×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хеликоптери гасят пожарите в Ямболско и Пловдвивско, за денонощие са регистрирани над 250 огнища в страната


Хеликоптери гасят пожарите в Ямболско и Пловдвивско, за денонощие са регистрирани над 250 огнища в страната
По думите на вътрешния министър Калин Стоянов тази година има с 3000 повече произшествия в сравнение с миналата
17 Юли 2024, Сряда, 11:18 ч.
Автор: Флагман.БГ, Снимки: МО

620 огнеборци с 220 пожарни автомобила участват днес в локализирането и ликвидирането на 42 пожара на територията на страната

Над 250 сигнала за пожари в страната са подадени до спешния тел. 112 само за последното денонощие. Това стана ясно по време на изслушването на служебния премиер Димитър Главчев в Народното събрание. Той и вътрешният министър дадоха подробности за извънредната ситуация с пожарите, които обхванаха България. По думите на премиера "нещата са под контрол".

"Причините за интензивността на пожарите са изключително природни. Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна. Само през изминалото денонощие е реагирано на 250 сигнала за произшествия, ликвидирани са общо 206 пожара. Имало е 38 спасителни дейности и помощни операции. Няма жертви, няма опасност за близките населени места в районите на пожарите. Обърнали сме се към партньорите ни за помощ с техника. Имаме потвърждение за два хеликоптера от Чехия, очакваме и от Румъния", отчете Главчев.

Вътрешният министър Калин Стоянов разкри, че 620 огнеборци с 220 пожарни автомобила участват в локализирането и ликвидирането на 42 пожара на територията на страната.

"До 6 ч. сутринта служителите на ГДПБЗН са реагирали на 350 сигнала за произшествия, ликвидирани са 269 пожара. Имаме 3000 повече произшествия тази година в сравнение с миналата. Благодаря на абсолютно всички служители на ГД „Пожарна безопасност“, на колегите от МВР, на служителите от многото горски стопанства и общини, както и на множеството доброволци, които активно и дори в момента са на терен и оказват изключително сериозна помощ на всички нас да се справим с това бедствие. Имаме проблем в Отец Паисиево, както и в Ямболско, но с хеликоптерите ще се справим. Готови сме да видим какво днес ще ни предложи времето и безотговорното поведение на хората", заяви вътрешният министър, цитиран от novini.bg.

Огнената стихия у нас продължава, четвърти ден пожарникари се борят с пламъците

Маноил Манев от ГЕРБ-СДС попита министър Стоянов дали ще бъде изпратен хеликоптер да доизгаси огъня в Стара Загора, както и дали създаването на щаб е правилното решение за комуникация между службите и хората на терен.

„Към момента приоритет са ни другите две места – област Ямбол и територията на село отец Паисиево, област Пловдив. Приоритетно хеликоптерите се използват там, където има опасност за населените места. Пожарът в Стара Загора е локализиран, изградени са просеки, реално там няма нужда да бъде използван хеликоптер. В днешния ден със сигурност ще пристигнат другите два хеликоптера, и ако всичко е наред, ще разполагаме с четири, като единият ще бъде използван в Стара Загора, за да се приключи пожарът напълно. За координацията между институциите съм на мнение, че организацията е на изключително високо ниво между институциите и доброволците на терен“, увери Калин Стоянов.

ЕС изпраща помощ на България за борба с пожарите

"Единствената специализирана техника, с която разполагаме, са двата хеликоптера на МО. Наземната техника – видях един ЗИЛ, който сигурно е на 30-40 години. Присъединявам се към призива за закупуване на специализирана техника", добави Главчев.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" зададе въпрос от името на жителите на Тополовград и околните села: „През най-горещите месеци се почистват пасища и ливади, като самата технология е свързана с вериги, които при удар в камък се получава искра и съответно пожар. Проблемът е, че за земеделските стопани има санкции, ако не направят това почистване. Хората питат защо това не се прави през септември и октомври, както това се изисква по европейска директива.“

Министър Тахов отговори: „В рамките на вчерашния ден съм издал заповед, в която забранявам косенето в рамките на едномесечен срок, което няма да възпрепятства земеделците да получат плащания."

След установяване на щетите по земеделската продукция и селскостопанските животни, в това число и пчелни семейства, Министерството на земеделието и храните има готовност да активира прилагането на помощта de minimis за компенсиране на пострадалите от пожарите земеделски стопани. Това каза служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов при изслушването в парламента относно овладяването на пожарите в страната и подпомагане на пострадалите.

По линия на de minimis земеделските стопани могат да бъдат обезщетени, както за загуба на нерекултирана селскостопанска продукция, така и за загуба на животни, пчелни семейства, фураж, вследствие на пожарите, обясни Тахов.

Той посочи, че най-бързият и ефективен инструмент, който позволява да се реагира в кратки срокове, за да се осигури адекватно подпомагане и защита на фермерите, е помощта от типа de minimis. Индивидуалният таван за подпомагане, който земеделски стопанин може да получи в рамките на три последователни данъчни години, е в размер до 25 хиляди евро.

Друг механизъм е по отношение на директни плащания, каза Тахов. Стопаните в районите с обявено бедствено положение не следва да имат притеснение за получаване на подпомагането си за заявените от тях площи за Кампания 2024 г., заяви още той.

След като има издадена заповед за обявено бедствено положение в засегнатите райони от областния управител, достатъчно условие, за да получат подпомагане по директни плащания, е да подадат декларация за наличие на форсмажор в областните структури на Държавен фонд „Земеделие“ в срок до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие, обясни той.  

Виктория Василева от бившата ПГ на „Величие“ попита Калин Стоянов: „Какво показват разследванията на причините за възникването на пожарите, може ли да се каже, че масово възникват в следствие на умишлено действие? Тъй като знаем, че „дървената мафия“ си устройва такива пиршества, особено през лятото.“

Вътрешният министър отвърна: „В РУ-Аксаково има едно досъдебно производство, в ОДМВР - Пловдив – три, Карлово и Хисаря – по едно, Пазарджик – едно, Русе – едно, Стара Загора – едно, Хасково – три, ще има и други досъдебни производства, но това ще се случи след справяне със стихията. По наблюдения и по информацията, която идва, логично следва по-голяма част, ако не и 100%, да са пожари, предизвикани от непредпазливост и немарливост от страна на граждани. За мен причината е точно такава – немарливост, без никакъв разум. Няма информация за умишлени палежи, свързани с фирми за дърводобив.“

Депутатът от БСП Веска Ненчева попита министър Калин Стоянов има ли ясен механизъм и какъв е той за определяне на ясно финансово подпомагане за възстановяване на щетите от пожарите, а ако няма средства, възможно ли е чрез актуализация на бюджета да се направят предложения за Пловдив област и засегнатите общини.

„Може да направите справка специално за Община Карлово какви средства има отпуснати средства от междуведомствената комисия, като последното такова бе само и единствено за тях, което беше преди не повече от два месеца – когато хората излязоха на пътя, блокираха част от движението и поискаха допълнителното осигуряване, което им е необходимо – 11 млн. лв. в комисията има средства, но към момента има подадени искания за близо 800 млн. лв. за различни общини на територията на страната. Подпомагането ще продължи“, увери Стоянов.

Главчев поясни: „Да не създава погрешно впечатление – единствената актуализация на бюджета, която се предвижда, е тримесечната такава по посока на проектите на общините по Приложение 3. Няма как да се предвиждат други средства в бюджета отделно от тези.“

„Системата BGAlert работи, и то навсякъде. Решението да се използва е в повечето случаи от кметовете на населените места. Решението за затваряне на пътища и магистрали се взема от хората, които оперативно ръководят тези тежки местопроизшествия“, подчерта още Калин Стоянов.

След това се предвижда депутатите да пристъпят към избор на постоянни комисии на Народното събрание. Миналата седмица народните представители приеха парламентарния правилник, който предвижда да бъдат създадени 25 постоянни комисии.  

Проектопрограмата на парламента включва и изслушване на служебния министър на образованието и науката Галин Цоков относно подготовката, провеждането и резултатите от Държавните зрелостни изпити през учебната 2023/2024 година.




Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
9
Коментара по темата
9.
До 7
18.07.2024 02:47:22
0
0
Тоя па...
8.
До 4
17.07.2024 16:17:22
1
1
Нищо не са върнали още. Има някаква игра там с настройки. И от моя сметка е теглено двойно , но избирателно. Там , където е плащано суми около и над 50 лв са удвоени, а другите под 10 лв не са. Което ще рече, че атаката е целенасочено настроена.
7.
Аз да ви кажа
17.07.2024 14:20:58
3
3
Над ямбол въобще не си играйте да гасите, даже ако има някой самолет излишно гориво сега е момента да прави дъмпинг. Хабите ресурси гасейки каквото и да било в и непосредствено около ямболл
6.
Дедо Пончо
17.07.2024 12:33:22
1
3
Купих си преди месец Смарт часовник, изключих му всички функции освен една, от време на време излиза едно човече и маха с ръце....да не си забравите питието. Много добра функция по влеме на Европейското, а и за Олимпиядата ще се приложи...започне ли да маха, хващайте чашата или бутилката с бира. Ха наздраве!
5.
Дедо Пон4о
17.07.2024 12:26:52
2
3
От габровската снаха научих, пръскат ли вода с хелипотер за гасене, носете си четка, веро и вода за изплакване на колата.Ха наздраве!
4.
КО СТАНА
17.07.2024 11:37:02
1
9
ДСК върнаха ли парите? Никой нищо. Дайте малко инфо, толкова раздухвахте вчера
3.
Akordeona na svatbata
17.07.2024 11:34:04
1
3
Na flagman delta garda 6e gasqt s kofite
2.
Методиев Магнитски
17.07.2024 11:31:52
4
18
Вместо да купят нови пожарни, техника за спасяване и т. н. гейберастките калинки оня ден раздадаха ключовете на чисто ниви бмв-та. Курумпета шибани.
1.
Denkof trafikanta na bejanci
17.07.2024 11:31:41
2
2
Tai stava kat zema6 milioni euro za integracia 6618 parva grupa 4estito na izberatelite
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори