×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

През лятото яжте това, ефектът ще ви хареса


29 Юли 2024, Понеделник, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Череши, сладка царевица, домати и още нещо

Лятото е може би най-добрият сезон за ядене на пресни продукти и е най-доброто време да се наситите със суперхрани. Въпреки че не е официална научна категория, суперхраните се отбелязват от специалистите по хранене като храни, които са особено богати на хранителни вещества и предлагат множество предимства във всяка порция. Те могат да помогнат за изграждането на силна имунна система, да поддържат здравето на червата и да направят много повече. Много суперхрани са изключително гъвкави, като боровинките и доматите, и могат да бъдат включени в множество ястия и рецепти, така че никога да не ви писне от тях. 

Ето най-добрите летни суперхрани, с които да се запасите възможно най-скоро

1. Череши
Нищо не доставя удоволствие в лятната жега така, както вкусна череша. Плодовете са чудесни за леко хапване край басейна или когато сте в движение. Те са пълни с антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и предпазват тялото от увреждане на клетките. Също така са с високо съдържание на калий и витамин С. Черешите имат и много по-нисък гликемичен индекс от другите плодове. Те са богати на полифенолни съединения, които могат да предпазят от метаболитни състояния. Освен това съдържат антоцианини, които могат да допринесат за здравето на мозъка и да предпазят от рак. 

2. Сладка царевица
Никое лятно ястие не е пълно без царевица под някаква форма. И да, тя се смята за суперхрана. Добър източник е на витамини и минерали, а на всичкото отгоре има 2 грама фибри в един среден кучан. Те действат като пребиотици за подпомагане на храносмилането и здравето на червата. 

3. Домати
Изобилието от домати е чудесно за вашите вкусови рецептори и здраве. Червените зеленчуци получават цвета си от ликопен - мощен антиоксидант, който намалява възпалението в цялото тяло и може да подобри състояния като диабет, кожни и костни заболявания, сърдечни усложнения и превенция на някои видове рак. Друг антиоксидант, лутеинът, е свързан с подобряване на здравето на очите, здравето на сърцето и устойчива когнитивна функция. Препоръчва се да добавяте домати към салати или сандвичи, или пък да им се насладите на салата. Доматите са в разгара на сезона през лятото. Сезонните продукти са не само по-достъпни, но и са на върха си по отношение на хранителност и вкус. Доматите се състоят от около 95 процента вода, така че те допринасят за вашата хидратация, което е особено важно през летните месеци.

4. Мента
Тази богата билка може да бъде страхотен овкусител в летни рецепти за готвене и напитки, а също така е суперхрана. Ментата е ароматна билка, която е в сезон през цялото лято и е пълна с хранителни вещества като витамин А и други антиоксиданти за защита срещу увреждане на клетките, пише Tialoto.bg. Според преглед от 2022 г. в Journal of Herbal Medicine, ментолът - ключов компонент на листата от мента - може да помогне за облекчаване на леки храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема и лошо храносмилане. Добавянето на билката към вашата диета може да бъде нежен начин за поддържане на здравословно храносмилане. Може да прибавите ментата към плодови салати, газирана вода или да я запарите в гореща вода за чай - топъл или студен.

5. Гъби
Яжте гъби в изобилие това лято! Те са един от малкото хранителни източници на витамин D. Нискокалорични са и много богати на хранителни вещества, като съдържат 12 витамина и минерала. Гъбите също са един от малкото източници на аминокиселината ерготионеин, която е антиоксидант, който поддържа здравето на мозъка. 

6. Гръцки йогурт
Гръцкото кисело мляко е източник на протеини, който е засищащ макроелемент, който помага за поддържане на управлението на теглото и поддържане на чиста мускулна маса. Също така е добър източник на калций, който е от съществено значение за здравето на костите. Друго предимство на киселото мляко е, че то е естествен източник на пробиотици, които са полезни бактерии, които осигуряват храносмилането и имунната подкрепа. Гръцкото кисело мляко също е отлична основа за летни плодове, като череши, или може да се използва в дресинги за сезонни салати, дипове, маринати, смутита и други.

7. Шамфъстък
Шамфъстъкът е един от малкото растителни източници на пълен протеин, с 6 грама на порция. Също така съдържа здравословни мазнини и е добър източник на фибри. Скорошно проучване на университета Корнел установи, че шамфъстъкът е с много високо съдържание на антиоксиданти. Всъщност нивото се конкурира с това на други популярни храни, които обикновено се смятат за богати на антиоксиданти, включително нарове, боровинки и червено вино.

8. Боровинки
Зареждайте се с боровинки през цялото лято, защото те са чудесна храна за жегите. Антоцианините са антиоксиданти, които придават на боровинките наситения им цвят и осигуряват множество ползи за здравето, като предотвратяване на диабет тип 2, сърдечни заболявания, когнитивен спад и поддържане на здрави черва. Изследване в статия от 2024 г. в Frontiers in Nutrition споделя, че боровинките също могат да подпомогнат възстановяването след напрегнати летни дейности, като подпомагат възстановяването на мускулите. Добавете боровинки към кисело мляко, салати и смутита или просто им се насладете като самостоятелна храна.


В категории: Лайфстайл


Коментари
Мъжемелачка е
Мъжемелачка е 08/09/2024, Неделя 16:41 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хаос при отпускането на лекарства с електронни рецепти Хаос при отпускането на лекарства с електронни рецепти Собственикът на верига аптеки заяви, че промяната на системата е безпардонно отношение към целия бранш Защо никога не трябва да сушите дрехи в стаята Защо никога не трябва да сушите дрехи в стаята Въпреки напредъка на технологиите, не всеки има  сушилня вкъщи или външен простор Опасни бонбони за деца заливат пазара у нас Опасни бонбони за деца заливат пазара у нас Сладкишите могат да причинят редица здравословни проблеми Жестока трагедия: Майката на Хриси, убита от надрусания Семерджиев, почина от мъка по дъщеря си Жестока трагедия: Майката на Хриси, убита от надрусания Семерджиев, почина от мъка по дъщеря си Жената си е отишла няколко месеца по-късно след тежката катастрофа Сметище на птицеферма пламна и обгази Пловдив Сметище на птицеферма пламна и обгази Пловдив От Регионалната екоинспекция уверяват, че няма замърсяване на въздуха Катастрофа блокира изхода от прохода „Шипка“ Катастрофа блокира изхода от прохода „Шипка“ Кръстовището е едно от опасните места в региона, където станаха десетки катастрофи с десетки ранени и загинали Разводите поскъпват заради минималната заплата Разводите поскъпват заради минималната заплата Увеличава се и издръжката за децата Църквата отбелязва Рождество Богородично Църквата отбелязва Рождество Богородично Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа Времето е само за плаж! Слънчева неделя с температури до 30 градуса Времето е само за плаж! Слънчева неделя с температури до 30 градуса Прогноза за времето - 8 септември, неделя Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“
Тя е на 30 години, дъщеря на големи звезди, но не знаем почти нищо за нея Тя е на 30 години, дъщеря на големи звезди, но не знаем почти нищо за нея Бела, както я наричат по-често, е осиновена малко след раждането си през 1992 година Стрелец откри безразборна стрелба на магистрала Стрелец откри безразборна стрелба на магистрала Най-малко 7 души са ранени Ще ядем шоколад без какао заради климатичните промени Ще ядем шоколад без какао заради климатичните промени Търси се алтернатива Нов вирус: Великобритания започва ваксинация на възрастни и бременни Нов вирус: Великобритания започва ваксинация на възрастни и бременни Всяка година около 213 000 деца в Европа попадат в болница заради него Ердоган призовава за ислямско обединение срещу Израел Ердоган призовава за ислямско обединение срещу Израел Той направи този коментар по повод убийството на жена с турско и американско гражданство Китайска лаборатория, свързана с изтичане на Covid, може също да е пуснала друг смъртоносен вирус Китайска лаборатория, свързана с изтичане на Covid, може също да е пуснала друг смъртоносен вирус Според Световната здравна организация (СЗО) на ООН 125 положителни проби за полиомиелит са се появили в Афганистан миналата година Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори