×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БНБ ни попари с прогноза, но има и добра новина


20 Юли 2024, Събота, 13:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Инфлацията на храните ще намалее до 3-2% тази година, смята БНБ

Очаква се растежът на реалния, коригиран спрямо инфлацията брутен вътрешен продукт (БВП) на България да достигне 2,1% през 2024 г. на годишна база, както и да се ускори до 3,2% догодина.

Това е най-новата тримесечна макроикономическа прогноза** на Българската народна банка (БНБ) основните показатели за страната през текущата и идните 2 години.

В последната си макроикономическа прогноза, представена през март, БНБ бе заложила на малко по-солиден икономически ръст за 2024 и 2025 г. – съответно 2,2 и 3,3 на сто. За 2026 г. сега оценката е повишена до 2,9%, спрямо 2,6%, предвиждани през март.

Положителният принос на вътрешното търсене ще определя растежа на икономиката на България през 2024 г., докато нетният износ и изменението при запасите се очаква да имат отрицателен принос. Вътрешното търсене се предвижда да бъде подкрепено предимно от нарастването на частното потребление в условията на повишаващи се доходи от труд в реално изражение, както и от по-високо потребление от държавния сектор.

Очаква се частното потребление в страната ни да нарасне с 4% през 2024-а на годишна база, което е с 0,4 процентни пункта над мартенската прогноза на БНБ. Идентичен темп на растеж на частното потребление банката предвижда и за догодина.

Правителствено потребление пък ще се разшири с 2,9% през 2024 г. и с 2,5% през 2025 г.

За ускоряването на растежа на реалния БВП спрямо предходната година основно влияние оказва очакваното свиване на силно отрицателния принос на запасите, наблюдаван през 2023 г. Динамиката на БВП в голяма степен се определя от заложения профил на публичните инвестиции и свързания с тях внос. А динамиката на нетния износ отразява прогнозирания по-голям растеж на вноса спрямо този на износа на стоки и услуги.

Растежът на външното търсене на български стоки и услуги през 2024 г. ще бъде по-нисък спрямо заложеното в макроикономическата прогноза от март. Външното търсене ще нарасне с 1,6% през 2024 г., след което ще се ускори до около 3,5% през 2025 г. и 2026 г.

Българският износ ще наддаде с 2,3% тази година, с 3,7% догодина и с 3,6% през 2026 г. Мартенската прогноза на БНБ обаче предвиждаше по-значителен ръст за 2024-а – с 2,9%, както и последващо ускорение до 3,6% през 2025 г. и също толкова за 2026 г.

По отношение на вноса в България БНБ очаква той да се увеличи с 2,7% през 2024 г. (през март очакванията бяха за 4,5%), с 5,6% през 2025 г. (през март очакванията бяха за 5,2%) и с 4,5% през 2026 г. (4,6% през март).

Прогнозите на БНБ за инфлацията в България сочат, че ценовият натиск ще се забави тази година. Прогнозата за годишната инфлация е тя да се забави до 2,2% в края на 2024  г., а средногодишната инфлация да възлезе на 2,5% през 2024 г.

Темпът на повишаване на потребителските цени в страната ни, измерен спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), ще спадне до 2,2% през 2024 г., ще се покачи до 2,8% през 2025 г. и ще намалее до 2,6% през 2026 г., според най-новите оценки на БНБ. През март тя бе заложила ръст с на инфлацията с 2,3 и 2,7 на сто през настоящата и следващата година, както и с 2,7 на сто през 2026 г.

По отношение на базисната инфлация, която включва цените на услугите и промишлените стоки, БНБ ревизира надолу с цял 1 процентен пункт мартенската си прогноза, като сега смята, че тя ще спадне до 2,3 на сто през 2024 г. За догодина обаче се предвижда нарастване на базисната инфлация до 3,3 на сто (при очаквани 3,2% през март), след което ще последва забавяне до 2,9 на сто през 2026 г.

Инфлацията при храните ще намалее до 3,2% тази година, след което ще достигне 3,4% през 2025 г., за да се върне обратно до 3,3% през 2026 г.

Основните фактори, които ще допринасят за забавянето на инфлацията, са свързани предимно с базови ефекти от значителните увеличения на цените през 2023 г. в групите на базисните компоненти и хранителните продукти, както и с поевтиняването на енергийните продукти в резултат на понижаването на цената на петрола на международните пазари. Факторите, които ще продължат да оказват натиск за повишаване на цените както в краткосрочен, така и в средносрочен период, остават прогнозираните високи темпове на растеж на разходите за труд на единица продукция и на частното потребление.

Рисковете за прогнозата на БНБ се оценяват като балансирани за 2024 г., докато за 2025 г. и 2026 г. преобладават рискове за реализиране на по-нисък растеж спрямо заложения с оглед на продължаващите глобални геополитически конфликти. В допълнение, продължават да съществуват значителни вътрешни рискове за по-бавно от заложеното в прогнозата изпълнение на инвестиционни проекти, финансирани както с национални средства, така и със средства от ЕС, предупреждават от БНБ. 

-------

** Макроикономическата прогнозата на БНБ е изготвена към 26 юни 2024 г. и се основава на допускания за развитието на глобалната икономическа активност, за динамиката на цените на основни стокови групи на международните пазари и за лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната към 6 юни 2024 г.


В категории: Животът


Коментари
Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори