Забравете за дългото потене на котлона: Макаронената запеканка на баба става за 10 минути
Мусака ли?! Не искам и да чуя вече!
Най-вкусната вечеря за 10 минути! Това е рецептата на моята баба, много просто и вкусно ястие, което може да опитате вместо традиционната мусака с кайма и картофи. Аз лично го предпочитам – и по-бързо, и по-лесно, и по-вкусно е! Ето какво ви трябва за вкусната Макаронена запеканка на баба.
Необходими продукти:
500 г паста (Stellini паста)
100 г настърган кашкавал/моцарела
За белия сос:
50 г масло
15 г брашно
500 мл мляко
За плънката:
1 глава лук
3 скилидки чесън
700 г кайма
200 г доматен сос
сол, черен пипер, индийско орехче, подправки на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сварете пастата „al dente“ според указанията на опаковката. В тиган разтопете маслото на ниска температура и запържете брашното, докато леко пожълтее.
Постепенно се налива млякото и се разбърква до сгъстяване. Подправете соса със сол и черен пипер.
2. Изсипете соса в сварената паста и разбъркайте. Добавете натрошеното сирене и разбъркайте отново, докато всичко стане гладко.
3. В тиган запържете ситно нарязания лук и настъргания чесън, след което добавете каймата и оставете да къкри, докато смени цвета си и се изпари излишната течност. Подправете, добавете доматения сос и разбъркайте.
4. В намаслен огнеупорен съд се нареждат: половината паста, половината плънка с кайма, половината паста и се завършва с плънка. Отгоре се поръсва настърган кашкавал.
5. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 30 минути.
"Най-вкусната вечеря за 10 минути!"
20 минути за пастата, 20 минути за соса и запържване каймата, после 30 минути във предварително загрята фурна.... уроди.