×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Департамент към Бургаския държавен университет предлага чуждоезикови обучения за българи и чужденци


18 Юли 2024, Четвъртък, 16:12 ч.
Автор: Флагман.бг

Доц. д-р Милен Тодоров е ръководител на Департамента по езиково и подготвително обучение към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ от началото на 2024 г.

В Департамента по езиково и подготвително обучение към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, освен обучения по чужд език за българи, се предлага и курс по български език за чужденци, които са се установили в Бургас и областта.

Доц. д-р Милен Тодоров е ръководител на Департамента по езиково и подготвително обучение към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ от началото на 2024 г. Той има богат опит и практика в разработването на специализирано електронно учебно съдържание. Той е бил ръководител на Центъра за дистанционно обучение от 2018 г. до 2023 г.

-  Доц. Тодоров, каква е ролята на Департамента по езиково и подготвително обучение като звено в структурата на университета?

- Обучението по чужд език е включено във всички специалности, по които се осигурява обучение на студенти и докторанти в  Бургаския държавен университет. С отбелязването на 60—тата годишнина на университета през 2023 г. се свързва и началото на обучението по чужд език, което започва в далечната 1963 г. В тази връзка, успехът в чуждоезиковото обучение се дължи на натрупания опит и дългогодишен принос на голям брой преподаватели, видими и днес.

Департаментът със своя академичен състав от 14 преподаватели осъществява успешно сътрудничество с всички факултети в университета, което осигурява обучението на студенти в повече от 70 специалности в 18 професионални направления. Специално място намира и едногодишното подготвителното обучение, което се провежда за чуждестранни студенти, които избират специалност на български език.

 Извън обучението на студенти, департаментът организира и провежда обучения по чужд език за преподавателския състав на университета, с цел поддържане и повишаване на езиковата компетентност.

- Какви са възможностите за развитие на департамента, предвид нуждите от езиково обучение?

- Промените, които настъпиха в начините за комуникация показаха, че множество професии могат да се практикуват и с отдалечен достъп, практически до почти всяка географска точка. Това е и причина, поради която студентите откриват стимул за овладяване на чужд език. 

Предвид профила на поколението Z, към което принадлежат по-голямата част от нашите студенти, поставяме фокус върху съвременните технологии за обучение. В тази връзка усилията, които влагаме в актуализация на учебните ресурси и достъпността им в дигиталното пространство е подобрението, което считаме, че съответства на  очакванията на нашите студенти.

Интересът към езиково обучение от външни потребители беше значително повишен в резултат от срещите на ректора на университета проф. д-р Христо Бозов с кметовете на общини и представители на бизнеса в Югоизточен регион. В резултат на това беше разработена програма за обучение на служители в общинска администрация. В зависимост от необходимото езиково ниво, обученията могат да бъдат проведени в присъствена, онлайн или хибридна форма. Аналогични курсове могат да бъдат проведени и за служители на други организации и компании от бизнес сектора в съответствие с индивидуалната потребност от езикова квалификация.

- В университета се обучават чуждестранни студенти по медицина. Каква е Вашата роля?

- Утвърждаването и популяризирането на Медицинския факултет като значим образователен център в България създаде възможност за привличане на вниманието и на чуждестранни студенти.  Като резултат през 2023 г. започна обучение на първите студенти по медицина с преподаване на английски език. Обучението по български и латински език, като част от учебната им програма, беше ново предизвикателство за департамента. Наред с основния курс, чуждестранните студенти следва да овладеят български език на високо ниво, покривайки спецификата на медицинската терминология. Без тази подготовка задължителната стажантска практика в болнична среда не би могла да се осъществи. От друга страна не бива да пропуснем факта, че съществува вероятност част от студентите да останат и да практикуват тази важна професия в България, а защо не и в нашия град.  

- Бургас, като туристически град посреща много чужденци. Те попадат ли в обсега на обученията на департамента?

- Привлекателността на Бургас в редица случаи се оказва и предпоставка за по-продължително пребиваване на чужденци в града, както и на територията на областта. В зависимост от възрастовата група, както и от рутината на ежедневието, овладяването на разговорен български език не се свързва със сериозни затруднения. Когато обаче възникне необходимост от контакт с институции, системата на здравеопазване или възможност за трудова реализация ситуацията се променя. Тогава става ясно, че владеенето на базов разговорен български език не е достатъчен. И ето в този момент обучението по български език, което се предлага от департамента може да бъде полезно и ефективно решение.

Езиковият курс по български език за чужденци е съобразен с езиковата рамка като покрива нивата от A1 до C2. За удобство е създаден информационен уеб сайт с възможност за онлайн регистрация за участие. При сформиране на група за обучение съществува възможност за гъвкавост по отношение на учебния график.

- Университетът участва в множество активности включително и международни. Какъв е приносът на департамента?

- Международното сътрудничество е водеща дейност в резултат, на което университета постигна разпознаваемост като търсен партньор и съвременен изследователски център. Участието на екипа на департамента и тук има съществен принос. Преподавателският състав подпомага организирането и провеждането на различни международни събития. Наред с най-широко използваните езици съществува и възможност за провеждане на събития с ползване на по-специфични езици като китайски и японски език.

По отношение на научна дейност, академичният състав на департамента провежда проучвания по различни теми, а резултатите се представят на национални и международни научни форуми.

Освен теоретичните изследвания поставяме фокус и върху приложната изследователска дейност. В тази връзка искам да отбележа, че аз и моят екип работим по пилотен проект, свързан с установяване на езиковите бариери, които затрудняват комуникацията лекар /медицински състав/ - чуждестранен пациент.

 

 

 


В категории: Просвета


Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
5
Коментара по темата
5.
Департамент
19.07.2024 23:12:17
0
0
Ще преподават български?
Ами да използват български думи тогава.
4.
Петьо Блъсков
19.07.2024 15:06:47
0
1
Какво е това БДУ и какво е това "департамент " в БДУ, няма ли българско название? Мирише на ПУЦ.
3.
Хаха
19.07.2024 08:59:11
0
1
Завършваш и после се чудиш къде и какво да работиш...
Масово не се спазва Кодекса на труда, не се плащат реални заплати, осигуровки, не се работи на 8 часа...
Инспекцията по труда си трае...,защото е принудена да го прави или и се запушва устата с пари...
В магазините цените високи, но никой не го вълнува, че хората нямат пари и едва изкарват, защото няма и постоянна работа...
Ортодонти искат 5500 лв за брекети?!?!?!
Е@ти, полудяхте ли?!
Златни ли са тия брекети?!
Докога в тази държава ще продължава това безобразие?!
2.
didi
18.07.2024 16:49:53
0
1
Почистете си общежитията от хлебарки и мръсотии.Ако не можете да подържате хигиена на сградите ги продайте .Няма само децата да ви миришат мръсотията.Няма значение какъв е университета важното е да се дават знание с практическа насоченост еднакво и съвременно обучение.
1.
dgdhg
18.07.2024 16:32:23
0
3
Няма такова понятие като "Бургаския държавен университет"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори