×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С всяка изминала година, интересът към специалност „Медицина“ в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ нараства


С всяка изминала година, интересът към специалност „Медицина“ в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ нараства
Проф. д-р Христо Бозов е със специалности по анестезиология и реанимация и по военна токсикология, с придобити специализации в САЩ и Белгия
12 Юли 2024, Петък, 17:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Качеството на обучението е много силно и заради това, че студентите по медицина и здравни грижи се обучават практически в големите бургаски болници, които са на високо технологично равнищe

Проф. д-р Христо Бозов е със специалности по анестезиология и реанимация и по военна токсикология, с придобити специализации в САЩ и Белгия. Работил е като лекар на подводница във ВМС. Управлявал е бившата Военноморска болница във Варна. От 2004 г. заема академичната длъжност „доцент“, а от 2015 г. – „професор“. В същата година става и ръководител Катедра по анестезиология, морска и интензивна медицина към ВМА. 5 години проф. Бозов е зам.-кмет по здравеопазване и социални дейности на Община Варна. Два пъти е удостояван с държави награди: нагръден знак „За вярна служба под знамената“ – 3-та степен през 1998 г. и 1-ва степен през 2008 г.

Проф. Бозов е председател на Българското научно дружество по обществено здраве. Бургазлии го познават като успешен мениджър на Комплексен онкологичен център – Бургас и ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

- Проф. Бозов, известно е, че в Бургаския държавен университет напоследък много интензивно се развиват медицинските специалности, особено специалност „Медицина, където се обучават бъдещите лекари. Как се движи към този момент кандидатстудентската кампания?

- Кандидатстудентската кампания за бъдещите студенти по медицина на български език върви към своя край, тъй като на 13 и 14 юли ще се проведат изпитите по биология и химия. До този момент имаме абсолютен рекорд за всичките години, откакто обучаваме студенти по медицина. За наличните ни 40 места държавна поръчка, през уикенда, ще се състезават около 400 кандидат-студенти, тоест за едно място ще се конкурират 10 човека.

До момента сме провели два предварителни изпита и един пробен, като на предварителните изпити по химия се явиха 301 кандидати, а на изпитите по биология – 303. Това показва, че интересът към обучението в Бургаския държавен университет нараства все повече. При направена справка стана ясно, че кандидатите ни в специалността са от цялата страна. Най-голям интерес към нея е регистриран в Бургаска област, следван от София-град, областите Варна, Пловдив, Шумен, Кърджали и Хасково.

-  Как ще протекат изпитните дни и кога ще бъдат обявени резултатите?

- Изпитите, както казах са на 13 юли по биология и 14 юли по химия, като ще запознат от 9:00 ч. с продължителност от 2 ч. и 30 мин. И през двата дни, в самото начало на изпита, ще дадем възможност на един от кандидат-студентите да изтегли тест. След, което ще следва кратко разяснение от членовете на комисията, която е изготвила тестовете и тогава ще започне самият изпит.  Резултатите от изпитите по биология и химия ще бъдат обявени до 23 юли, като ние даваме възможност на кандидатите да направят справка за писмените си работи, за да бъдат наясно защо са получили съответната оценка.

Първото класиране се очаква на 24 юли след 16:00 ч., като на 25 юли започва записването на студентите до 29 юли. Второто класиране е на 30 юли след 16:00 ч., записването е от 31 юли до 01 август. Трето класиране е на 02 август след 16:00 ч., записването от 05 август до 06 август.

Цяла информация ще бъде достъпна в сайта на университета в раздел  „Прием 24“.

- Родителите винаги се тревожат за своите деца, когато им предстои такъв важен момент в живота. Предвидил ли е Вашият университет някаква възможност родителите да окажат близка емоционална и психологическа подкрепа за свои деца?

- Ние много държим на връзката между родители и деца, защото родителите се вълнуват в деня на изпита. В тази връзка сме осигурили възможност да паркират своите автомобили на територията на университета. Те ще бъдат посрещнати от нашите служители и ще бъдат настанени в Студентския център докато трае изпита, където ще им бъдат предложени разхладителни напитки, предвид големите горещини. Освен това сме предвидили възможности за настаняване в нашия хотел „Парк“ на преференциални цени. Стандартната цена на двойна стая е 70 лв., а ние я предлагаме за тях на цена от 58 лв. За самостоятелно настаняване, предвидената цена е 50 лв. Към момента, хотелът разполага с около 20 свободни стаи. Родителите от другите градове могат да се възползват от това като представят документ на рецепцията.

- Това е нова специалност за Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Какво е качеството на обучението в нея?

- В началото успяхме да привлечем преподаватели от София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен, но вече имаме изградени собствени кадри, които са от Бургас. Те са много хабилитирани лица от различни специалности, работещи в бургаските болници. Нашите асистенти също са основно от нашия град. В последно време привличаме и много кадри от Българската академия на науките по различните медицински специалности. Мога да кажа, че вече щата ни е запълнен на 100%. От 406 човека академичен състав в университета работят 62 професори, 114 доценти и над 200 асистенти и главни асистенти. Голямата част от тях се занимават с обучението на студенти в медицинските специалности.

Качеството на обучението е много силно и заради това, че студентите по медицина и здравни грижи се обучават практически в големите бургаски болници, които са на високо технологично равнище. Лекарите и медицинските специалисти в тях са изключително отдадени на преподавателската дейност, за което изключително им благодаря. Това спомага за издигане на равнището на преподаване в университета, а също така помага за оформянето на Бургас като образователно-здравен център.


В категории: Просвета


Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори