат осветени.

- Вие имате богат опит като народен представител и в политиката като цяло. Вече е на практика ясно, че правителство няма да се състави и наесен отиваме на избори. Какви са вашите прогнози за резултата след октомври?

- Според мен в момента това, което се случи, е че политическите лидери, които нехаеха в началото на 50-ото НС, когато ГЕРБ предложи възможно най-добрия кабинет, не подкрепиха това. Мисля, че те вече отчитат нехайството си за грешка и смятам, че в следващото Народно събрание ще се намери по-голямо мнозинство, което да поведе държавата в правилната посока.

Няма смисъл да си кривим душата - тези три последни години на безтегловност, безвремие и политическа криза са пагубни за държавата. Това се градеше на противопоставянето. Сякаш се наруши девизът над сградата на Народното събрание и се прави точно обратното - разделение и разединение. То не бяха „изчегъртване” и други такива звучни и крещящи епитети. Винаги съм бил на мнение, че хората ни изпращат нас в София, за да правим ние това, което те биха искали да направят. Всеки избирател, гласувайки за някого, има виждане за нещата. Народните представители са проводник на народа. 51-ото НС ще е градивно и ще има съставен кабинет, който ще успее да поведе държавата в правилната посока. Отне време, но съм на мнение, че балансът и спокойствието ще бъдат възстановени съвсем скоро.

 


В категории: Здраве , Бургас


20
Коментара по темата
20.
Д-р Иванов
02.08.2024 11:37:32
0
1
Добре, че беше областният управител Пламен Янев. Само за три месеца успя да постигне повече, отколкото РЗИ, кметове, депутати, областни управители не успяха в предишните 15 години.
Но сега виждаме други, които даже не са и подготвени по темата, да се хвалят с нея. Наистина голямо безочие.
19.
лекар
01.08.2024 10:49:28
0
2
Нерде Бургас (Ямбол), нерде Стара Загора (Стамбул).
Няколко работни места и толкоз.
Промяна в услугата няма да има или ще стане по-лошо предвид бургаската некадърност и търгашество.
18.
Петият?
01.08.2024 09:47:46
0
3
Бургаският център ще е шестият в страната.
Сега са пет - Варна, Стара Загора, Пловдив, Плевен, 2 в София - НЦТХ и ВМА.
Наистина е добре човек да се подготвя преди интервю, иначе се излага и така се губи доверието във всичко останало, което той казва.
17.
Лекар
01.08.2024 09:46:03
0
3
Още помня как г-н депутатът уверено обясняваше как в Първа поликлиника леглата били не знам си какви. Той разлика между болница и поликлиника не може да направи, между общинско лечебно заведение и АД с държавно участие, вие сте го пратили в парламента.
Дано от енергетика да разбира повече, отколкото от здравеопазване, защото токът не разбира от самоуверени хвалби. Като нищо ще те тресне.
16.
Ох
01.08.2024 09:39:31
0
3
Написаното е смешно. Кръвните центрове в страната с бургаския стават 6, а не 5. Да се беше подготвил малко г-н депутатът. И за спешни операции има депа, от които се взима кръв веднага, а не търчи линейка през половин час. Вярно е, че Кръвен център е необходим, но говоренето с огромно самочувствие, при това на неверни неща не помага. Само лъсват дефицити, както през посветените в темата, така и пред широката публика.
15.
Тоя на снимката, какви заслуги има?
01.08.2024 05:41:07
0
7
Жечката се изпънал, все едно заради него ще правят кръвен център.
14.
ЖЕЧКА
31.07.2024 23:30:24
0
6
Тати за колко продаде Пиргосплод? Нали е голям патриот и спечели милиони? Купи си и транспортната болница.
13.
Бургас
31.07.2024 23:02:15
0
6
Строим детска болница а болните деца сами се оправят. Няма логика
12.
Ез
31.07.2024 21:56:23
0
8
Голяма битка големи борби много извоювани победи готов е за Азов
11.
*********
31.07.2024 21:39:25
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Това е голяма работа, не е за аматьори
31.07.2024 21:16:19
0
2
Единият си гледа заведенията, другия си гледа компютрите, Цоньо никакъв го няма...утре като ви потрябва кръв и се окопите при вечните донори ще се сетите...
9.
До Веце
31.07.2024 20:52:58
0
10
Жечо, ти ли си ма?
8.
Oslo
31.07.2024 20:39:29
0
11
Жечо енергиен "вампир" смука кинти от ЛУКойл ГАЗ малко му са ,после смука от ТОК и енергия от Норвежкия фонд
Сега ИСКА да СМУЧИ КРЪВ и държавата да му налива за това всяка година близо 1/2 милиона лева субсидииу
Много Вампири в туй ГЕРБ
7.
Веце
31.07.2024 20:19:21
7
1
Тук се размириса. Много трол, много нещо...пфуу .
6.
Неразбрал
31.07.2024 20:14:44
0
16
Жечо Станков не е ли експерт в енергетиката? Откога стана корифей в медицината? Бах ти и пенкелера се извъди туй момче! Момче гербаджийче...всичко знае!
5.
*********
31.07.2024 20:01:35
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
ром кърводал
31.07.2024 19:44:16
0
9
бат Жечу ше ни изяди ли хлеба? Пишъ от редиборг, на немцки, вечи сам дохтур по икономиск. и мой папа беши от ДС, а аз съм от ДПС.
3.
ха-ха всестранно развит,
31.07.2024 19:10:24
0
30
Жечо стана и кръводарител.
Шок и ужас....
2.
Това ли е важно, първи?
31.07.2024 19:01:55
17
6
Важното е , че кръвта и кръвните продукти остават тук. Срамота беше, че в най-голямата област, при толкова катастрофи в летния сезон, постоянно да се събират дарители и всички сакове пътуват на 400км.
1.
някой
31.07.2024 18:47:08
1
28
Много е добре човек да е малко подготвен...Регионалните кръвни центрове са 5 и Пловдив освен всички избоени.Флагман сменете заглвието ,че е смешно
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори