×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Международен симпозиум събра учени от цял свят в Бургас


04 Юли 2024, Четвъртък, 18:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Те ще обсъдят новостите в областта на науката, като акцентът ще попадне върху изкуствения интелект в биологията и медицината

Като вече утвърдено събитие в календара на научните конференции в България и Европа, третият Международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина (BioInfoMed 2024) събра на едно място учени от нашата страна и от чужбина в Бургас. Събитието се провежда от 04 до 06 юли в Международен конгресен център – Бургас.

„Радвам се, че за трета поредна година в нашия град се открива този симпозиум. Поздравявам целия организационен комитет и всички, които участват с научни трудове. Впечатляващо е, че имаме 172 участника и 49 доклада. Бих желал да отбележа, че авторите на  докладите, които обединяват много интересни теми, свързани с биология, медицина, изкуствен интелект, са екипи от опитни учени и млади изследователи. Считам за важно, ние, които притежаваме по-голям опит в науката, да го споделяме с по-младите“, бяха думите на проф. д-р Христо Бозов, дм, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ при откриването на събитието. Той добави, че университетът винаги ще подкрепя такива симпозиуми.

„Пожелавам  на този симпозиум да породи не само смислен обмен на опит, но и да провокира нови идеи. Дълбоко вярвам, че обединението на толкова много умове в областта на тази интегрирана наука ще помогне, поне отчасти, за отговор на предизвикателствата на нашето време“, каза Михаил Ненов, зам.-кмет „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ към Община Бургас.

Председателят на Международната конференция проф. Сотир Сотиров поздрави участниците след, което даде думата на проф. Таня Пенчева от Българска академия на науките като съорганизатор на събитието. Тя сподели, че с вече реализираното трето издание на симпозиума, той се превръща в  устойчиво събитие в научния годишен календар. Проф. Пенчева отбеляза, че се спазва традицията за разширяване на географията на поканените лектори – през тази година с присъствието на учени от Индия и Швейцария.

Проф. Бойко Георгиев-Рюег от Изследователския институт Давос, който е съорганизатор,  също поздрави участниците и гостите на симпозиума, макар и онлайн. Той сподели радостта си от успешната колаборация и изрази надежда, че в бъдеще ще продължи това добро сътрудничество.

Конференцията е насочена към най-съвременните изследвания и иновации в областта на биомедицината, биоинформатиката, изкуствения интелект, компютърни технологии, обществено здраве и качество на живот. След строг процес на рецензиране, пълните доклади ще бъдат публикувани като сборник от конференции в поредица от книги на “Springer”.
 
Организатори на събитието са Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, Изследователски институт Давос, Швейцария, Съюз на учените в България: Секция „Информатика” и Секция „Биомедицинско инженерство”. Международният симпозиум се провежда с подкрепата на Община Бургас, фирма „Фот“ и Югоизточен дигитален иновационен хъб.

Генерални председатели в програмния комитет са проф. Сотир Сотиров от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, проф. Таня Пенчева от БАН, проф. Бойко Георгиев-Рюег - заместник-директор в Изследователски институт Давос и ръководител на програма „Биомедицинско развитие“, проф. Януш Качпржик - професор по компютърни науки в Институт за системни изследвания към Полска академия на науките.

Гост-лектори в събитието са проф. Бойко Георгиев-Рюег, който ще представи „Базирано на изкуствен интелект при откриване на травматични фрактури в тораколумбалния гръбначен стълб“; Проф. Ованес Мекенян, ръководител на Лабораторията по математична химия към университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Той ще представи „Механични подходи за прогнозиране на крайни точки от по-високо ниво“; Проф. Ги Де Тре ще говори на тема „Истинността на данните в системите за подпомагане на вземането на решения и генеративния изкуствен интелект“. Той е професор в катедрата по телекомуникации и обработка на информация на факултета по инженерство и архитектура в университета в Гент, Белгия; Проф. Кристина Групчева, която ще представи „Трансплантация на амниотична мембрана – перцептивни, визуални, козметични резултати“. Тя е член-кореспондент на Българската академия на науките в област „Медицински науки“ и д-р Мария А. Митева, която ще говори на тема „Подход на изкуствен интелект за прогнозиране на инхибитори на ензими, метаболизиращи лекарствата и транспортери за проектиране на по-безопасни лекарства“. Д-р Митева е директор изследвания в INSERM. В момента тя е главен редактор на „Напредък и приложения в биоинформатиката и химията“ (Dove Medical Press Ltd), Франция.

Всяка година интересът към форума расте и увеличава географията на участниците. Вече традиционно с доклади се включват учени от България, Мексико, Индия, Великобритания, Франция, Белгия, Полша, Турция, Норвегия, Великобритания, Мароко, Чехия, Швейцария и други страни.

През трите дена на международния симпозиум множеството водещи учени, изследователи и професионалисти ще представят своите научни трудове и практики. Те ще обсъдят новостите в областта на тези клонове на науката, като акцентът ще попадне върху изкуствения интелект в биологията и медицината.

 






България Всички новини
Има ли шанс България да излъчи правителство с втория и третия мандат Има ли шанс България да излъчи правителство с втория и третия мандат От ДПС заявиха, че е възможно. ДСБ предложиха на ПП-ДБ „технически кабинет" Силен старт на 4-ото издание на „Солинария“ Силен старт на 4-ото издание на „Солинария“ Фестивалът създава творческа атмосфера и условие за развитието на млади изпълнители на класическа и джаз музика На разходка с Тони Димитрова – Душата ми има повече октави от гласа ми На разходка с Тони Димитрова – Душата ми има повече октави от гласа ми За годините преди онзи конкурс от 1996 г., когато цяла България чу „Ах, морето“ Флиртува с вас или е просто учтив - как да дешифрирате поведението на мъжа Флиртува с вас или е просто учтив - как да дешифрирате поведението на мъжа 13 начина, за да разберете намеренията му Правило 5:1 ще разреши конфликта: Как един мъж трябва да се държи с една ядосана жена Правило 5:1 ще разреши конфликта: Как един мъж трябва да се държи с една ядосана жена Докосването може да е добра идея, ако конфликтът е в начална фаза и двамата не сте в състояние на гняв Кои са най-страстните мъже в зодиака Кои са най-страстните мъже в зодиака Сред тези знаци трима се открояват с непоколебимата си отдаденост и дълбока емоционална наситеност: Овен, Скорпион и Лъв Най-доброто лятно мезе: Хрупкав паниран карфиол с бира Най-доброто лятно мезе: Хрупкав паниран карфиол с бира Ето как да го приготвите Топ 10 на романтичните филми, които всеки трябва да гледа Топ 10 на романтичните филми, които всеки трябва да гледа Тези класически романтични филми оставят трайна следа в киното и вдъхновяват романтици по цял свят Софиянец твърди, че е бил пребит с бокс от охранител, заради паднало на земята парче пица Софиянец твърди, че е бил пребит с бокс от охранител, заради паднало на земята парче пица Екшънът се е разиграл вечерта на Джулай морнинг в Кайт бара на къмпинг "Градина" "ПоетиТе Live" 2024 - големи актьори, но евтин спектакъл в Бургас "ПоетиТе Live" 2024 - големи актьори, но евтин спектакъл в Бургас Тук публиката разбира от качествени творчески продукции, същинските ценители останаха разочаровани, въпреки проявеното уважение към Христо Фотев и Петя Дубарова
Франция забранява изнасяне от страната на двата пистолета, принадлежали на Наполеон Франция забранява изнасяне от страната на двата пистолета, принадлежали на Наполеон Реликвите трябваше да бъдат предложени за продажба на аукцион Наследницата на "Дисни" спира даренията си за демократите, ако Байдън не се откаже от президентската надпревара Наследницата на "Дисни" спира даренията си за демократите, ако Байдън не се откаже от президентската надпревара Байдън обяви в четвъртък, че няма планове да се оттегли от надпреварата за още един мандат Всеки, който има Айфон, трябва да прочете тази статия Всеки, който има Айфон, трябва да прочете тази статия Измама поставя на риск над 1.46 милиарда „айфона“ в цял свят Байдън се оправда, че е бил болен на дебата с Доналд Тръмп Байдън се оправда, че е бил болен на дебата с Доналд Тръмп Той нарече представянето си "лош епизод" Италия ще ви даде хиляда евро, за да живеете в Тоскана Италия ще ви даде хиляда евро, за да живеете в Тоскана От офертата могат да се възползват всички европейски граждани Цената на фрапето на плажа в Гърция започна да "горчи", чадъри и шезлонги се плащат отделно Цената на фрапето на плажа в Гърция започна да "горчи", чадъри и шезлонги се плащат отделно Чакат масови съкращения на работниците по морето Потвърдиха първи за 2024 г. случай на западнонилска треска в Гърция Потвърдиха първи за 2024 г. случай на западнонилска треска в Гърция При пациента са регистрирани леки симптоми на енцефалит, които са започнали в края на юни 10 ясни знака, че на хоризонта се задава глобална война 10 ясни знака, че на хоризонта се задава глобална война САЩ, Русия, Украйна, Иран, Хизбула, Израел - много варианти и малко алтернативи за мир Майка загина пред погледа на децата си, след като оплете дрехите си в кабела на кабинков лифт и падна от 150 м височина Майка загина пред погледа на децата си, след като оплете дрехите си в кабела на кабинков лифт и падна от 150 м височина На мястото на инцидента веднага бил изпратен хеликоптер, както и планински спасители, които след продължително търсене открили тялото ѝ Най-голямата морска надпревара на над 50 килови яхти ще се проведе тази събота в Бургас Най-голямата морска надпревара на над 50 килови яхти ще се проведе тази събота в Бургас Рали „Ветроходство и приятели“ е единствената в България регата, в която може да участва всеки желаещ ветроходец, доброволец и екипаж
Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Партия "Величие" трябва да се прекръсти на "Том и Джери"
Виц на деня Виц на деня - Скъпа вече сме женени, кажи колко мъже си имала?
- Обаче няма да се сърдиш!
- Добре, няма.
- 7.
- В смисъл... аз съм 7-ми?
- Не ти си 4-ти.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, какви са шансовете ми?
- Едно на 1000.
- Толкова ли е лошо?
- Всяка хилядарка добавя нов шанс!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Водопроводчикът напусна работа, защото не можа да убеди жена си, че кълчищата не са: "Косми от оная руса кучка, със сухата коса"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори