×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Мерал Ариф, ревматолог в МБАЛ „Бургасмед“: И през най-слънчевите месеци може да има дефицит на витамин D


Д-р Мерал Ариф, ревматолог в МБАЛ „Бургасмед“: И през най-слънчевите месеци може да има дефицит на витамин D
Симптомите на дефицит на витамин D са разнообразни като най-често се наблюдават хронична умора, мускулна слабост, болка по костите
12 Юли 2024, Петък, 10:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Недостигът му може да доведе до хронична умора, мускулна слабост, болка по костите и ставите, влошен зъбен статус, косопад, депресия

Д-р Мерал Ариф е ревматолог в обособения сектор на Вътрешно отделение на МБАЛ „Бургасмед“ от 2023г. Завършва обучението си по медицина в МУ Пловдив през 2018г. В периода от 2019-2023г. специализира ревматология в УМБАЛ „Пълмед“ - Пловдив. През май 2023г. придобива специалност ревматология. Д-р Ариф извършва консултативни прегледи, диагностика и лечение на възпалителни, дегенеративни и обменни ставни заболявания, системни заболявания на съединителната тъкан, ставна ехография. В ДКЦ „Бургасмед“ преглежда и по Здравна каса.

- Д-р Ариф, възможно ли при интензивното слънцегреене, на което се радваме това лято, да се получи дефицит на витамин D и дали наличието на този витамин е само функция на излагането на слънце?

- Знаем, че 90% от витамин D, известен още като „слънчев“ витамин, се синтезира ендогенно чрез излагане на слънце, малка част се набавя с храната и чрез суплементи (хранителни добавки). Колкото и парадоксално да звучи, възможно е да се наблюдава дефицит дори през най-слънчевите месеци.

- Как недостигът на този витамин въздейства по отношение на ревматологичните заболявания, в смисъл да ги предизвика или да ги влоши?

- Витамин D като основен регулатор на калциево-фосфатния метаболизъм, играе важна роля в изграждането на здрава костна тъкан. Дефицитът му може да предизвика редица заболявания, които са обект на ревматологията като остеомалация, остеопороза, рахит при децата, обуславя и намалена мускулна сила, което води до повишен риск от падания и последващи евентуални усложнения.

- Кои са факторите, допринасящи за дефицит на витамин D и стресът един от тях ли е?

- Като най-честа причина може да се спомене недостатъчното излагане на слънце, хронични заболявания, рестрикции в диетата, носенето на дрехи, покриващи голяма площ от кожата и др.

Установено е, че витамин D действа като невростероид и влияе върху намаляването на стреса и помага за подобряване на настроението. Има данни, че посттравматичното стресово разтройство води до редуцирани нива на витамина поради повлияване на ендогенния му синтез.

- Кои симптоми ни подсказват, че нивата на витамин D в организма ни са ниски и изобщо как може да сме сигурни, че именно това е проблемът, за да се чувстваме изтощени например?

- Симптомите на дефицит на витамин D са разнообразни като най-често се наблюдават хронична умора, мускулна слабост, болка по костите и ставите като израз на намалена минерализация, влошен зъбен статус, косопад, депресия, влошена имунна система. Деформитет по костите, прекомерно изпотяване и раздразнителност са прояви на рахит при бебетата, за щастие все по-рядко срещано заболяване. Важно е да отбележим, че липсата на витамин D може да остане скрита и непроявена. Затова насърчавам пациентите да се изследват.

- Нужен ли ни е допълнителен прием на витамин D през летните месеци и можем ли сами да си го „предпишем“? Какви са ефектите, ако превишим дозата?

- Както при всички суплементи, преценката за изписване и прием на витамин D трябва да е индивидуална за всеки, пречупена през призмата на фактори като начин на живот, рестрикции в диетата, придружаващи заболявания и др. Макар и рядко, може да има предозиране, като най-честите прояви са главоболие, намален апетит, стомашно-чревни смущения - гадене, диария, дехидратация, мускулна слабост и др. Затова никога не съветваме да се прилага „самолечение“ дори и с витамини.

- Кой има риск да развие дефицит на витамин D и как да се предпазим?

- Всеки би могъл в даден етап от живота си да развие дефицит в зависимост от много фактори, като най-засегнати са хората в напреднала възраст, както и тези с увеличени физиологични нужди като подрастващите, бременните и кърмещите, тези с хронични заболявания, обезитетните (страдащите от затлъстяване), трудноподвижните. Значение има и географският фактор. Препоръчвам изследването на витамин D да се прави поне 2 пъти годишно при рисковата популация, а при тези с доказан дефицит - веднъж на 3 месеца за оптимизация на дозата. Каква да е дозата, формата, продължителността на прием на витамин D е добре да бъде прецено от лекар.

- Във вашата практика в отделението в "Бургасмед" и в ДКЦ на колко случаи на наличен дефицит на витамин D се натъквате и има ли хора с тежък недостиг?

- Въз основа на моя опит повече от една трета от пациентите, изследвани за витамин D, са в зоната на дефицит - от лек до тежък. Важно е да се подчертае, че основият контингент, посещаващ кабинета на ревматолога, са хора в напреднала възраст и такива с хронични заболявания.




Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори