Без яйца, без миксер, шоколадов, сочен и размазващо вкусен десерт, става точно за 5 минути!
Това е много сочен сладкиш, мек като пандишпан и ароматен
За по-малко от пет минути ще разбиете сместа в купа (всички съставки се слагат на едно място). Не са ви нужни нито яйца, нито миксер. Това е много сочен сладкиш, мек като пандишпан, ароматен и не много сладък. Опитайте го и ще се убедите, че за вкусния десерт не са ви необходими яйца.
Ето рецептата за Сочния шоколадов сладкиш без яйца:
Необходими продукти:
380 г брашно
1 пакетче бакпулвер
3 супени лъжици какао
220 г захар
90 мл олио
500 мл обезмаслено кисело мляко (може и 500 мл смес от заквасена сметана, маскарпоне (крема сирене) и мляко)
За глазурата:
16 супени лъжици прясно мляко
120 г масло, нарязано на лентички
100 г черен шоколад на кубчета
Начин на приготвяне:
В по-дълбока купа сложете 380 г брашно, след което добавете бакпулвера от едно пакетче, 3 супени лъжици какао на прах и 220 г захар. Разбъркайте с лъжица или телена бъркалка, за да се изравнят съставките.
Добавете течните съставки към сухите съставки, които са 90 мл олио и 500 мл млечна смес или кисело мляко.
Включете фурната да се загрее на 180 градуса. Разбъркайте с бъркалка, докато съставките станат гладки и се слеят в хомогенна смес. Вземете форма или тава с диаметър 32 см, след което я намажете с олио и поръсете с брашно. Изтръскайте излишното брашно.
Изсипете сместа в приготвената тава, след което изравнете добре повърхността с лъжица. Поставете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути (проверете с клечка за зъби).
След като извадите изпечения сладкиш от фурната го оставете да изстине за няколко минути, след което с клечка за зъби го набодете хубаво и плътно, за да попие по-добре шоколадовия сос.
За шоколадовия сос: в малка тенджера сложете 16 супени лъжици прясно мляко, 120 г масло, нарязано на ивици и 100 г черен шоколад за готвене, натрошен на кубчета. Загрейте на слаб огън, докато всички съставки се разтопят и смесят в хомогенна смес.
Излейте равномерно шоколадовия сос върху горещия сладкиш (топъл сладкиш с горещ сироп) и оставете да се охлади първо на стайна температура, след което го поставете в хладилника да се охлади добре преди сервиране.