През лятото яжте това, ефектът ще ви хареса
Череши, сладка царевица, домати и още нещо
Лятото е може би най-добрият сезон за ядене на пресни продукти и е най-доброто време да се наситите със суперхрани. Въпреки че не е официална научна категория, суперхраните се отбелязват от специалистите по хранене като храни, които са особено богати на хранителни вещества и предлагат множество предимства във всяка порция. Те могат да помогнат за изграждането на силна имунна система, да поддържат здравето на червата и да направят много повече. Много суперхрани са изключително гъвкави, като боровинките и доматите, и могат да бъдат включени в множество ястия и рецепти, така че никога да не ви писне от тях.
Ето най-добрите летни суперхрани, с които да се запасите възможно най-скоро
1. Череши
Нищо не доставя удоволствие в лятната жега така, както вкусна череша. Плодовете са чудесни за леко хапване край басейна или когато сте в движение. Те са пълни с антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и предпазват тялото от увреждане на клетките. Също така са с високо съдържание на калий и витамин С. Черешите имат и много по-нисък гликемичен индекс от другите плодове. Те са богати на полифенолни съединения, които могат да предпазят от метаболитни състояния. Освен това съдържат антоцианини, които могат да допринесат за здравето на мозъка и да предпазят от рак.
2. Сладка царевица
Никое лятно ястие не е пълно без царевица под някаква форма. И да, тя се смята за суперхрана. Добър източник е на витамини и минерали, а на всичкото отгоре има 2 грама фибри в един среден кучан. Те действат като пребиотици за подпомагане на храносмилането и здравето на червата.
3. Домати
Изобилието от домати е чудесно за вашите вкусови рецептори и здраве. Червените зеленчуци получават цвета си от ликопен - мощен антиоксидант, който намалява възпалението в цялото тяло и може да подобри състояния като диабет, кожни и костни заболявания, сърдечни усложнения и превенция на някои видове рак. Друг антиоксидант, лутеинът, е свързан с подобряване на здравето на очите, здравето на сърцето и устойчива когнитивна функция. Препоръчва се да добавяте домати към салати или сандвичи, или пък да им се насладите на салата. Доматите са в разгара на сезона през лятото. Сезонните продукти са не само по-достъпни, но и са на върха си по отношение на хранителност и вкус. Доматите се състоят от около 95 процента вода, така че те допринасят за вашата хидратация, което е особено важно през летните месеци.
4. Мента
Тази богата билка може да бъде страхотен овкусител в летни рецепти за готвене и напитки, а също така е суперхрана. Ментата е ароматна билка, която е в сезон през цялото лято и е пълна с хранителни вещества като витамин А и други антиоксиданти за защита срещу увреждане на клетките, пише Tialoto.bg. Според преглед от 2022 г. в Journal of Herbal Medicine, ментолът - ключов компонент на листата от мента - може да помогне за облекчаване на леки храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема и лошо храносмилане. Добавянето на билката към вашата диета може да бъде нежен начин за поддържане на здравословно храносмилане. Може да прибавите ментата към плодови салати, газирана вода или да я запарите в гореща вода за чай - топъл или студен.
5. Гъби
Яжте гъби в изобилие това лято! Те са един от малкото хранителни източници на витамин D. Нискокалорични са и много богати на хранителни вещества, като съдържат 12 витамина и минерала. Гъбите също са един от малкото източници на аминокиселината ерготионеин, която е антиоксидант, който поддържа здравето на мозъка.
6. Гръцки йогурт
Гръцкото кисело мляко е източник на протеини, който е засищащ макроелемент, който помага за поддържане на управлението на теглото и поддържане на чиста мускулна маса. Също така е добър източник на калций, който е от съществено значение за здравето на костите. Друго предимство на киселото мляко е, че то е естествен източник на пробиотици, които са полезни бактерии, които осигуряват храносмилането и имунната подкрепа. Гръцкото кисело мляко също е отлична основа за летни плодове, като череши, или може да се използва в дресинги за сезонни салати, дипове, маринати, смутита и други.
7. Шамфъстък
Шамфъстъкът е един от малкото растителни източници на пълен протеин, с 6 грама на порция. Също така съдържа здравословни мазнини и е добър източник на фибри. Скорошно проучване на университета Корнел установи, че шамфъстъкът е с много високо съдържание на антиоксиданти. Всъщност нивото се конкурира с това на други популярни храни, които обикновено се смятат за богати на антиоксиданти, включително нарове, боровинки и червено вино.
8. Боровинки
Зареждайте се с боровинки през цялото лято, защото те са чудесна храна за жегите. Антоцианините са антиоксиданти, които придават на боровинките наситения им цвят и осигуряват множество ползи за здравето, като предотвратяване на диабет тип 2, сърдечни заболявания, когнитивен спад и поддържане на здрави черва. Изследване в статия от 2024 г. в Frontiers in Nutrition споделя, че боровинките също могат да подпомогнат възстановяването след напрегнати летни дейности, като подпомагат възстановяването на мускулите. Добавете боровинки към кисело мляко, салати и смутита или просто им се насладете като самостоятелна храна.