×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Психичноболни тормозят съседите си, мъже се страхуват да излязат от дома си


Психичноболни тормозят съседите си, мъже се страхуват да излязат от дома си
Съседи на двете психичноболни жени споделят, че всички се страхуват от тях, тъй като денонощно вдигат скандали и дори се е стигало до бой
09 Юли 2024, Вторник, 07:16 ч.
Автор: Флагман.Бг

Неадекватните майка и дъщеря пият водата, която е оставена за котките и чакат някой да се прибере от работа, за да го атакуват

Десетки семейства от Варна живеят в омагьосан кръг заради семейство, което ги тормози от поне 10 години. Неадекватните майка и дъщеря вдигат скандали денонощно, стигало се е и до бой, но няма сила, която да спаси хората от жилищния блок на ул. „Клокотница“ от двете психичноболни жени. Пред БНТ някои от мъжете, живеещи в сградата, дори признаха, че се страхуват да излязат от домовете си, а там живеят и малки деца. 

Въпреки че хората многократно са подавали жалби и сигнали до редица институции, казусът и до момента остава нерешен, а съседите живеят в постоянен страх. 

"Излизат във входа, крясъци, удари. Аз като мъж се притеснявам да изляза във входа, защото съм непосредствен съсед на същия етаж. Във входа има поне 5-6 деца, които са между 1 и 5 години“, разказва съседът Пламен Тотев.

„Тя е тотално неадекватна. Стои някъде тука, чака някой да се прибере от живущите във хода и го атакува. Това е наистина стресиращо и за всеки един живущ, не само за малките деца. Има хора, които са я виждали, да пие вода тук от кутийките, които са оставени за котките", каза пък Мариян Георгиев.

Напрежението сред съседите нараства през август, миналата година, когато в апартамента на двете болни жени избухва пожар. Като по чудо няма пострадали.

„След инцидента непосредствените съседи от горния етаж си продадаха апартамента, тъй като бяха с малко дете. Точно бяхме подали жалбите до районната прокуратора, до полицията, беше се задействала една преписка и в този промеждутък от време се случи пожарът. Беше много критично положението", спомня си Тотев.

След редица подадени жалби съдът постановява възрастната жена да бъде настанена за 3-месечно лечение в специализирано здравно заведение. След изписването ѝ обаче тя се прибира у дома и проблемите започват отново.

"След като я пуснат в първите месец-два-три положението е ок. След това обаче отново ескалира и така всичко се повтаря периодично", алармира Мариян.

„Окръжен съд Варна се произнесе с решение - постави я под ограничено запрещение. Баща й междувременно се върна. Обеща да се грижи за тях. Как се грижи, не мога да кажа, но през последните месец-два отново ставаме свидетели на крясъците", разказва съседът им Пламен.

Необходимо е продължително, а понякога и пожизнено лечение на пациенти с психични заболявания, казва психиатърът д-р Светлин Върбанов.

„Състоянието им бива стабилизирано за периода на вътреболничното лечение, но след изписването няма механизъм, по който тяхното състояние да се проследява.Вариантът е те по собствена воля редовно да посещават психиатър, да приемат назначена терапия или тази роля да се изпълнява от близките.Когато нямаме семейна среда - тогава проблемът е сериозен и няма еднозначно решение", категоричен е лекарят.

И все пак съседите се надяват проблемът с двете жени да бъде решен.

"Знам, че няма такова чисто на законодателно ниво, наясно съм с това нещо, но си има компетентни институции, които трябва да полагат ежедневен контрол за тия хора", мисли Пламен Тотев.

Според Cтpaтeгиятa зa пpeвeнция нa пpecтъпнocттa, кварталните полицаи са задължени да минават периодично през домовете на хората, които могат да застрашат живота на други хора. Това най-често са хора с психични заболявания, които тормозят семейството и съседите си.

"И при възможност с тези лица се провеждат беседи, с които се установява моментното състояние и проблеми. При показани явни проблеми се образува така наречената преписка по Закона за здравето, с което на прокуратурата се докладват данните за проблемите, които показва лицето към този момент", посочи ст. инсп. Драгостин Тодоров от сектор „Охранителна полиция“ на ОД на МВР - Варна.

"Назначава се вещо лице психиатър, участва разбира се прокурор, задължително се изслушва лицето, за което е сезирана прокуратурата, и вече тогава се преценява дали това лице се настанява за задължително лечение. Проблемът е, че това лечение може да трае не повече от 3 месеца. След това лицето бива изписано и отново се стига до проява на агресия. Цялата тази ситуация започва от начало", каза пък говорителят на Районната прокуратура във Варна Станислава Бакалова.

В много европейски държави проблемът с психично болните отдавна е решен. Представители на социалните служби постоянно проследяват състоянието на пациентите след изписването им от лечебното заведение и не допускат лекарствената терапия самоволно да бъде прекъсната.


В категории: Варна


13
Коментара по темата
13.
до 9 прасето
09.07.2024 12:30:11
2
1
айде и тоя е изперкала мурзилка. ама си ви личи, че са ви изтървали на главата като малки. То болшевиките така лекуват. и вие сте пример за това.
12.
до 7
09.07.2024 12:28:14
2
1
видял си как е на запад. това да не ти е скапаната русия, да не се грижат за такива като теб.
11.
до ХХ
09.07.2024 12:26:40
1
1
явно някой евротлантик ти е отказал да те оножда, че все за тях приказваш. слабост са ти. отскочи до русията, там няма да ти откажат.
10.
Уюслав
09.07.2024 11:04:40
1
2
Света, Лена, Вика... А! Вероника!

Чика-чика-чика-чика,
ты спелая клубника
Чика-чика-чика-чика,
и без тебя мне никак
9.
Тодор Живков
09.07.2024 10:12:43
2
12
Другарки и другари искахте западна, капоталистическа " демокрация " получихте я ! Това са изискванията на западния капитализъм. Всички психичноболни, затворници, престъпници, всякакви перковци да са навън, сред вас. Най яркия пример за това са ЛГТБто. Те също са психично болни но ги оставят да ви тормозят. Самите им президенти Байдън, Макрон, Урсула са такива. Вашия парламент е пълен с такива. Истината е обаче, че не го правят да се социализират сред вас, а защото на капиталистите не им се дава пари за това. Не отделят и стотинка за това да ги хранят, лекуват, грижат за тях, за персонал, за ток, вода, за храна. Дори унищожиха психиатриите. В цяла Франция има само две психиатрии, които събират само по 50тина луди и това е. На никой не му пука за вас. Самите психиатри днес са луди соросоиди. Болни хора за връзване.
8.
Бургазлията
09.07.2024 09:55:27
3
5
Еми като няма държава , нормалните хора напускат и тук остават само неадекватните!
7.
дааа
09.07.2024 09:51:56
4
5
Перковците на запад имат една такава практика да пускат лудите навън, сред обществото. Така да се социализирали. Прибират най буйните и то за малко, докато ги успокоят леко, след това ги пускат. На запад има вече много убити нормални хора от лудите. Много от семействата им и не само. Макар че са побогати страни, и на тях не им се дават пари за да ги държат и лекуват дълго. От там дойде всичко пак, от западна Европа. Побъркана работа еврогейска
6.
Това да не е социализма
09.07.2024 09:40:00
3
7
Че да ги прибираме и да се грижим за тях, да ги лекуваме. Знаете ли колко пари е това, кой ще плати, частниците ли. Да ама никога.
5.
ХХ
09.07.2024 09:20:08
6
8
Да ги пратят в парламента. Сред другите евроатлантици никой няма да разбере, че не са добре.
4.
Мдаа
09.07.2024 09:05:52
3
14
Отношението към този тип болни в България е варварско. Трябва да се прави огромна разлика между хора, които съзнателно причиняват зло без да имат ментални проблеми и тези, които имат нарушения в психиката и мозъчната дейност, което само по себе си отключва тревожност и агресия. Психично болните не могат да осъзнават и контролират поведението си, което не означава, че трябва освен чрез жестокостта на болестта, допълнително да бъдат подлагани на малтретиране, унижение и безчовечност. Това са единствените тежко болни хора, към които обществото се отнася без съчувствие, човвещина и състрадание. Просто държавата да си влезе в задълженията, както във всяка една нормална страна, за да получават те постоянна помощ с терапия и надзор, когато нямат здрави близки да се грижат отговорно за тях. Много са занемарени нещата, а и българинът съвсем първосигнално и невежо реагира на всичко. Да се моли да не му се случва на него или на негов близък.
3.
българин
09.07.2024 08:21:02
6
8
Е, то трябва да си много тъп, че да го направиш явно. И осветлението във входа може да изгасне. И асансьора може да заседне. Абе начини да искаш.
2.
БЕ ПРАВ СИ
09.07.2024 08:14:02
6
20
Ама у БГ-ето ,тЕх ще изкарат накрая виновни,щото лудия ,видите ли е луд и не може да носи вина ,за действията си....

до 1 българин
1.
българин
09.07.2024 07:49:11
12
21
Баси мъжете, щом не могат да укротят една жена. Бам по една талпа в главата и това ще им е.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва ремонтът на дворното пространство на ДГ „Слънце“ в Камено Започва ремонтът на дворното пространство на ДГ „Слънце“ в Камено Проектът е с обща стойност 200 000 лв. и се финансира с безвъзмездно дарение от “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” Ще отслабнем неусетно, ако слагаме това в кафето всяка сутрин Ще отслабнем неусетно, ако слагаме това в кафето всяка сутрин Ползите от кофеина, който е стимулант на централната нервна система и е отговорен за ефекта на жизненост Отличиха кмета на Царево в престижна класация Отличиха кмета на Царево в престижна класация Новият управленски екип успя да привлече и сериозен финансов ресурс за ключови за цялата община проекти Дания си взе на отглеждане нигерийски пират Дания си взе на отглеждане нигерийски пират Той стреля срещу войници. Сега цялата социална система на страната работи за него Може ли да я познаете - по-слаба е с 50 кг Може ли да я познаете - по-слаба е с 50 кг Близки до Веси разкриват, че по онова време е спазвала диети и е полагала сериозни усилия да отслабне Живко Табаков ще се бори за развитието на туризма и за подобряване на бизнес климата в Бургас и региона Живко Табаков ще се бори за развитието на туризма и за подобряване на бизнес климата в Бургас и региона „Само заедно можем да постигнем промяната, която искаме. Време е за действия!”, призовава кандидатът за народен представител от най-силната социална коалиция „БСП Обединена Левица” Представиха анализ на туристическия летен сезон в Поморие Представиха анализ на туристическия летен сезон в Поморие Предложено бе повишаването на ставката на туристическия данък - според звездите на хотела Вижте кои са новите обитатели на бургаския зоопарк Вижте кои са новите обитатели на бургаския зоопарк Атрактивните хищници ще бъдат представени официално   пред бургазлии в петък, 18 октомври, в 11.00 часа Представители на „БСП – Обединена левица“ се срещнаха с жители на бургаския комплекс "Меден рудник" Представители на „БСП – Обединена левица“ се срещнаха с жители на бургаския комплекс "Меден рудник" Засегнати бяха и въпроси, които касаят възможностите за подобряване на икономиката и бяха обсъдени конкретните мерки, които е необходимо да бъдат предприети за нейното развитие Връстници на прехода: Димитър Вълчев Връстници на прехода: Димитър Вълчев Димитър Вълчев е убеден, че пропуските в българската правосъдна система и недовършената съдебна реформа убиват хора – и в преносния, и в буквалния смисъл
Носи чанта за няколко хиляди Носи чанта за няколко хиляди Муки беше забелязана, докато дискретно се вмъкваше през служебния вход на Народния театър, избягвайки излишното внимание Лъсна истината за интервюто на Светлана Гущерова по Нова Лъсна истината за интервюто на Светлана Гущерова по Нова От Нова телевизия издават, че Светлана предварително се е договорила с продуцентите какви въпроси да й зададе водещата Разбиха брутално ОПГ Разбиха брутално ОПГ Разбита е група за заплахи, рекети и изнудване Върна се в ефира на Нова Върна се в ефира на Нова В премиерния епизод на „Живей красиво с Гери Малкоданска“ този петък зрителите ще разберат как да посрещнат есенния сезон с настроение и кои са подходящите начини за създаване на усещане за топлина Вижте кой ще оценява предложенията за литературните награди на Община Бургас 2024 Вижте кой ще оценява предложенията за литературните награди на Община Бургас 2024 Официалната церемония по връчване на Годишните литературни награди на Община Бургас за 2024 година ще се проведе на 3 декември Това шоу се оказа пълен провал, бТВ връща Ергенът Това шоу се оказа пълен провал, бТВ връща Ергенът Промяната ще бъде направена за следващата есен Историята на най-глупавия футболист в света Историята на най-глупавия футболист в света Можеше да играе в Манчестър Юнайтед, но помисли, че света свършва и се заточи в планината със семейството си Не знаете какво ще направи за Вас срещу 250 лева Не знаете какво ще направи за Вас срещу 250 лева Такава е цената й в онлифенс 18 години не е виждал дъщеря си 18 години не е виждал дъщеря си През 2022 година Александра разбира и една голяма тайна Яла е русенско варено с четка за зъби Яла е русенско варено с четка за зъби Тогава тя тежи едва 37 килограма при 166 сантиметра ръст
Явор БОЖАНКОВ, депутат от ПП-ДБ Явор БОЖАНКОВ, депутат от ПП-ДБ Заплашваха, бутаха, правеха черни списъци - тези нещастни копейчици трябва да бъдат натикани в миша дупка Виц на деня Виц на деня - Господин Капитан, обядът няма да стигне за всички ни!
- Ще стигне, първо ще атакуваме... и тогава ще има за всички!
Виц на деня Виц на деня - Четох, че ако имам пъпка, значи човек мисли за мен! Ти ли, мило?
- Като ти гледам лицето, някъде има секта, която ти се прекланя...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена никога няма да вземе от един мъж повече отколкото той може да и даде. Но, останалото ще му го запише като дължимо!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори