Леля Стефка ми даде рецепта за тази сладка баница - Катмер с шам фъстък
Прекрасен десерт от турската кухня
Необходими продукти:
4 фини точени кори;
100 г сирене „Маскарпоне“;
60 г шамфъстъци;
50 г краве масло;
30 г кафява захар (+ за поръсване);
мед за сервиране.
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява. Две кори се мажат с масло и се поставят една върху друга. Върху тях се разпределя маскарпонето, като в краищата се оставят по 2 см непокрити. Поръсват се със захарта и част от наситнените шамфъстъци, а останалите се заделят за декорация.
Покрива се с другите 2 кори, също намазани с масло. Краищата на корите се подгъват навътре. Баницата се прехвърля в тава с незалепващо покритие. Поръсва се със захар. Пече се в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, за около 7 минути – до златисто. Нарязва се на квадрати и се поръсва със заделените шамфъстъци. Сервира се с мед, пише bonapeti.bg.