×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Туристи ще унищожат това чудо на природата


29 Юли 2024, Понеделник, 09:23 ч.
Автор: Флагман.бг

Когато слънцето се спуска, мнозина се присъединяват към тях, скупчвайки се по брега или по балкони с готови камери за снимки

Въоръжени със селфи стикове и телефони, туристите заливат гръцкия остров Санторини отвсякъде – с лодки от гигантски круизни кораби, с автобуси, които криволичат по стръмните склонове, на магарета, които потропват по калдаръмените улици, разказва репортаж на Ройтерс от острова. Някои пренебрегват следобедната жега, за да намерят добро място сред варосаните къщи и църквите със сини куполи, където чакат с часове, за да видят прочутия залез на острова.

Когато слънцето се спуска, мнозина се присъединяват към тях, скупчвайки се по брега или по балкони с готови камери за снимки. „Това е моя мечта от гимназията насам“, казва 40-годишната американска туристка Мария Таварес. За много от 20-те хиляди постоянни жители на Санторини обаче някога идиличният остров със старомодни села и девствени плажове е разрушен от масовия туризъм.

На фона на протестите срещу прекомерния туризъм, които избухват в други ваканционни дестинации като Венеция и Барселона, Санторини е един от най-ярките примери за въздействието на тълпите посетители върху дадено място. 

Местните власти се присъединиха в призивите на други популярни туристически места за налагането на квота на посетителите.

Нарастващият брой чуждестранни туристи (около 3,4 млн. души са посетили острова през миналата година според кмета Никос Зорзос) натоварва остарялата инфраструктура и прави цените на жилищата недостъпни за местните жители.

Зорзос казва, че от години настоява пред властите да не позволяват нито едно ново легло на острова и е предложил ограничаване на посетителите от круизни кораби до 8000 на ден (от около 17 хиляди в момента). „В интерес на страната ни е да има граница“, казва той.

Дори собственици на заведения, които печелят от туризма, са обезпокоени. „Нашият стандарт на живот се влоши“, казва Йоргос Дамигос, собственик на хотел с 14 стаи, отворен от родителите му през 80-те години на миналия век. „Санторини е чудо на природата“, което е заплашено да се превърне в „чудовище“, допълва той.

За някои на Санторини обаче повечето туристи са нещо добро. „Всичко е възможно, когато има планиране и инфраструктура“, казва Александрос Пелеканос от търговската камара на острова. „Искаме ли пари или не? Искаме ли да имаме работа и приходи или не? Не можеш да си стоиш на мира и на спокойствие и да правиш пари“, заявява той.

Туристите не изглежда да обръщат внимание, когато шумно преминават край знак с надпис: „Молим за уважение. Това е Вашата ваканция… но е нашият дом“.


В категории: Животът


Мъжемелачка е
Мъжемелачка е 08/09/2024, Неделя 16:41 1
6
Коментара по темата
6.
Лечков
30.07.2024 22:46:45
0
1
България е пъти по хубава от Санторини. Оставете Гърция и отидете на Черно Море. Няма по хубаво.
5.
Уникална гледка
29.07.2024 15:39:24
1
0
Кокошарниците на Санторини :)
4.
И какво излиза?!
29.07.2024 13:01:22
0
1
Туристите цапат,
Дерiбеит€ лапат,
а местните отнасят.

В Бургас и по Бетономорието как сме, съграждани?! Някаква разлика от схемата?
3.
Венеция
29.07.2024 11:38:03
1
2
Туристите са голяма напаст. Съсипват всичко до което се докопат. За това не ги искат на повечето добри места.
2.
2
29.07.2024 10:45:36
1
4
Алчно дупе кръв сере.
1.
Флегми
29.07.2024 09:32:01
6
6
И да го унищожат пак няма да има хора на Лайномориетп
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хаос при отпускането на лекарства с електронни рецепти Хаос при отпускането на лекарства с електронни рецепти Собственикът на верига аптеки заяви, че промяната на системата е безпардонно отношение към целия бранш Защо никога не трябва да сушите дрехи в стаята Защо никога не трябва да сушите дрехи в стаята Въпреки напредъка на технологиите, не всеки има  сушилня вкъщи или външен простор Опасни бонбони за деца заливат пазара у нас Опасни бонбони за деца заливат пазара у нас Сладкишите могат да причинят редица здравословни проблеми Жестока трагедия: Майката на Хриси, убита от надрусания Семерджиев, почина от мъка по дъщеря си Жестока трагедия: Майката на Хриси, убита от надрусания Семерджиев, почина от мъка по дъщеря си Жената си е отишла няколко месеца по-късно след тежката катастрофа Сметище на птицеферма пламна и обгази Пловдив Сметище на птицеферма пламна и обгази Пловдив От Регионалната екоинспекция уверяват, че няма замърсяване на въздуха Катастрофа блокира изхода от прохода „Шипка“ Катастрофа блокира изхода от прохода „Шипка“ Кръстовището е едно от опасните места в региона, където станаха десетки катастрофи с десетки ранени и загинали Разводите поскъпват заради минималната заплата Разводите поскъпват заради минималната заплата Увеличава се и издръжката за децата Църквата отбелязва Рождество Богородично Църквата отбелязва Рождество Богородично Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа Времето е само за плаж! Слънчева неделя с температури до 30 градуса Времето е само за плаж! Слънчева неделя с температури до 30 градуса Прогноза за времето - 8 септември, неделя Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“
Тя е на 30 години, дъщеря на големи звезди, но не знаем почти нищо за нея Тя е на 30 години, дъщеря на големи звезди, но не знаем почти нищо за нея Бела, както я наричат по-често, е осиновена малко след раждането си през 1992 година Стрелец откри безразборна стрелба на магистрала Стрелец откри безразборна стрелба на магистрала Най-малко 7 души са ранени Ще ядем шоколад без какао заради климатичните промени Ще ядем шоколад без какао заради климатичните промени Търси се алтернатива Нов вирус: Великобритания започва ваксинация на възрастни и бременни Нов вирус: Великобритания започва ваксинация на възрастни и бременни Всяка година около 213 000 деца в Европа попадат в болница заради него Ердоган призовава за ислямско обединение срещу Израел Ердоган призовава за ислямско обединение срещу Израел Той направи този коментар по повод убийството на жена с турско и американско гражданство Китайска лаборатория, свързана с изтичане на Covid, може също да е пуснала друг смъртоносен вирус Китайска лаборатория, свързана с изтичане на Covid, може също да е пуснала друг смъртоносен вирус Според Световната здравна организация (СЗО) на ООН 125 положителни проби за полиомиелит са се появили в Афганистан миналата година Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори