×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

50% от пациентите в неврохирургията в Бургас след инцидент с тротинетка


50% от пациентите в неврохирургията в Бургас след инцидент с тротинетка
Въпреки законовите промени, регламентиращи управлението на тротинетки, няма дисциплиниращ ефект – инцидентите не намаляват, а се увеличават.
15 Юли 2024, Понеделник, 13:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Освен без каска карат и след употреба на алкохол

Расте броят на хората, приети в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас след инцидент с електрическа тротинетка. Случаите са през ден, а преди две седмици половината от леглата в отделението са били заети от такива пациенти. Повечето от пострадалите са мъже.

Тревожното е, че освен без каска, те са карали електрическите возила и след употреба на алкохол. Това разказа пред БНТ началникът на Отделението по неврохирургия д-р Стефан Шишков. Той и колегите му са категорични, че въпреки законовите промени, регламентиращи управлението на тротинетки, няма дисциплиниращ ефект – инцидентите не намаляват, а се увеличават.

Само за месец през Многопрофилното спешно отделение на УМБАЛ Бургас са преминали 71 пациенти с травма на глава от различен произход. Сред тях - падане от тротинетка, мотор, катастрофи, побои, припадък. От тях 32 са деца.

Половината от пациентите са насочени за домашно лечение, но 30 са приети в неврохирургично отделение и в реанимация. Сред тях има и сериозно пострадали, със счупен череп, претърпели спешни операции. Констатиран е и смъртен случай вследствие от управление на електрическо превозно средство – мъж на 29 години.

Още преди четири години Законът за движение по пътищата регламентира, че водачите на тротинетки трябва да имат навършени 14 години. До навършване на 16 г. децата могат да се движат само по велоалеи. След това – и по улици, но задължително с каска, ако нямат навършени 18 години.

Миналото лято отново след множество инциденти с тротинетка неврохирурзите на УМБАЛ Бургас призоваха всички родители задължително да слагат на децата си каски, но не всички послушаха този съвет. По улиците на града често могат да се видят и деца под 14 години, които управляват тротинетки по двама и трима едновременно, макар че и това е забранено от закона.
 




11
Коментара
Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
11
Коментара по темата
11.
принц Уилям на тротинетка
16.07.2024 00:06:52
0
2
В Англия нашумя преди седмица видеото на принц Уилям влизащ в двореца Уиндзор на тротинетка:
https://time.com/6995488/prince-william-riding-scooter-video-windsor-castle-internet-reactions/
В Сингапур електрическите скутери всъщност са забранени, с изключение на движението по велосипедни алеи. За нарушение - глоба от 1,4 хиляди щатски долара, или до три месеца затвор.
В Холандия беше въведена глоба от 360 евро за шофиране по обществените пътища, а в Япония изискват шофьорска книжка, скутерите трябва да са регистрирани в полицията и редовно да плащат транспортен данък.
В Париж от 1 септември фирмите за наем на скутери спират да работят.
В Русия от 2019 г. насам броят на инцидентите с електрически скутери се е увеличил над 40 пъти. Коментира се, че най-вероятно това се дължи на културата на експлоатация или по-скоро на нейното отсъствие:
"Най-често недоволството е свързано с обективни причини: превишена скорост и липса на подходяща инфраструктура за използване на превозното средство - елементарни велоалеи, поради което скутерите са принудени да се возят по пътищата и по обществените тротоари. Освен това проблемът е, че тротинетките не подлежат на ограничения - всеки може да наеме тротинетка независимо дали е в състояние на алкохолна или наркотична интоксикация, или в състояние на страст. Не е нужно да научите нищо, да преминете сертифициране, да получите документи, които ви позволяват да се возите със скутер.
10.
Жената
15.07.2024 17:08:30
0
10
Жената на снимката, даже не е спазила максималното допустимо тегло, определено от производителя! Да не говорим, че масово карат вечер без светлини...
9.
OCB
15.07.2024 16:16:30
3
2
Мани ги тея дебили не са интересни! Проблемно е че смърди града на МАЗУТ да си е** мамата.
8.
Благодарен
15.07.2024 15:28:31
1
7
Дано е истина, радвам се да го чуя. Ако и патоанатомите кажат, че има сериозен ръст във фаталните случаи на птп с тротинетки, още повече бих се зарадвал. "Карай колело или зареждай със петрол, рапърите карат мерцедес или грейт уол"
7.
www
15.07.2024 14:43:51
1
12
И като се има предвид, че 90% от т.нар. велоалеи са споделени с пешеходците, а на много места въобще липсват, водачите на тези електрически превозни средства летят по тротоарите с висока скорост и набират пациенти за болниците. Няма изисквания за шофьорска книжка, познаване на правила за движение, екипировка. Не знам кой капацитет е приравнил електрическите мотори на велосипедите, но определено не са едно и също. Да не говорим, че за велосипедистите има повече изисквания и ограничения.
6.
ХАК ВИ Е
15.07.2024 14:41:39
1
10
Мамицата ви проста.хич не ми е жал за такива боклуци,не спазват елементарни правила на пътя,карат като изоглавени,че качват и децата си...???
Ми изтрепете се бе,нещастници...така ви се пада...!!!
5.
Тъпаци
15.07.2024 14:20:30
2
19
На родителите толкова им е акъла, които разрешават на децата си да са върху тротинетки. В Европа има градове, които ги забраниха, тука общината ги дава под наем.
4.
До 3
15.07.2024 14:17:55
0
7
Закон за движението по пътищата:

Чл. 80а. (Нов - ДВ, бр. 60 от 2020 г., в сила от 07.07.2020 г.) (1) Водачът на индивидуално електрическо превозно средство при движение е длъжен:
1. да ползва в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан;
2. да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение;
3. в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини;
4. да се движи с изправна спирачна система на управляваното индивидуално електрическо превозно средство;
5. да ползва каска, ако е на възраст до 18 години.
(2) На водача на индивидуалното електрическо превозно средство е забранено:
1. да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура;
2. да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 - "Забранено е влизането на велосипеди";
3. да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 - "Пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии";
4. да развива скорост, по-висока от 25 km/h;
5. да превозва други лица;
6. да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство;
7. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка;
8. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
9. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
10. да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци;
11. да използва мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство.
(3) Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е:
1. шестнадесет години - по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h;
2. четиринадесет години - само по велосипедни алеи.
(4) С наредба на общинския съвет се определят:
1. по-ниски максимално допустими скорости от определените в ал. 2, т. 4;
2. редът за определяне на задължителните зони за паркиране на индивидуални електрически превозни средства, включително и максимално допустимия брой, както и условията и реда за тяхното предоставяне и ползване.
3.
Зак
15.07.2024 14:04:57
3
9
Никъде не пише да са за над 18 пише че са за под 50 още в инструкциите за употреба ,ако се следва всичко стриктно няма да има инциденти но дори снимката е един пример снимката горе е един пример как не трябва да се кара краката не трябва да стоят така на борда на тротинетката един до друг ..в пешеходната зона трябва да е на режим 5 км/ч а не 25 и такива който дигат над 25 км/ч трябва да се регистрират и в никакъв случай по двама и по не някакви курсове за познаване на пътните знаци трябва да измислят щом се движи по пътното платно но каквото и да си говорим не такъв проблем както безхаберното шофьори на автомобили които мрат като мравки всяка години затва че карат с по 200 не дават мигач и изпреварват неправилно ...
2.
Ха
15.07.2024 13:51:48
5
20
Тея тротинетки трябва да се движат само и единствено по пътищата, редом с автомобилите, камионите и автобусите.
Трябва ли да започнат да им гърмят червата като балони, за да се усетят какви ръбове са?

Само силно закърнял и изключително прост човек би се качил на електрическо превозно средство и би го карал ПО ПЕШЕХОДНИТЕ ЗОНИ И АЛЕИ......
Мързела и тъпотията са толкова вкоренени у вашите съзнания, че генът на беднотията бледнее.
1.
Майка
15.07.2024 13:49:33
1
20
Родителите да си погледнат децата! Пълно е с тийнейджъри летящи по двама в Морската! Тротинетките са за над 18, а върху тях има деца!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори