×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Светият синод за откриването на Олимпийските игри: Пошлост и идейна безвкусица


30 Юли 2024, Вторник, 18:21 ч.
Автор: Флагман

Публикуваме целия текст без редакторска намеса

Светия синод на БПЦ-БП излезе с остра позиция във връзка с церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. 

Публикуваме целия текст без редакторска намеса:

"Безспорна истина е, че повече от две хиляди години до днес в основата на европейската цивилизация стои християнството, стоят християнските ценности и добродетели, т.е. Христовата евангелска нравственост и светоглед. Християнството е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура, а земният живот на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос и на Неговите ученици и последователи е послужил за вдъхновение при създаването на най-великите произведения на човешкото изкуство.

Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема. Много по-важният въпрос обаче остава за предизвикателното, дискриминационно и оскърбяващо религиозните чувства на вярващите християни отношение, което ние не можем да приемем и да премълчим. Тук Христос е категоричен: "Който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда" (Мат. 18: 6-7).

Преди броени дни целият християнски свят беше смутен, съблазнен и оскърбен от представлението при откриването на XXXIII Летни олимпийски игри във Франция. Представените художествени образи – независимо от декларираните от организаторите мотиви – противоречат и са напълно несъвместими с християнската евангелска нравственост, с християнския духовен живот, но също така и със здравия човешки разум, с естественото човешко право, с вековните европейски естетически критерии, както и с класическия идеал за красиво – здрав дух в здраво тяло, заложен в идеята на Олимпийските игри.

Множеството критични гласове, които се чуват от няколко дни насам, свидетелстват за това, че християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят. Защото историята е доказала, че всички опити за борба срещу Христа и светата Му Църква са завършвали с неуспех и са претърпявали крушение.

Пътят на нашия народ е европейският път, но ние сме за християнска Европа; за Европа, която уважава и почита своята история и корени. Убедени сме, че без реална, жива вяра в Христа и в непреходните християнски ценности, Европа няма и не може да има бъдеще."


В категории: Животът


9
Коментара
6 грешки по време на душ
6 грешки по време на душ 20/09/2024, Петък 21:20 0
Рецепта за паниран праз
Рецепта за паниран праз 20/09/2024, Петък 21:00 0
Бременна е
Бременна е 20/09/2024, Петък 17:40 1
9
Коментара по темата
9.
Пусть всегда будет Солнце
30.07.2024 22:05:02
6
3
БПЦ що не са възмути когато товорищ ПУТИН публично по тв камери ЦЕЛУВА по КОРЕМЧЕТО голо 5 год момченце
БПЦ НЕ са възмути кога татарстанката КГБейка Мутрофанова ПОДКУПИ с 5 МИЛИОНА лева ПОПОВЕТЕ в комисията за избар на нов бг потриарх да изберат правилния проКремълски патриарх на България
8.
Някой
30.07.2024 20:23:37
0
4
Друго си е баба Гуси.
7.
Олимпедиада
30.07.2024 19:29:50
0
2
С Русчо Георгиев и Олимпиеца счупихме рекордите по фелацио- американците са доволни :)
6.
Хомосексуален афробългарин
30.07.2024 19:27:51
5
3
Как може такава мерзост, църквата да не оценява такова шоу на уроди!
Слава USраине!
5.
Олимпиец
30.07.2024 18:52:01
9
4
БПЦ масова си падат по мъже(момченца)…Ко реват?Взимат дарения от последни модели електрички,смучат си мечовете и са толкова безгрешни въпреки това.Бог да ни пази от тях!Амин
4.
Русчо Георгиев
30.07.2024 18:43:45
14
3
Кремълският ходжа, назначен за патриарх няма проблем да се снима ухилен като ряпа до посланик на терористи (мутрафанова), но тръгнал злобно да коментира откриване на олимпийски игри в демократична европейска държава и да ретранслира опорките на москалските орки, които бяха изритани от игрите.
3.
К...У...Р
30.07.2024 18:37:54
7
3
ГЛУПАЦИ СВЪРШИ ВИ ГАРАНЦИЯТА И ПАТРИАРХА НЕМОЙ ВИ ПОМОГНА ДУХАЙТЕ СУПАТА АДЪТ НАБЛИЖАВА
2.
Слава на Бога!
30.07.2024 16:02:04
4
12
Слава на Бога и на патриарха, който ни даде Господ по милостта си и човеколюбието си! Мъдри слова,изпълнени с истинска вяра!
1.
Правилно!
30.07.2024 16:00:28
3
16
Не помня откога не съм подкрепял становищата на нашата църква, но подкрепям това.
Издигаме в култ психично болни хора, хора които са опасни за себе си и другите и такива, които са фанатизирани от религията си. Това не е свободомислие, а предателство спрямо ценностите на всички държави в Европа. Преди години терористи нападнаха редакцията на Шарли Ебдо заради карикатура на Мохамед. Сега - Шарли Ебдо ще бъдат обявени за терористи, ако посмеят да направят карикатура на Мохамед.
Бежанците станаха завоеватели.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инж. Петър Кънев е водач на "БСП-Обединена левица" във Втори МИР-Бургас, вижте цялата листа Инж. Петър Кънев е водач на "БСП-Обединена левица" във Втори МИР-Бургас, вижте цялата листа Инж. Петър Кънев е безспорен авторитет и обединителна фигура за актива в региона, а този път социалистите имат силен отбор, с който ще се борят за значително по-добър резултат Диян Камбаната насъскал питбула си към ченгета от Четвърто РУ: Да ви е*а майката боклуци, педе*асти! Ще ви избия всичките Диян Камбаната насъскал питбула си към ченгета от Четвърто РУ: Да ви е*а майката боклуци, педе*асти! Ще ви избия всичките Бургаският рецидивист Диян Тончев-Камбаната разбил устата на единия полицай, а после центрирал в лицето и медик от УМБАЛ-Бургас Рецепта за паниран праз Рецепта за паниран праз Просто и вкусно есенно-зимно предястие 3 зодии, за които октомври ще бъде любов 3 зодии, за които октомври ще бъде любов Забавления за Козирозите Ще спре ли трета лента на АМ „Тракия” войната по пътищата? Ха-ха!!! Ще спре ли трета лента на АМ „Тракия” войната по пътищата? Ха-ха!!! Недейте, че някой ще си помисли, че ползваната за синоним на „магистрала” дума „аутобан” вече е буквална  Започва същинската част по етажните паркинги в бургаския жк „Възраждане”, променят ПУП на терените Започва същинската част по етажните паркинги в бургаския жк „Възраждане”, променят ПУП на терените В края на месеца става ясно дали Общинският съвет ще даде зелена светлина за проекта Ужас! Това са новите очила-чудовища на "Прада" Ужас! Това са новите очила-чудовища на "Прада" Дизайнерите Миуча Прада и Раф Симънс откриха ревюто, наречено "Безкрайно настояще", с рокля с презрамки с флорални мотиви Помните ли как в късния соц бездомните кучета в „Меден рудник“ изчезнаха? Помните ли как в късния соц бездомните кучета в „Меден рудник“ изчезнаха? Понеже не бяхме виждали на живо азиатци, решихме, че новите съседи няма как да не владеят кунгфу, докато не бяха ошамарени на автобусна спирка „Бадемите“ Бременна е Бременна е Ирина Карабаджак, която във втория сезон на "Ергенът" достигна почти до финала, се омъжи през август Забравете за Биг Брадър, ако не искате да гледате това нещо Забравете за Биг Брадър, ако не искате да гледате това нещо В този сезон в къщата ще живее 16 квартиранти, като ще има изненади относно техния състав по време на шоуто
Остави майка си и сестра си да гният в моргата Остави майка си и сестра си да гният в моргата Певицата замина на почивка, вместо да погребе роднините си  Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Президентът на Украйна ще говори и от трибуната на Общото събрание на ООН за войната с Русия Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Известната транссексуална актриса и модел Кесария Абрамидзе е ликвидирана след приемането на закона за хората с различна сексуална ориентация Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Експлозивите били вградени във взривилите се устройства преди те да пристигнат в Ливан Жена беше нападната от питон в дома си Жена беше нападната от питон в дома си В убийствена прегръдка на змията жената прекарала около два часа В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели Детайл е, че тя се намира в благоевградското село Бело поле, където в действителност живеят 600 души Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Това е новата ситуационна мантра на американските демократически говорители в предизборната кампания Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Доц. Спас Ташев намекна, че вицепремиерът Александър Николоски нарекъл българите мизерни под влияние на господарите му от Белград 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби Тийнейджърката е арестувана, издирват неин съучастник Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ще ескалира ли напрежението в Близкия изток?
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня - Мило, да отидем на някое романтично място. Само двамата, да се гушкаме.
- Я не се скатавай, а почвай лютеницата.
Виц на деня Виц на деня Парадоксът във фотографията - колкото са по-стари снимките, толкова си по-млад на тях... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки може да бъде поет... стига да се намери жена, която да го поеме!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори