×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение с магнитуд 2.9 е регистрирано в района на Девин
  • Патриарх Даниил отслужва литургия за 6 месеца от кончината на патриарх Неофит
  • Продължава регистрацията за изборите
  • България е сред държавите с над средния икономически растеж в ЕС
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Опелото на известния български журналист Иван Гарелов ще се състои днес от 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици" в столицата
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НАТО обяви, че пътят на Украйна към членство е необратим, а дипломати от Китай заговориха за лъжи


НАТО обяви, че пътят на Украйна към членство е необратим, а дипломати от Китай заговориха за лъжи
Заключителната декларация, приета от лидерите на страните от НАТО, показа, че те искат Украйна да се присъедини към алианса, каза Йенс Столтенберг
11 Юли 2024, Четвъртък, 07:15 ч.
Автор: Флагман.Бг

Декларацията на НАТО във Вашингтон изобилства от "войнствена реторика", коментира  говорител на китайската мисия в Европейския съюз

В заключителната декларация, която бе приета на заседание на Северноатлантическия съвет в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, пише, че пътят на Украйна към членство в алианса е необратим, съобщава БТА. 

Държавните глави и правителствените ръководители на страните от алианса официално поеха ангажимент нападнатата от Русия страна да получи догодина военна помощ в размер на 40 милиарда евро и отправиха критики към Китай.

"Ние възнамеряваме да предоставим пакет базисна помощ в размер на най-малко 40 милиарда евро през следващата година и след това да поддържаме помощта в областта на сигурността на устойчиво равнище, така че Украйна да спечели", се казва в комюникето, одобрено вчера местно време в столицата на САЩ от Северноатлантическия съвет - най-висшия политически орган за взимане на решения в НАТО.

В петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че алиансът ще предостави догодина на Украйна военна помощ на стойност 40 милиарда евро. Съюзниците са се договорили да поддържат този финансов ангажимент и през 2026 г. като минимално равнище, необходимо за посрещане на нуждите на Украйна за защита от руската агресия, допълни той.

Обещанието за 40 милиарда евро обаче не е многогодишният финансов ангажимент за подкрепа на Украйна, който Столтенберг искаше да бъде одобрен от НАТО. Догодина алиансът ще направи преглед на военната си помощ за тази страна.

Както каза служебният премиер Димитър Главчев на брифинг за български журналисти във Вашингтон, съюзниците от НАТО ще предоставят средства пропорционално на своя брутен вътрешен продукт.

Унгария, която е против военната помощ за Украйна, получи право да не дава такава.

Лидерите от НАТО обявиха, че пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим, но не посочиха конкретни срокове. Бившата съветска република ще може да се присъедини към западния военен съюз, когато изпълни съответните условия и бъде постигнато съгласие между страните членки.

Днес лидерите от НАТО ще се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски на заседание на Съвета на НАТО-Украйна. Зеленски пристигна във Вашингтон с искания за членство и увеличаване на помощта, особено в областта на противовъздушната отбрана.

Завчера - първия ден от срещата си на върха, съюзниците от НАТО поеха ангажимент да предоставят на Украйна десетки системи за противовъздушна отбрана, включително четири "Пейтриът".

На заседанието на Северноатлантическия съвет бе взето решение пактът да започне да координира военната помощ за Киев. Тази задача, която досега бе изпълнявана от контактната група за Украйна, оглавявана от Съединените щати, ще бъде поета от официална мисия на алианса: Помощ за сигурността и обучение от НАТО за Украйна (NATO Security Assistance and Training for Ukraine - NSATU). Тя ще бъде базирана в град Висбаден, в централната германска провинция Хесен.

Освен това НАТО ще изпрати свой специален представител в Киев, който ще координира на място политическата и практическата подкрепа за Украйна.

Що се отнася до Русия, лидерите от алианса осъдиха "безотговорната ядрена реторика и заплашителните ядрени сигнали" от нейна страна, включително обявеното разполагане на ядрени оръжия в Беларус. В същото време те изразиха готовност да поддържат канали за комуникация с Москва, за да "намалят риска и да предотвратят ескалацията".

Беларус изрично е разкритикувана, че подпомага руската агресия срещу Украйна.

За сметка на това декларацията приветства засилването на сътрудничеството между НАТО и Европейския съюз в контекста на Украйна, като алиансът насърчава повишаването на отбранителния капацитет на ЕС. Развитието на съгласувани, допълващи се и оперативно съвместими отбранителни способности и избягването на ненужно дублиране е от ключово значение, за да стане Евро-атлантическият регион по-сигурен.

Лидерите на страните от алианса изразиха безпокойство по повод сближаването между Русия и Китай и осъдиха подкрепата на Пекин за руската инвазия в Украйна. "Задълбочаването на стратегическото партньорство между Русия и Китай, както и техните съвместни опити да дестабилизират и прекроят базирания на правила международен ред, поражда дълбока загриженост", се казва в текста.

Северноатлантическият съвет посочи важното значение на Индо-тихоокеаския регион, като отбеляза, че развитията там имат пряко отражение върху сигурността в Евро-атлантическия регион.

Днес - последния ден от срещата си, лидерите на страните от НАТО ще имат заседание с участието на партньорите от Индо-тихоокеанския регион и Европейския съюз. Поканени са лидерите на Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Украйна и ЕС, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Преди началото на срещата във Вашингтон Китай разкритикува действията на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион.

В заключителната декларация лидерите от алианса приветстваха факта, че над две трети от страните членки вече отделят за отбрана поне 2 процента от своя брутен вътрешен продукт, както вече обяви Столтенберг миналия месец.

България също изпълнява тази цел, зададена от алианса. По данни на НАТО страната ни ще отдели тази година за отбрана 2,18 процента от БВП, като премиерът Димитър Главчев изрази очакване този дял да се повиши през следващите години.

В декларацията се отбелязва, че разходите на европейските съюзници и Канада за отбрана са нараснали тази година с 18 на сто - най-голямото увеличение от десетилетия.

Лидерите от НАТО също така изразиха задоволство от мерките за повишаване на капацитета на отбранителната промишленост на техните държави.

Те приветстваха присъединяването на Швеция към алианса. Скандинавската държава стана през март 32-рата страна членка на организацията.

Срещата на върха във Вашингтон е последната под председателството на Йенс Столтенберг. По-късно тази година бившият норвежки министър-председател ще бъде наследен като генерален секретар на НАТО от доскорошния премиер на Нидерландия Марк Рюте. Това ще стане на 1 октомври - точно 10 години след като Столтенберг зае поста.

В заключителната декларация пише, че следващата среща на върха на НАТО ще се състои през юни догодина в Хага, Нидерландия. Домакин на по-следващата среща на високо равнище ще е Турция.

За сряда вечерта (рано сутринта днес по българско време) президентът на САЩ Джо Байдън обяви вечеря в Белия дом за лидерите на останалите страни от НАТО.

Междувременно говорител на китайската мисия в Европейския съюз, цитиран от Ройтерс и БТА, коментира, че декларацията на страните членки на НАТО от срещата на върха на алианса във Вашингтон изобилства от "войнствена реторика", а текстът в нея, който се отнася до Китай, съдържа "провокации и лъжи".

"Както всички знаем, Китай не е създателят на кризата в Украйна", казва говорителят според изявление, разпространено от китайската мисия в ЕС днес. "Декларацията от срещата на върха на НАТО във Вашингтон е пропита от манталитет от Студената война и войнствена реторика, а съдържанието ѝ, отнасящо се до Китай - с провокации, лъжи, подстрекателство и клевети“, заявява още прессекретарят в отговор на репортерски въпрос.

"Основната позиция на Китай по въпроса за Украйна е насърчаване на мирни преговори и политическо уреждане на конфликта, което е широко признато и оценено от международната общност", казва още говорителят, който е неназован от Ройтерс.
 


В категории: Войната в Украйна


Има нов любовник
Има нов любовник 07/09/2024, Събота 19:00 4
Флагман.БГ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ 07/09/2024, Събота 18:47 2
16
Коментара по темата
16.
Българин
12.07.2024 00:06:45
1
2
Медведев ясно се изрази Украйна в НАТО . Украйна ще изчезне защо не и НАТО това е правилното решение . Сащ и НАТО ще гори голям кеф помярите ще църкат
15.
До 11
11.07.2024 10:16:48
8
2
Уааау, това сам ли го измисли ве??
14.
XX
11.07.2024 10:14:01
8
8
До 2

"Където има политици мислещи за държавата си,няма да дават пари за война. А нашия тъп Главчев за една снимка се е продал." - ц. Продажни СТЕ про'с'таците дет гласувате за ЕС и евроатлантизъм, с надеждата да ВИ ДАДАТ МРЗ.
Но си про'с'т да го вденеш.
13.
ХХ
11.07.2024 10:08:24
6
9
Китай и Русия трябва да смачкат НАТО и натовците, за са има мир по света.
12.
До 6
11.07.2024 09:50:17
5
19
Понеже говориш за опорки, защо не си зададеш въпрос как така се случва, че два-три дена преди важно решение за Украйна има атаки срещи цивилно население? Или смяташ, че съвсем случайно сценарият от Чернигов преди разглеждането на помощта в сената, сега се повтаря преди срещата на НАТО???
Не дай си Боже да има друга важна среща, тогава вероятно ще ударят някое училище, както вчера избомбиха такова в Газа, ама това са подробности...
11.
До 9
11.07.2024 09:49:39
21
6
Трябваше да напишеш "вье", така ще звучиш по-правдоподобно!
Интересно как се проявява синдрома Дънинг-Крюгер при "пикатентропите" в Бургас и България.
Те, рашистите, на това разчитат.....
10.
проф. Смислов
11.07.2024 09:48:05
6
9
Няма начин да фалира руската мечка, икономиката се развива добре, износа расте, харчовете намаляват, народът живее добре, инвестиции прииждат отблизо и далеч, изобщо много сме добре икономически! Изобщо и като цяло много добре ни се получава с тази тридневна специална военна операция! Хитро, а? Ваш, Смислов
9.
До 6
11.07.2024 09:42:21
5
14
Баба ти я бутна по стълбите Главчев ве, оигофрен надъхан!!
Вместо да и осигури малко по-спокоен живот той ще помага на зеления Клоун да пълни чушлето с бяло!
А олигофрени, като теб, му се радват!
8.
Келнер
11.07.2024 09:31:10
18
10
40 милиарда са бая пара, пак ще трябва да се ходи до Иран и Северна Корея да се измолва помощ за фронта...
7.
До 6
11.07.2024 09:30:42
6
27
Като ти вдигнат данъците, за да могат да се плащат издръжката на НАТО, Украйна и мигрантите няма да ти е дрън дрън.
И златото дето се добива в България се изнася в чужбина за стотинки заради калпава концесия. Тогава пари откъде? Разбира се от теб и мен.
Оголи се отбраната на цяла Европа да издържаме укрите и даваме всяка стотинка, оръжие и боеприпаси за кефа на един унесен да не казвам с какво комик.
6.
До 5
11.07.2024 09:23:41
28
6
дрън дрън!
Дрънчат копейки!
Много са ви смотани опорките!
Нещо като да бутнеш баба си по стълбите и да я питаш къде отива!!!!
Смотаняци!
5.
До 3
11.07.2024 09:07:20
9
26
Оказа се, че в ракетата ударила детската болница има доста американски части. Това доказва, че или Щатите тайно продават на Русия или това е поредната провокация на Зелински както много други.
Защо след като Унгария се опъна и не дава пари за оръжия на Украйна България не направи същото? Ние по-богати ли сме от унгарците или по-продажни? Не ни ли стигат издръжката на укрите по Европа и мигрантите като крайна граница на ЕС?
4.
пр-ки
11.07.2024 08:33:19
13
22
Укроескортите да не се обаждат.
3.
Ами да
11.07.2024 08:07:10
59
44
вие какво искате?
Срещу терористи, които взривяват детски болници с ракети, така се действа!
Обединени срещу Злото!
Крайно време е да раздрусат рашистите!
Чест и Слава за България, че помага на жертвите на тази ужасна агресия!
Украйна и Светът ще победят!
Да живее Украйна!
Да живее НАТО!
Да живее България!
2.
123
11.07.2024 08:03:46
25
30
Където има политици мислещи за държавата си,няма да дават пари за война. А нашия тъп Главчев за една снимка се е продал. За колко ли Шиши го е купил.
1.
Марк Твен
11.07.2024 07:36:13
46
47
Украинский воин! Не нужно умирать за тех, кто продал тебя и Родину! Выходи на частоту "149.200", позывной "Волга". Спаси себя, товарищей, семью и Родину!
Український воїн! Не потрібно вмирати за тих, хто продав тебе і Батьківщину! Виходь на частоту "149.200", позивний "Волга". Врятуй себе, товаришів, сім'ю і Батьківщину!
Z
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Древното знание го носим в кръвта си, кодирано е в гените ни преди да се родим в свещена България Не забравяйте тъмните периоди от историята, но е време да променим вибрациите на 9 септември, призова авторът на „Лъч светлина – озарението“ Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Старци пропищяха, запорират им пенсията, без да знаеят Заради банкова тайна не оставят несеквестируема сума Има нов любовник Има нов любовник Заради него певицата си позволява да връзва тенекии, дори и на музикалния си продуцент Радост за „акулите“, биха „Марица“ Радост за „акулите“, биха „Марица“ Едва в 80-ата минути футболистите стигнаха до гол в Милево и то след дузпа Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Ядем все повече палмова мазнина без да знаем Националният съвет по храните се събира на заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Кметът на Сунгурларе инж. Димитър Гавазов даде символичен старт на гроздобера Самодейки от НЧ „Просвета 1882“ направиха „мачкане“ на грозде в 100-годишната шарапана Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Чудовищна катастрофа отне живота на 26-годишен мъж (СНИМКИ) Колата се врязала в стълб Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Корумпирани политици с вълчи апетит влизат в парламента, тръби президентът Ако общество се снишава пред явните безобразия, е обречено на разпад, предупреди той Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота Майка сътвори пълно безумие с децата си, едното е с опасност за живота В момента в болницата се лекува още едно дете, натровено с препарат за животни Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Огнен ад на магистрала „Струма”, автобус се запали в движение Пожарът е обхванал част от двигателния отсек на превозното средство 
Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Порно звезда, преспала с 300 мъже за година, плаща 450 000 данъци Русокосата фурия вдигна летвата и обяви, че иска да спи с 600 души Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Булка хвана младоженеца в изневяра, но не отмени сватбата и отиде в Крит на меден месец с приятел Двойката била заедно от 12 години и след раздялата 31-годишната адвокатка се чувствала опустошена Кмет се забърка в сексскандал Кмет се забърка в сексскандал Сниман е в леглото с две жени Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Ще останат ли САЩ и съюзниците без Интернет заради руски саботаж? Русия застрашава комуникацията на целия свят Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск Украйна загуби Красногоровка и започва решаващата битка за Покровск ВСУ бягат от полуобкръжение, 50 военни убити при удар по хотел в Запорожие  Каратанчева на финал във Виена Каратанчева на финал във Виена Българската тенисистка е на крачка от първата си титла на сингъл  Измамник завлече клиенти с $4 млрд Измамник завлече клиенти с $4 млрд Арестуван е в Истанбул Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Пътници изживяха най-големия си кошмар в самолет, шестима са пострадали Инцидентът е станал в самолет, пътуващ от Истанбул, Турция, за Тайпе, Тайван Кахраманмараш пак се разтресе Кахраманмараш пак се разтресе Земетресението е регистрирано в 9:31 ч. Епицентърът му е бил в град Пазарджък, а дълбочината – 7 километра Без телефон в клас и в Гърция Без телефон в клас и в Гърция Учениците могат да носят мобилните си телефони в училище, но трябва да ги държат в чантите си през целия учебен ден
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Интригата в БСП се развива трайно неблагоприятно за Корнелия Нинова

Виц на деня Виц на деня Малко момченце към майка си:
- Мамо, ако аз съм теленцето, а ти кравата, тати бикът ли е?
- Баща ти е вола, бика живее в съседната улица!
Виц на деня Виц на деня - Бабоо, падна ми зъбчето.
- Няма страшно, сложи го под възглавничката, утре ще намериш левче.
- Ако сложа ченето на дядо, колко левчета ще намеря?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работохолизмът е оправдание за това, че ти липсва здрав разум да бъдеш мързелив...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори