×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Сърбия апартаментите са най-скъпи от цяла Европа, а в Гърция - най-евтини


23 Юли 2024, Вторник, 17:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Една от основните причини за силния ръст на цените на апартаментите в Сърбия е, че лихвите по жилищните кредити все още са доста ниски

Въпреки че продължаващата криза на разходите за живот, както и растящата инфлация и по-високите лихвени проценти действаха донякъде като дефлатори, няколко европейски държави все още са свидетели на покачващи се цени на апартаментите на квадратен метър през последната година.

Според проучване на Deluxe Holiday Homes, използващо данни от Bank of International Settlements (BIS) и Numbeo, Сърбия взима короната за най-рязък ръст на цените на апартаментите от 2023 до 2024 г. Литва е на второ място, а Румъния е на трето място . Малта и Испания също отбелязаха значително увеличение на цените на апартаментите през последната година.

Въпреки че Сърбия отбеляза най-голямото увеличение на цените на апартаментите през годината, Швейцария все още запазва най-високата цена на квадратен метър от 18 781 евро, както и най-високите средни доходи и разходи за живот. От друга страна, Гърция има най-ниската цена на квадратен метър - 2899 евро.

Сърбия

В Сърбия цените на апартаментите на квадратен метър скочиха с 82,66% от 2023 г. до 2024 г., до около 3721 евро, но средният доход не изглежда да се увеличава с този темп, достигайки средно 764 евро на месец. Разходите за живот обаче са относително ниски в Сърбия - 641 евро на месец, което потенциално смекчава донякъде експоненциалното покачване на цените на апартаментите.

Една от основните причини за силния ръст на цените на апартаментите в Сърбия е, че лихвите по жилищните кредити все още са доста ниски. Има и много инвестиции в имоти от граждани, които се опитват да насочат валутните си спестявания в сектора.

Това често е един от най-печелившите начини за инвестиране на чуждестранна валута в Сърбия, тъй като спестяванията в чуждестранна валута носят много малка лихва в банките. От друга страна, колебанията на валутния курс продължават да представляват голяма заплаха.

Директното инвестиране в сръбски недвижими имоти също има повече смисъл за хората с нетрадиционни или гъвкави работни места, тъй като без постоянна работа те нямат голяма надежда да получат банкови жилищни заеми. Липсата на други подходящи инвестиционни възможности също доведе до допълнителен интерес към сектора на недвижимите имоти.

Голямото количество по-евтини възможности за строителство и инфраструктура в предградията и покрайнините на градовете също означава, че не е необходим твърде много капитал, за да станете първоначален инвеститор в недвижими имоти в Сърбия.

Войната между Русия и Украйна също доведе до голям приток на руски и украински наематели в Сърбия през последните няколко месеца, търсещи да избягат от войната и нейните последици. В резултат на това те обикновено предлагат да платят повече за апартаменти, което води до това наемодателите често да гонят настоящите наематели, за да ги настанят.

Литва

Цените на апартаментите в Литва скочиха със 75,78% от 2023 г. до 2024 г. до 4841 долара, като разходите за живот са малко по-високи от тези в Сърбия - средно 828 долара на месец. Средните заплати обаче са почти двойно по-високи от сръбската ставка от 1624 долара на месец.

Като такъв, въпреки че цените на имотите в Литва все още растат силно напоследък, тази инфлация изглежда все още не се е разпространила твърде много върху разходите за живот в сравнение с останалата част от Европа.

Цените на апартаментите в Литва се повишиха поради няколко причини през последните няколко месеца. Един от основните фактори е относително силен ръст на заплатите в някои сектори, за да се издържи на по-високата инфлация, пишат от Euronews.

В страната също се наблюдава значително увеличение на разходите за строителни материали, както и разходите за труд. През последните няколко години много повече IT компании създадоха база във Вилнюс и други по-големи градове, поради относително ниските оперативни разходи. В резултат на това има наплив от служители и техните семейства, които търсят апартаменти в тези райони.

Освен това по време на пандемията и след това няколко литовски продавачи на недвижими имоти, за разлика от западноевропейските си колеги, избраха да изчакат спада, вместо да намалят цените си.

По същия начин пазарът на жилищно строителство също беше значително активен, като същевременно предлагаше допълнителни предимства на потенциалните купувачи. Като такава, страната все пак успя да излезе от пандемията със сравнително силен пазар на недвижими имоти.

Румъния

На трето място е Румъния със 74,50% скок в цените на апартаментите при 3185 долара за квадратен метър. Въпреки това разходите за живот все още са значително ниски в сравнение със западноевропейските колеги - 679 долара. От друга страна, средният доход също беше умерено нисък - 1093 долара.

Цените на апартаментите в Румъния отбелязаха голямо увеличение през последните няколко години поради повишеното търсене и недостига на нови апартаменти. Това се дължи главно на по-високите разходи за строителство, както и на недостига на работна ръка и неподдържащите фискални мерки.

Развитието на инфраструктурата се увеличава през последните няколко години и заплатите също така растящи донякъде доведоха до нарастващо търсене в сектора на недвижимите имоти напоследък.

Източник: Труд
 


В категории: Животът


2
Коментара
Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
2
Коментара по темата
2.
В БъСъ са най-нерентабилни
23.07.2024 19:16:27
0
7
В Сърбия, ама къде?
В Бургас са най-скъпи жилищата. Европейски цени на жилища с ниско качество на строителство и нисък базов доход
1.
:)
23.07.2024 17:46:33
0
7
кажете и после данъка на апартамента колко е, има ли такса подръжка, къде се намира, и тука в Звездец може да вземеш цял блок за 50 000 лв
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори