×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Днес се очаква историческо решение на ОбС Бургас, което ще спаси кв. "Крайморие" да стане бетонно гето


Днес се очаква историческо решение на ОбС Бургас, което ще спаси кв. "Крайморие" да стане бетонно гето
Част от сградите, изграждани и към момента, запазват профила на квартала, но в североизточната част има няколко драматични отклонения
30 Юли 2024, Вторник, 07:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Жителите на квартала настояват за ограничения, за да се превърнат в истинска ривиера

 

Днешното 12-ото редовно заседание на Общинския съвет в Бургас за бъдещето на най-бързо развиващата се градска зона в последните няколко години - кв. "Крайморие". Зам.-кметът по строителство, инвестиции и регионална политика Чанка Коралска е вносител на ключовата докладна, която е под №16 в дневния ред - за одобряване на нов Подробен устройствен план (ПУП) на североизточната част на квартала, които са в непосредствена близост до морето.

Идеята е да се контролира застрояването и сградите на първа линия да бъдат ниско строителство с повече въздух и зеленина. С други думи - да не се превърне "Крайморие" в поредното бетонно гето. Бургас вече има печален опит в това отношение с кв. "Сарафово", който е презастроен и като цяло труден за живеене. 

Забраните предвиждат да се запази профила на квартала. С промяната в ПУП-а се намалят параметрите на сградите, въвежда се и ограничение за максимално допустимата застроена площ - до 300 кв.м. Занапред ще се строи до 8 метра или 2 етажа, без терасовиден етаж. Досега можеше да се строят здания на първа линия до 10 метра, без съществени ограничения в РЗП-то

„По този начин ще се разкъса застройката и ще се вмъкне въздух между сградите и ще се запази това, което имаме – къщички в квартала, това, което се търси. Целта е запазим характера на този квартал и неговия силуетен план“, обясни на заседанията на комисиите Тихомир Райчев, главен архитект на Община Бургас.

Решението е приветствано от местните жители, които от доста време настояват това да се случи.

Първият съвременен градоустройствен план на този квартал бе показан в началото на този век от покойния арх.Петко Йовчев. Подробно разпределение на сградите и оформянето на инфраструктурата, предвиждаще това райско кътче да придобие амфитеатрален вид. На първа линия бяха най-ниските сгради, постепенно навътре се появяваха и по-високи. Именно по това време една видна фигура от бизнеса - адв.Тодор Батков започна често да посещава кметството ни, след което стана ясно, че тогавашният бос на футболния "Левски" и ръководител на българския бизнес на руския олигарх Майкъл Чорни, подготвя изграждането на огромен комплекс, наречен от него "Градът на 21 век".

Тодор Батков откупи пет проекта, за да изгради „Града на мечтите“ на ривиерата на нос Форос

След 2010 година обаче идеята замря. Наяве излязоха скандали за заграбени незаконно земи, интересът към този изостанал квартал окончателно стихна към 2013 година, когато отиващото си правителство на Орешарски буквално изсипва в морето 10 млн.лева за имитация на брегоукрепване.

Едва през последните 3-4 години "Крайморие" тихомълком претърпя бурно развитие и се разшири и на север, и на юг. Изградиха се нови фамилни комплекси от модерен тип, а там се местят все повече млади семейства, които са изкушени от възможността да имот свой имот край морето.

Заради прилива на нови жители на квартала в "Крайморие" през тази година ще започне изграждането и на училище - филиал на ОУ "Ал.Г.Коджакафалията". (ВИЖТЕ ТУК)

Какво се случва с "Градът на 21 век"

В бизнес средите на Бургас в началото на годината се чуха слухове, че мистериозни северномакедонски бизнесмени проявявали интерес към проекта на адв. Тодор Батков, но това остана по-скоро в сферата на спекулациите, защото въпросните така и не излязоха на светло.

Проектът на Тодор Батков предвиждаше да се изгради един малък град в земите от нос "Форос" до кв. "Крайморие". Амбициозните планове бяха там да живеят 15 хил. души и да има собствен порт, който да се използва за редовна линия до центъра на Бургас. Последните публични дейности по проекта бяха преди 11 години, когато Батков обяви, че до онзи момент (2013 година), е инвестирал 39 млн. евро. Ако се вярва на думите му - всичко е потънало в канала, защото вече никой не говори за строителството на нос "Форос".

Така трябваше да изглежда т.нар. "Град на 21 век" - мегаломанският проект на Тодор Батков, който си остана само на картинка

Иначе мечтите му бяха смели - да направи една истинска ривиера, която щеше да погълне над 250 млн.евро. Сайтът на проекта и към този момент е активен, но не е подновявян от 15 години. 

Тодор Батков обяви намеренията си за колосалната инвестиция в кв. Крайморие още през есента на 2007 г. Тогава  проектът бе използван за PR на Йоан Костадинов, който се кандидатира за четвърти мандат. Тогова той обеща, че бъдещият тузарски квартал на Бургас ще се разпростре върху повече от 1000 дка на живописния полуостров Кафка.

След като проектът не бе стартиран, централни медии съобщиха, че милионите на адвоката са били стопени от икономичесдката криза. Междувременно за 300 дка от терените избухнаха скандали и съдебни битки, защото се оказа, че преди да бъдат продадени на Батков, тези земи са придобити по съмнителен начин.

През 2008 година стана ясно, че много известни бургаски личности са успели да се уредят със земи в района, а после да ги препродават с огромна печалба на Батков. Към този момент обаче парите им са замразени за неизвестен период от време. Все пак концептуалната промяна на правилата може да доведе до имотно раздвижване в тази градска зона, защото ще се търсят повече парцели, за да задоволят потребността от имоти за клиентите. 

Топ 5 на причините, които превърнаха Крайморие в най-процъфтяващия квартал на Бургас

 

 


В категории: Бизнес , Бургас


12
Коментара по темата
12.
Пусть всегда будет Солнце
30.07.2024 16:07:24
0
6
Точно 20 метра дълга и 5 широка плажна ивица на селското Крайморие
С.авнете с разкошния 4500 метра на места 150метра широк плаж със хубав пясък на Сл.Бряг
11.
Пиленцето от Монако
30.07.2024 12:08:09
1
17
Ривиера на бай Мангал от Меден рудник и качура от Грудово и Дебелт. Само те ходят на тоя цигански плаж.
10.
RE-1
30.07.2024 11:46:08
0
19
Защо ли вече го наричат "Циганският плаж" ?
9.
Българина
30.07.2024 11:13:41
0
13
Когато преди 20г някога за пръв път бях в Крайморие, къщата на хазайката беше на 1-ва линия, днес е на... 5-та линия.

Мисля, че нема какво да добавя.
8.
d
30.07.2024 10:39:32
1
12
Който е трябвало да строи вече си е построил
7.
Така така
30.07.2024 10:34:58
1
11
Кой луд строи там, като всички води от "дъждовните" води на Бургас теченията ги отнасят точно там . Те и затова водораслите там са най-мазни...
6.
Daikin
30.07.2024 10:32:26
0
22
Не разбирам общинските съветници защо не направят спешна промяна в ПУП-а на Сарафово. Там е направо еманацията на строителната глупост. Няма въздух, няма паркоместа, няма тротоари и има блокове като в центъра на града са по-добри отстоянията. Разбирам, че парите са над всичко в общината, но поне малко съвест проявете вече МОЛЯ
5.
do#3
30.07.2024 08:43:04
2
14
Лошото е,че не става въпрос само за първа линия,а за целия квартал,който най- добре би изглеждал с терасовидно разположение на сградите -примерно до 100м от брега само два етажа,от 100-200 три етажа и т.н.......
4.
Бургас
30.07.2024 08:24:23
4
24
Това решение най-вече ощетява жителите,които до момента не са строили нищо на своите парцели,а иначе първа линия е застроена със сгради на 3-4 етажа
3.
Bs
30.07.2024 08:19:52
1
21
Вероятно някой има парцел на втора линия и иска поне от 3 етаж на горе да се вижда море, така че е “уредил” комшията от първа линия.
2.
ала бала
30.07.2024 08:13:19
1
33
в общината пред плика всички са равни.... виждал ли е някой Буджака заснет с дрон..... пълен леш.... ако това е визията ви за квартал... отидете някъде на почивка
1.
Късно е Либе за китка
30.07.2024 08:04:48
0
36
Вече застроиха крайбрежната ивица с бетон.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър  "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора "Шанс за таланта на Бургас” отново ще даде възможност за реализация на даровити млади хора Пресконференцията ще се състои на 17 септември от 11:00 часа в Актовата зала на Центъра за млади таланти И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото И Петканови изпратиха ученик, 5-годишният Габриел премина прага на школото Александра Богданска показа как трябва да изглеждат майките на ученици - с костюм, а не голи крака и изскочили силиконови прелести
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори