×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Летящи политици над злочести хорица - България гори


Летящи политици над злочести хорица - България гори
И на всичкото отгоре системата за известяване при бедствия и аварии BG Alert не работи, ако токът е спрял и няма покритие на мобилните оператори
21 Юли 2024, Неделя, 21:14 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

А че техника липсва е факт, макар в предишния кабинет са осигурени пари за над 300 пожарни автомобила

Вчера (бел.авт. – събота) българската православна църква почета паметта на Св. пророк Илия - покровител на светкавиците и гръмотевиците, носещ дъжд и влага, пазещ реколтата на стопаните от пожари. 

Именно в тези дни дъждът наистина ни е необходим. Гори половин България, на много места е обявено и бедствено положение. По данни от пожарната, към днешна дата близо 90 са активните пожари, като за гасене на горските и полските са ангажирани над 316 единици техника и над 900 огнеборци. 

Хиляди декари гора и зелени площи са вече изпепелени, редица хора загубиха домове, покъщнината и животните си, а в борбата с огъня вече има и две жертви – загинаха двама пожрникари от горското стопанство до село Голешово. Момче-доброволец пък е в болница, с много тежки изгаряния.

Политиците ни отново използваха трагедията

И по стар роден обичай, изведнъж всичките партии и политици се сетиха, че проблем има. Не просто проблем, а дългогодишен и сериозен. Нямало техника за гасене на пожари. Ами, няма, да, много сте прозорливи! Но техника няма от години, не от днес, а и всяко лято има подобни бедствия, не само това. Сега ли го разбрахте?

Делян Пеевски заяви, че ДПС ще поиска среща на парламента със служебните министри заради ситуацията, „да се купят хеликоптери, да се отпуснат средства за обезщетения". Звучи много хубаво, но пак да повторим – това не е проблем от днес или вчера, за да се сещат едва сега управляващите, че трябва да се действа. 

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов също изведнъж прозря, че е време „да осигурим нужната техника на българските пожарникари. И Гуцанов откри топлата вода, похвално!

ГЕРБ поискаха „да предприемем мерки, за да задължим Министерски съвет да осигури необходимите средства за компенсиране на пострадалите лица във връзка с пожарите в страната". Чудесно, но те управляваха доста години.
ПП-ДБ и Възраждане видяха отличен повод да поискат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради пожарите. Костадинов пък поиска оставката и на Димитър Главчев, и на цялото правителство. "Пожарите се локализираха за часове, не за седмици. Къде е армията в момента", попита той.

Кирил Петков не пропусна да си направи ПР, пускайки публикация във Фейсбук, че с Николай Денков са прелетели над едно от най-пострадалите села – Воден, но отивайки на място, възмутени, хората опитаха да го изгонят. 

 

По думите на служебния министър на отбрана Атанас Запрянов са необходими около 250 хил. лева, за да може в бърз порядък да бъдат оборудвани още два хеликоптера за гасене на пожари. Защо едва сега, е реторичен въпрос.

Защото нашите управници, без значение от позициите и окраската им, просто толкова си могат. До следващия път и до следващото бедствие.

Президентът Румен Радев също се включи, за да критикува решение на парламента, с което депутатите задължиха служебното правителство да планира купуването на специализирана летателна техника за гасене на пожари. Според него, това не били лади, а специална летателна техника. 

С оглед и на поредните избори, които предстоят, няма как да не окачествим поведението на „елита” ни, просто като трупане на дивиденти преди изборите или направо по-рано започнала предизборна кампания. На фона на злочестите хорица, останали без всичко свое, които видяхме през последните дни – крайно цинично и грозно.

Общо взето, всяко чудо за три дни. След този период всичките ни политици ще са забравили, че този проблем е дългогодишен, че решението отдавна чака, че правителствата се сменят, но само си прехвърлят топката. 

Приоритети, приоритети

Управниците ни все не успяват или съзнателно не отчитат реалните нужди. Купиха се доста скъпи автомобили за МВР, за които все още остава под въпрос как точно ще помогнат за пътната безопасност. Да не говорим за автомобилите на депутатите ни, които винаги – няма значение кой е управляващ, са били луксозни и не са пестени средства за тях. Редовно се и обновяват. А иначе всеки следващ вика – ние не сме като предишните, няма да крадем и да правим неразумни харчове, по-добри сме! 

А че техника липсва – факт. Но принципът не трябва да е само дайте да дадем, защото не е въпросът просто да се купят машини, които да стоят неизползваеми, задължително е и наличието на обучен екипаж. И най-големият проблем е, че отново говорим за нещо на парче, за измиване на ръцете, за половинчата работа. След като минат жегите, въпросът ще бъде забравен, и така – до следващото лято, когато ситуацията ще се повтори. Е, преди това ще преминем през поредната серия наводнения, по време на които ще се нагледаме и наслушаме на същите оправдания.

Всъщност по време на спешно свиканото заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси стана ясно, че в предишния кабинет са осигурени пари за закупуване на над 300 пожарни автомобила, но поради някакви обстоятелства, това не е направено все още.

А истината е, че пари винаги се намират, но все постфактум, все след трагедията, все късно. Така е винаги при различни бедствия и сериозни проблеми – дали ще говорим за пожари, наводнения или пътища, няма значение.

Другите проблеми

Стана ясно и че системата за известяване на населението при бедствия и аварии BG Alert не работи при липса на ток и няма покритие на мобилните оператори на терен. Тя не се е включила и при пожара в ямболското село Воден, като според очевидци, е имало само полицай, който е предупреждавал жителите, камбаната на селото също е започнала да бие. А в района на селото, включително и днес, по данни от пожарната, продължава да гори на два фронта - на изток и югозапад. 

Все по-сериозно се говори, че част от пожарите са умишлено предизвикани. Например на 18.07 е възникнал пожар в Резерват „Стенето“, Национален парк „Централен Балкан“, където пожарникарите, парковите служители и горските, отзовали се на сигнала, са установили, че ситуацията е усложнена от разхвърляни шипове по основния път към резервата, като вследствие колите на служителите от Национален парк „Централен Балкан“ са с нарязани гуми. 

Разбира се, появиха се и конспиративни теории. Според  някои, пожарите са предизвикани от поддръжници на соларните паркове и Зелената сделка, които по този начин разчистват терени. Други пък са убедени, че това е активно мероприятие от руска страна. 

Но според експертите, когато има известна причина за възникването на пожар, много често тя е свързана с човек, но не с някакво глобално съзаклятие, а с чиста безотговорност. Макар голяма част от пожарите да се водят с неизвестна причина, те също са свързани с дейността на хората – палене на стърнища, на тревни площи с цел чистене и прочее, както и многобройните случаи на палене на огън, без съобразяване с обстановката. Съвсем отделна графа са и напълно умишлените палежи. Най-редки са естествено възникналите пожари, като например по време на буря, когато светкавица подпалва дърво.

Не бива да пропускаме и по принцип тромавата процедура по отпускане на обезщетения на пострадалите, които и като суми са недостатъчни, а и често отнема дълги месеци, за да стигнат парите до хората. 

Министерството на финансите разработва Програма за компенсиране на пострадалите с няколко различни източници на финансиране, но докато на практика не се случи, всичко е в сферата на обещанията.

Дори и обещаните фургони, някои от които вече са във Воден, са временно решение, което да подслони хората. С какви пари, кога, как и дали ще успеят да възстановят изпепелените си къщи, никой не коментира, нито смее да прогнозира.

И в съчетание между престъпното безхаберие на гражданите, липсата на подходяща техника, неадекватните действия на държавата от години, както и отсъствието на ясно регламентирано законодателство, което да категоризира бързо не просто като умишлен палеж, а като тероризъм по чл. 108а или чл. 96, ал. 3 от Наказателния кодекс всички умишлени палежи, резултатите са налице – загинали хора, невъзвратимо изгорели горски масиви, погубени животни, изпепелено имущество.
 


В категории: Животът


Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
22
Коментара по темата
22.
Там
23.07.2024 06:50:04
0
1
Дрона срещу Бойко е хавата не с хабете
21.
ДоГошо
22.07.2024 15:45:57
6
3
Кочината ни е празна. Полетите на Радев, лъжеца Киро и мънкащата мижитурка Денков бяха върха на цинизма, бездушието и подигравка с човешкото нещастие и страдания.
20.
ДоГошо
22.07.2024 15:45:22
5
1
Кочината ни е празна. Полетите на Радев, лъжеца Киро и мънкащата мижитурка Денков бяха върха на цинизма, бездушието и подигравка с човешкото нещастие и страдания.
19.
seahorse
22.07.2024 15:41:08
1
5
До 11 Приятелю ,извстно ли ти е ,че прз 12 годишното управление на ГЕРБ се "губят" 100 милиарда евра според ЕС.Тези разбойници отдавна трябваше да са в затвора,но муренско-свинското задкулисие ги пази от затворила очите си Кьовеши !
18.
ХХ
22.07.2024 09:50:35
5
6
Като чета импотентните напъни на ПП електората да троши с фалшиви опрки, оставам с впечатления, че Тиквата няма никаква вина за състоянието на Гражданска защита и вероятно даже е помагал.
17.
Салимехмед
22.07.2024 07:08:09
8
13
Заглавито на новината трябваше да бъде "Летящи Шарлатани над България". Веднага да се корегира.Заповед от Салимехмед.
16.
_nib_
22.07.2024 01:14:43
2
10
Ааааа-ха-ха-ха-ха...
Суриката стои като глист.
15.
Клиника на предпоследния етаж
22.07.2024 00:17:02
4
18
Тези крийчъри нямат никаква съпричастност, никакво състрадание. Социопати, психопати, нарциси и откровени идиоти. Властта е в ръцете нана душевно болни, а лакеите им са обикновени политкриминални функционери.
14.
Хахахаха хаховци от харвард
21.07.2024 23:55:58
7
27
Розовият комсомол в атака.
Да ва еба в програмистите, изкуственият интелект щял да върши всичко....
Няма специалисти, има само програмисти и финансисти с купени дупломи от курсове, дори онлайн!
Едно е да искаш, друго е да го можеш, а съвсем трето и четвърто е да го направиш!
Управлението на държавата не е да се учиш като на учебна газка!
Двойкаджии, но лакоми, продажни, зависими и крадливи!
Разликата е в носовете, на Киро е напудрен, на Чашков е патладжан,
но резултатът е опияняване и мозъчно затъпяване!
13.
Хахаха
21.07.2024 22:46:14
17
18
Аааааа няма да рИветИ. Другия път пак за боче кухото да гласувате. Той купи хеликоптери,самолети и пожарни коли. Да ва ева в тъпите ганьовци.
12.
???
21.07.2024 22:24:04
8
40
Путин предният път прати самолет и пожарите бяха набързо изгасени, сега обаче от трите най дългия ще видим нали много се дървим на руснаците, защо не ни пратят хеликоптери за гасене от ЕС нали сме Европа, защо САЩ не пратят самолети ?
11.
Намерете и арестувайте ПП-ДБ мафията
21.07.2024 22:17:34
8
43
Докато тече един от последните безсмислени дебати между политици и
измамници, ето един непълен Топ 30 на най-големите гафове на Братството
на почтените:
1. Планът за възстановяване, ако си го спомняте въобще
2. Анонсирането на идеята за президентска република
3. Калпавия ремонт на изборното законодателство
4. Отлагането на присъединяването ни към Шенген
5. Индустриализацията на търговията с мигранти
6. Аферата с чувалите с пари за магистрала Хемус
7. Спасяването на редник Радев за втори мандат
8. Съсипията на Конституционния съд, ВСС, БНБ
9. Чадърите в МВР за престъпници и убийци
10. Милиардите, откраднати от газ и горива
11. Загубените милиони евро за Мариците
12. Обещаните милиардни инвестиции
13. Кривите релси на софийските трамваи
14. Ликвидирането на спецправосъдието
15. Заводът за електромобили в Ловеч
16. Рекордната от 27 години инфлация
17. Арестът на лидера на опозицията
18. Грубата спекула с основни храни
19. Разсипията в ЕлБи Булгарикум
20. Милиардите нов външен дълг
21. Лъжата с източените язовири
22. Разрухата на Български пощи
23. Македонските космонавти
24. Завръщането на бедността
25. Самолетът Скопие-София
26. Провалът с Еврозоната
27. Мостовете над Дунава
28. Саботажа на Украйна
29. Тунелите под Балкана
30. Овладяването на БВР
10.
Гошо
21.07.2024 22:12:18
40
20
Пари има - точно ПП/ДБ-тата настояваха за тях и те го осигуриха, но не остана време да си реализират повечето неща, които бяха плабнували. Като дойдоха герберските калинки в новия служебен кабинет и всичко спря. Те не работят ако няма "схема". Няма ли келепир - нищо не се върши. Затова и толкова бързо накупиха полицейкските БМВ-та, а пожарникарите кучета ги яли... Щото за пожарни коли няма кой да опъне комисионната и не са им интересни.
Цялата им работа е такава - нищо не се върши, ако няма личен финансов интерес.
9.
„Промяната“ е символ на корупция и беззаконие!
21.07.2024 22:04:58
8
41
Факт е, че политици, самоопределили се като част от общност на „доброто срещу злото“, неотдавна бяха осветени в контакти с криминалните среди и подсъдими олигарси. Някои от тях се оказаха спонсорирани от финансова пирамида, санкционирана в САЩ.
Шарлатаните на Радеff разбират само от три неща:
– как се краде;
– как се тръцкат девойки от типа „парапетка“;
– как се взимат заеми
Всичко друго при шарлатанчетата е прах в очите и предизборни алабализми за наивни хорица и умствено изостанали лица.
8.
Нямат насита тези харвардски скакалци!
21.07.2024 22:00:54
7
55
Киро,Асеня,Лорер,Мравояда,Гнома Криптомир и останалите от кохортата на прокопи и мафията, си тътрузят шкембетата по магистралите на Бойко!
Асфалт не се яде, ама промяната изяде парите за асфалта, изяде и газопроводите,изяде и милиарди нови дългове.....
7.
Qanon
21.07.2024 21:49:02
33
28
За американските F 16 нямаше никакъв проблем да се излеят пари,а пък народа огън да го гори в прекия и преносния смисъл на думата.
6.
EUROPOL
21.07.2024 21:46:30
37
21
Оставка на късoкраката нефелна Калинка мвр министър
5.
работа работа работа
21.07.2024 21:44:59
38
17
ГЕРБ изпълняват повeлите на плана "БаязидII" да ОБЕЗЛЮДАТ и прогонят с всички средства бг селяни от граничните райони с Турция
1 БОКО нареди да избият кози овце прасета пилена после запалиха горите
Целта подготват Сакар и Сгранджа за ВИЛАЕТ Едрине с началник валията на Едрине(Одрин) в замяна Нурция ЩЕ им дава безплатно тонове с хероин
4.
anon
21.07.2024 21:43:44
1
20
въобще цялата така наречена държава си плава по течението надолу от доста време. политиците живеят в съвсем друг свят, много над обикновените граждани.
3.
единствения
21.07.2024 21:36:39
47
23
Единствения виновник за пожарите е Боко който разби Гражданска защита и я подари на себеподобните си и сега няма кой да координира и извършва спасителни действия при бедствия и аварии
2.
издерете
21.07.2024 21:32:25
40
27
Издерете Боко който се е скрил като мишок и да извади някой пачка от чекмежето за да помогне на хората. Вярно Кирил и Денков даряват собствени пари но и краденото от Боко пак може да помогне
1.
Чул и видял
21.07.2024 21:30:45
15
20
Как лъжат и крадат народа,а той спи и къв глупак е жалко много жалко за бъдещите поколения в тая ограбена страна,Терминал 2-ако си на 20г.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори