×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Надяваме се до края на годината да стартираме работните проекти за етажни паркинги в жк „Възраждане”


Надяваме се до края на годината да стартираме работните проекти за етажни паркинги в жк „Възраждане”
В офиса на зам.-кмета по строителство, инвестиции и регионално развитие инж. Чанка Коралска Флагман разговаря с нея за бъдещето на паркирането в Бургас и за новите кръгови движения
17 Юли 2024, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, Снимки: Авторът

Терените, които избрахме за паркинги, бяха отредени за жилищно строителство, но кметът забрани да се продават, каза инж. Чанка Коралска

Инж. Чанка Коралска е зам.-кмет по строителство, инвестиции и регионално развитие на Община Бургас. Разговаряме с нея във връзка с идеята на екипа на Димитър Николов за изграждането на етажни паркинги в ж.к."Възраждане".

- Инж. Коралска, трафикът в Бургас от дни е истинско изпитание за нервите на шофьорите. Паркирането също е невъможно. Какво прави Община Бургас за решаването на тези проблеми?

- Това е в резултат на факта, че хората стават все по-материално състоятелни и си купуват повече автомобили. Така се поражда другият въпрос - трябва да се намери място, където тези коли да нощуват. Община Бургас работи по този проблем усилено и не от днес, а от години. Виждате, че там, където правим нови улици, винаги опитваме да увеличим паркоместата. С ремонтите на междублоковите пространства също се опитваме да осигурим на живущите максимална възможност за паркиране. Знам, че това е недостатъчно и затова търсим всеки възможен свободен общински терен да бъде превърнат в подходящо място за пракинг.

Така възникна идеята за проведената анкета. Избраните в нея терени Димитър Николов преди няколко години забрани да бъдат продавани, въпреки че са отредени за жилищно строителство. Те са потенциално подходящи да бъдат изградени етажни паркинги. Направихме обратна връзка с гражданите - имаме идентифицирани три терена, които получиха най-много гласове като потенциално възможни. Те са разположени между други сгради и изграждането трябва да се случи на калкан с вече съществуваща сграда.

Процедурата е сложна - преминава освен през обществено обсъждане, през изменение и на Подробния устройствен план (ПУП). Надяваме се да нямаме жалби в съда, след като всичко бъде одобрено и процедурата премине за няколко месеца, ще пристъпим към същинското проектиране.

Изграждането на три такива паркинга няма да реши на 100% проблема с паркирането. Община Бургас продължава да идентифира и други терени.

- А какво се случва с идеята за паркинг над пазара "Краснодар"?

- За района на "Краснодар" има и одобрения и несъгласия. Там идеята е да се изгради едно надземно ниво, което да запази пазарната площ и да се направи второ ниво, използвайки денивелацията между двете улици, между които е изграден пазарът. Но това, като че ли, е един процес, който ще бъде малко по-дълъг, защото изисква повече предпроектно проучвателни работи, за да може отново да предложим на гражданите една по-изчистена концепция.

- Каква е вашата идея? Да запазите напълно пазарът и върху него да има паркинг?

- Идеята е половината терен да бъде върху нивото на съществуващата сграда, да се преустрои пространството, да има помещения, които да са много по-удобни за хората, които ползват пазара. В момента смятам, че има още какво да се желае като организация на това пространство.

- Хората изразиха притеснения, че там така трафикът ще влезе по малките улички на жк „Възраждане”.

- Трафикът така или иначе го има. Реално няма да вкараме допълнителни хора вътре, защото там ще паркират хората, които ползват пазара и търговските обекти, както  хората, които живеят в комплекса. Нека да стане ясно, че паркингите в жк „Възраждане” ще обслужват основно тези, които живеят наоколо.

- За колко места ще бъдат паркингите, които сте идентифицирали като терени?

- Касае се за 50-60 места в позиции 1, 2 и 5 от анкетата. Възможно е тази бройка да бъде увеличена, в зависимост от начина, по който ще се преминава от едно ниво на друго. Когато терените не са с голяма площ, подходящ начин за качване на автомобилите по етажите е с асансьорна платформа. Но когато е факт изменението на Подробния устройствен план и няма жалби по него, тогава с конкретното проектно решение ще можем да дадем яснота кой паркинг с какъв капацитет ще е.

- От картата, предоставена от Община Бургас като част от анкетата, паркинг 3 изглежда като най-голям. С колко места ще разполага той?

- Това е паркингът на "Краснодар", който може да реализира между 100 и 150 места. Пред нас предстои предизвикателството да предложим достатъчно добър вариант като концепция за това място, за да могат хората да го разберат и осмислят, и да ни дадат възможност да тръгнем напред с реализацията.

- Тези паркинги ще бъдат част от Синята зона, ще се заплащат допълнително? Каква е вашата концепция?

- Има различни варианти. По всяка вероятност няма да са напълно безплатни. Обсъждали сме вариант, с който и аз съм съгласна, да има възможност да се паркира по същия начин, по който в момента е организирано паркирането в жк „Възраждане”. Т.е. - запазва се както почасовото паркиране, така и годишния абонамент.

- Кога може да започне реалното изграждане и откъде идва финансирането?

- Финансирането ще бъде смесено. Ще търсим държавни средства, които се предоставят на общините за проекти, както и ще вложим собствени. По-важно е наистина да направим тази промяна на ПУП-а, да се отредят терените и в края на годината да стартираме с работните проекти.

- На друга тема - къде предстои да се изградят кръгови движения в Бургас и ще облекчи ли това трафикът, според вашите експерти?

- Кръговите кръстовища се доказаха като един доста добър начин за регулиране на трафика. Това е и европейска тенденция. Преди 15 години стартирахме плахо с кръговото кръстовище на "Трапезица", но виждаме колко лесно вече е движението там. Сега, в етап изграждане, е кръгово кръстовище, което се намира на едно доста проблематично място за Бургас - между улиците „Димитър Димов” и „Никола Петков” в жк „Изгрев”. Там се развързва цялото движение за комплекса и към околовръстното. Получи се добър вариант и се надявам до края на годината да сме готови. В момента съвсем умишлено забавяме строителството, защото не искаме да възпрепятстваме летния сезон.

- Другите, които се предвиждат, къде ще бъдат?

-Предвиждаме две кръгови кръстовища на бул. „Захари Стоянов” - първото е на връзката за кв. Горно Езерово, а второто на първия вход към жк „Меден рудник”. Комплексът е доста голям и доста населен - един малък град, който има нужда от оптимизация на тези две кръстовища, които към момента са светофарно регулирани.

 


В категории: Бургас


Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори