Време е за неделно изкушение: Пригответе чалма бюрек като туркините по тази рецепта
Това е едно от онези ястия, което ви печели още с първата хапка
Чалма-бюрек – зад това интересно име се крие вкусна и ароматна баница с месо, любима на турците и всички балканци. Това е едно от онези ястия, което ви печели още с първата хапка! Името, естествено, идва от приликата на готовите банички с турска чалма.
Опитайте уникалната рецепта, като я приготвите точно както правят турските домакини. Ето какво ви трябва:
Необходими продукти:
За тестото:
800 г универсално брашно
1 чаена лъжичка суха мая (5 г)
1 чаена лъжичка сол (6 г)
500 мл мляко
За плънката:
500 г кайма
100 г лук
сол, черен пипер
За намазване:
малко масло, мляко, 1 жълтък
Начин на Приготвяне:
1. Замесете средно меко тесто от посочените съставки. Покрийте и оставете да почине за 10 минути.
2. Смесете каймата със ситно нарязания лук и подправете на вкус.
3. Разделете тестото на 4 части. оформете на топки, покрийте и оставете да почине за 10 минути.
4. Върху набрашнен плот разточете тестото на тънка кора.
5. Намажете повърхността с разтопено масло по цялата повърхност и разпределете една четвърт от плънката.
6. Завийте кората на руло. И след това на охлюв. Покрийте ги и ги оставете да починат 20 минути.
7. След изминалото време внимателно ги изравнете с длан, а след това и с точилка.
8. Подредете ги в тава, застлана с хартия и ги намажете с жълтък, в който сте добавили малко мляко.
9. Печете ги в предварително загрята фурна на 185 градуса, за 35-40 минути или докато се зачервят.