×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 69 пожара за последното денонощие в страната, един човек загина
  • Димитър Рачков празнува рожден ден
  • Тайванска компания отрече да е произвела пейджърите, които бяха взривени в Ливан
  • Път на младите и новите ще бъде даден в БСП, обяви Мая Манолова
  • Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика
  • Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи
  • Русия отново атакува Суми с дронове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Див популизъм и вътрешнопартийни проблеми на опозицията спряха важни проекти на Поморие


Див популизъм и вътрешнопартийни проблеми на опозицията спряха важни проекти на Поморие
Маските на лицемерието паднаха, показаха колко милеят за общината и жителите й, засегнаха социални и икономически групи, каза кметът Иван Алексиев (вдясно)
30 Юли 2024, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Вижте кой как гласува актуализацията на бюджета, която включваше субсидии за детски градини, пенсионерски клубове и за рибарите

Див популизъм, вътрешнопартийни проблеми и гласуване на инат срещу кмета Иван Алексиев и администрацията му спънаха важни за Поморие проекти. Това се случи на днешната сесия на Общинския съвет, на която най-важната точка бе актуализацията на бюджета. Опозицията я отхвърли. 

Тя включваше допълнителни средства за социално значими обекти – за ремонт на двора на ДГ „Веселушко“, за навес на детската градина в Ахелой, за изграждане на понтони на рибарското пристанище, за издръжката на пенсионерските клубове и за участието на членовете им в културни мероприятия, както и за закупуване на климатици и на нови принтери за секционните избирателни комисии и др. 

Опозицията атакува актуализацията с довода, че населени места в общината се пренебрегват за сметка на други, трябвало администрацията да разговаря с всички кметове на селата и да вземе под внимание техните проблеми.

Отстрани погледнато мотивите им изглеждаха като заяждане на дребно, тъй като кметът Иван Алексиев обясни кои обекти и защо са включени в актуализацията, за какво ще бъде похарчена всяка стотинка. В крайна сметка с гласуването си опозицията потвърди съмненията на присъстващите в залата медии и граждани. Групата на ДПС, с изключение на един съветник - Христо Широков, очевидно останалите 5-ма са в лагера на Ахмед Доган, „се въздържа“, по същия начин своя вот дадоха и съветниците от Местна коалиция „ЗНС“, в която влизат политическите партии ЗНС, ПП-ДБ и ИТН. С „против“ гласуваха и двамата съветници на БСП. „За“ актуализацията бяха само тези от ГЕРБ. Присъстваха 20 от общо 21 членове на ОбС. Отсъстваше Катя Христофорова от ГЕРБ.

След отхвъплянето на докладната записка кметът Иван Алексиев „благодари“ на всеки, който е в основата на отхвърлянето на актуализацията. Именно по този начин, според Иван Алексиев, са паднали маските на лицемерието и показаха отношението си към жителите на община Поморие. 

 

„Като започнем от децата, стигаме до пенсионерите - това включваше актуализцията. Знам, че това неприемане не е насочено към хората на община Поморие, а към кмета на община Поморие. Затова ви благодаря за честността и откровеността, най-накрая показахте вашето отношение към кмета и Общинската администрация, но можеше и по друг начин да го изразите, а не да ощетявате хората, защото засегнахте страшно много социални и икономически групи. Първо пристанището – няма да поръчваме понтони, второ - няма да поръчваме климатици за пенсионерите, трето - няма да има надеждни принтери за секционните избирателни комисии, дворът на ДГ „Веселушко“ остава без ремонт, навес на детската градина в Ахелой и още ред други неща няма да има. Обръщам се към всички жители на община Поморие - оттук нататък да се сърдят на вас, радвам се, че гласуването е поименно, да знаят кой работи против интересите на общината и кой за. Ще дойдат по-кротки, по-мирни времена, отново ще внеса актуализацията и съм убеден, че ще бъде приета. В момента вие направихте един акт, с който доказахте отношението ви към избирателите и като цяло към жителите на община Поморие“, каза пред съветниците Иван Алексиев. 

Относно обвиненията, че пренебрегва населени места за сметка на други, той заяви, че бюджетът го предлага Общинската администрация, оттам нататък отговорността е на Общинския съвет. „Всеки кмет си дава предложението, Общината слага приоритети, а вие взимате решението. Ако държахте толкова много на дадено населено място, можехте да го включите в приемането на бюджета през февруари месец. В момента правим една проста актуализация, но е нормално тук да се използва като трибуна за популистко говорене“, каза още той. 

Пред Флагман.бг кметът Иван Алексиев отбеляза, че опозицията пренесе вътрешнопартийните си проблеми в Общинския съвет и гласува на инат.  

„Актуализацията има изключително социална насоченост, но днешното гласуване показа реалната картина в държавата ни, тоест това разделение, което го има, но вече не само между хората, а вътре в партиите. И това тяхно разделение те го прехвърлиха на местно ниво. Всичко това е див популизъм, защото те имат вътрешни битки. Кои гласуваха „взъдържал се“ и „против“ актуализацията на бюджета? - Ще почна от групата, която уж беше единна и вътре бяха ПП-ДБ, ИТН и ЗНС.  ПП имат противоречия, ИТН в момента държат мандата, ЗНС ги няма никакви. Кои гласуваха против – БСП. В момента социалистите има вътрешен проблем. Кои гласуваха „въздържал се“ – представителите на ДПС – но един от тях гласува „За“. Преди сесията в неофициален и неформален разговор им казах – недейте пренася вашите вътрешни партийни проблеми като проблеми на обществото, на обществеността, на община Поморие. Тук имаме местна политика, съобразена с интересите на местните хора. Вие си гласувайте по съвест, а вашите партийни проблеми си ги решавайте в партията. Отговорът беше, че това било централно разпореждане от София, лично от г-н Доган и посланик на това послание е народният представител Севим Али. С цялото ми уважение към г-н Али – първо да си реши върешните проблеми в областната структура на партията, след това вътрешните на централно ниво, тъй като е член на ЦОБ, и тогава да прехвърля от болната на здравата глава проблема. Те разпореждт отгоре да се гласува против актуализацията на бюджета на община Поморие, защото, видите ли, кметът е от ГЕРБ. Искат да ми стоварят техните проблеми. ГЕРБ е единствената стабилна политическа партия и Поморие е остров на спокойствието, защото именно кметът е от тази партия“, заяви Алексиев. 

По отношение на актуализацията на бюджета, кметът отбеляза, че в момента изпълнението е 65,5 %, ще бъде на 100 %. И опроверга противниците си, които в началото на годината твърдяха, че финансовата рамка е нереална. 

„Сега не приемат актуализацията, защото сме сожили изпълнението на някои обекти предварително. Затова задържахме сега двете детски градини – да се приеме актуализацията и тогава да ги правим, за да не кажат пак същото. Ами, ето парадоксът, работим за хората, изпълнявайки проекти предварително – не го приемат, спазваме правилата – пак не ги приемат. Стопираха всички тези обекти. Имаме сумати заявления от поморийци, които си купили лодки и джетове, те не могат да си пуснат плавателния съд, наесен няма да могат да влязат за риба. Давам още един пример – в актуализацията има средства за закупуване на камион за сметосъбиране за 400 хиляди лева. След проведена процедура ние го закупихме за 393 хиляди лв., тоест 7 хиляди по-малко, но ние трябва да ги отразим. Сметосъбиращото предприятие имаше заем към Общината в размер на 140 хил., връща си парите, и тях трябва да ги отразим. С тази актуализация какво правим – не одобряват по-ниската цена и парите, които трябва да влязят в Общината. Нашата приходна част расте и изпреварва заложената. Трябва да покрием тези приходи с разходи. Затова актуализираме бюджета“, обясни още кметът. 

Той подчерта, че не е притеснен от днешното решение и отхвърлянето на докладната записка. Още на следващата сесия може да я внесе отново. И е сигурен, че ще бъде приета. 

„Маските на лицемерието най-накрая, след 8 месеца, паднаха. Да играеш роля известно време е лесно, но не може цял живот. Свалиха картите и показаха истинските си лица и каква е мисълта им за развитието на общината. Никаква! Едната част цели партийно и кариерно развитие, а другата – личностно бизнес развитие“, каза в заключение Иван Алескиев. 

Ето и гласуването поименно: 

Адам Адамов (ГЕРБ) – За
Бейхан Мустафа (ДПС) – Въздържал се
Божидар Янушев МК „ЗНС“(ЗНС, ПП-ДБ, ИТН) – Въздържал се
Веселин Анестиев МК „ЗНС“(ЗНС, ПП-ДБ, ИТН) – Въздържал се
Георги Вражев (ГЕРБ) – За
Донка Атанасова-Вранчева (ГЕРБ) – За
Ива Кусева (БСП)– против 
Иван Дачев (ГЕРБ) – За
Илиан Щерев (ГЕРБ) – За
Милен Манолов - МК „ЗНС“(ЗНС, ПП-ДБ, ИТН) – Въздържал се
Назиле Осман (ДПС) – Въздържал се
Найден Пулакев - МК „ЗНС“(ЗНС, ПП-ДБ, ИТН) – Въздържал се
Никола Абрашев (ГЕРБ) – За
Николай Буковинов (БСП – Против
Петя Арнаудова (ГЕРБ) – За
Сезгин Кадил (ДПС) – Въздържал се
Фатме Юсеин (ДПС) – Въздържал се
Христо Христов - МК „ЗНС“(ЗНС, ПП-ДБ, ИТН) – Въздържал се
Христо Широков (ДПС) - За
Юсеин Мехмедали (ДПС) - Въздържал се

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ ОТ ДНЕШНАТА СЕСИЯ НА ОБС-ПОМОРИЕ




В категории: Поморие


Флагман.БГ До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник 18/09/2024, Сряда 20:20 1
Повишиха ги посмъртно
Повишиха ги посмъртно 18/09/2024, Сряда 20:02 1
Флагман.БГ Дядо за пример Дядо за пример 18/09/2024, Сряда 19:57 1
26
Коментара по темата
26.
pomoriec
02.08.2024 12:11:23
0
1
Коментарите съдържаха че ЗНС са предоставили техните съображения защо не са подкрепили тази актуализация на бюджета. Може да потърсите в нета за техния сайт, за да прочетете мотивите им, защото явно Флагман счита това за "рекламни съобщения или спам".
25.
pomoriec
02.08.2024 11:59:13
0
1
Моя грешка - 22 и 23 са коментарите.
24.
pomoriec
02.08.2024 11:58:34
0
1
Преди 5 минути отворих и видях коментари 21 и 22 да съдържат линк със становище на част от опозицията (ЗНС - от техния сайт). Сега рефрешнах и видях, че същите са изтрити. Защо не се предоставя право на отговор, това не е ли по журналистическата етика?
23.
*********
02.08.2024 11:31:39
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
22.
*********
01.08.2024 11:53:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
21.
Корупция
01.08.2024 10:35:15
0
6
Пълна трагедия по училища и детски градини мизерни дворове където пращаме децата си.Липса на учители,директори не спазващи работно време обърнаха го на бащения,общината
имали отговорен за образованието и кой е той? КОНТРОЛ
20.
Родител
01.08.2024 09:48:29
4
1
Значи….заради конфликтите между общинските оправници децата ще останат без двор така ли???
Тея дето са против ,че кмета е облагодетелстван по скоро ги е яд ,че и те не могат да усвоят облагите от някое проектче.
Амаааа хорааааа……
Оставяте децата в мизерията…..
Я се осъзнайте малко.
Там утре ще са и вашите деца или внуци.
Водете си войните,но не за сметка на децата.
19.
КУЧЕ
31.07.2024 19:00:12
0
3
ТОЯ НА ДПС ОБЩИНСКИЯ НЕ СИ ПОПЛЮВА,МАЙ НЯКОЙ ОТ ТЯХ ЩЕ СЕ ИЗКЛЮЧИ КОЙТО Е ЗЛАСУВАЛ ЗА.
18.
Бай Тошо
31.07.2024 16:43:03
0
8
Те не училищата, а администрацията която отговаря по образованието трябва да проверят от РУО,те за това директорите на училищата в общината правят каквото си искат понеже нямат контрол,но и това ще сврше скоро,ГОЛЯМА СХЕМА НА БЕЗОТГОВОРНОСТ
17.
Глас народенннн
31.07.2024 15:00:22
0
7
Защо няма Контрол на училища и детски градини,къде е администрацията която отговаря и контролира дейността им не си мръднаха пръста за тези последни години .Кмета може ли да контролира това всичко нали за това си има хора не да ми дремят на хладничко в офисите си а да вземат да се стреснат малко да не споменаваме имена.Пълно безобразие от градините на няколко училища в селата горите са по чисти има обрасли дървета за една зима за цялото село............
16.
Поморийска бараба
30.07.2024 22:38:07
1
26
Нещо му се разваля рахатлъка на Иванчо. И кранчетата, от които цоца чрез обществените поръчки ,едно по едно , взеха да му спират. Ще дойде и за него Видов ден .
15.
Родител
30.07.2024 22:26:27
0
26
Браво на опозицията. Така му се пада
14.
:)
30.07.2024 22:09:56
0
15
Само капацитети ! :)
13.
Johnny Cash
30.07.2024 22:00:22
0
26
Стига наредени платени статии…управляващите са тежко болни от властомания и свръхжитейска наглост. Разбираме, че Флагман е тяхна основна обслужваща медия, но те скоро протестите ще се обърнат и срещу вас. Бъдете обективни и не им спестявайте безхаберието, кражбите и некадърността - ясно е че са там, за да се облагодетелстват, но отдавна са загубили мяра и чуство за усещане. Ни ги пазете, краят им идвам и всички служби ще им търсят ресто - ще падне едно криене, едно мазане, едно лъжене….няколко месеца и са готови
12.
Бай ганя
30.07.2024 21:43:07
1
24
Ядец за алексиевото училище, не може го направи френски лицей
11.
*********
30.07.2024 21:33:26
0
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
Adam
30.07.2024 20:56:16
0
24
Ograbihme pomoriici no may se usetiha horata.
9.
*********
30.07.2024 20:43:22
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Кмета реве
30.07.2024 20:31:07
1
26
Голямо реване г-н кмете…
Защо ДПС не гласуват със кметя, какво става?
7.
Анхиало
30.07.2024 20:05:48
2
32
То както е тръгнало скоро и тези от ГЕРБ няма да гласуват исканията на Алексиев.
6.
ПЕТЯ ИВАНОВА
30.07.2024 19:47:17
0
30
Да види кмета градските автобуси, пълен боклук, пътуващите започнахме да припадаме от горещината вътре, ама си мълчи нали той си има служебна кола за всичко.
5.
Sezgin
30.07.2024 19:11:23
0
12
Taka li
4.
Бай Амет ЧУбанинъ
30.07.2024 18:56:51
0
24
Кучоооу, наздраве майка. Боли тЪ уя. Фирканту да има. Винаги верен на принципа чест е да обещаеш, глупост е да го изпълниш.
P.S. Поздави на Тони... секретарката
3.
Весела
30.07.2024 18:48:51
13
9
Новоизбраният депутат доста се е охранил. И какво търси тук , а не е в парламента?
2.
Рангел
30.07.2024 18:42:30
3
43
Май опозицията в Общински съвет Поморие стана мнозинство. Трудно ще му е на Алексиев от тук нататък , ако съотношението се запази.
1.
seahorse
30.07.2024 18:27:37
2
48
Време е да се сложи край на герберските грабежи !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи  Може ли така всеки човек да си мести знаците, където реши, пита риторично Мила Колева, а ние отправяме този въпрос към Община Бургас Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Безжизненото му тяло е намерено в спалнята, облято в кръв, на главата имал голяма рана Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Знам, колко деца увлече по плуването и как където и да участва, вее бургаското и българското знаме. И ще продължи да го прави! Защото му предстоят още много, много успехи, подчерта Николов Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца. След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Този Мартин  (по прякор Мартен) забрави, че хората са отишли не заради него, а на благотворително събитие на Григор Димитров и Новак Джокович Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, преминавайки от там Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата
Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина В най-скорошен порядък се подготвят необходимите документи, с които тя да бъде изпратена на специалисти в Чехия, където се произвеждат L-39 Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Компанията е с богата история Има тайна афера Има тайна афера „Отдръпнах се малко. Позволих си да си почина, да събера мислите си,д а прочета книга, да гледам филм. Но защо да не предприемам нещо ново в бъдеще?“, казва тя Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Първоначало на жената й прилошало, но не взела мерки, защото бързала да се прибере Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Инцидентът е станал в Лондон Ще има ли вендинг машини за лекарства Ще има ли вендинг машини за лекарства Фармацевтите са в протестна готовност
доц. Александър Христов доц. Александър Христов Търсим свръхестествено решаване на проблемите, затова има странни явления като "Величие"

Виц на деня Виц на деня Прибира се първокласничка и заявява сърдито:
- Повече няма да стъпя там.
- Защо? - пита я майка й.
- Да чета не мога, да пиша не мога, а да говоря не ми разрешават.
Виц на деня Виц на деня - Любима моя!
- Ако бях любима, нямаше да ходиш по чуждо!
- Щеше да бъдеш единствена, а така - любима.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Често, за да живееш, е нужно повече мъжество, отколкото, за да умреш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори